FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSLOBOĐENI ŠVEDSKI DRŽAVLJANIN TVRDI DA JE BIO MUČEN U GUANTANAMU

BERLIN, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Švedski državljanin MehdiGhezali, sin alžirskog imigranta, oslobođen prošlog tjedna iz zatvorau Guantanamu, novinarima je u srijedu rekao kako je redovito biopodvrgavan raznim mučenjima tijekom dvoipolgodišnjeg zatočenja.
BERLIN, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Švedski državljanin Mehdi Ghezali, sin alžirskog imigranta, oslobođen prošlog tjedna iz zatvora u Guantanamu, novinarima je u srijedu rekao kako je redovito bio podvrgavan raznim mučenjima tijekom dvoipolgodišnjeg zatočenja.

Ghezali je švedskim novinarima rekao kako je u američkoj pomorskoj bazi na Kubi ispitivan gotovo svakodnevno, kako je podvrgavan nepodnošljivoj buci i velikoj hladnoći, te da ga se mučilo dugotrajnim nespavanjem pod neizdrživom svjetlošću žarulja.

25-godišnji Ghezali uhićen je prije dvije i pol godine u Pakistanu gdje je studirao. Novinarima je rekao da se u trenutku američke invazije zatekao u posjetu prijatelju u afganistanskom gradu Jalalabadu blizu pakistanske granice. Odlučio je vratiti se u Pakistan, no seljani su ga predali američkim vojnicima dobivši za to novčanu nagradu. U Guantanamo je prebačen u siječnju 2002. Oslobođen je 8. srpnja nakon pritiska švedske vlade.

Za švedski list Dagens Nyheter rekao je kako je prvih šest mjeseci surađivao, no zatim je prestao jer su mu njegovi "tamničari" stalno postavljali ista pitanja. Da bi ga kaznili zbog nesuradnje, promijenili su taktiku te su ga počeli mučiti.

"Ispitivali su me u prostoriji koju su koristili kao hladnjaču. Temperatura je bila ispod nule, a ja sam ondje morao sjediti okovan lancima između 12 i 14 sati", rekao je Ghezali, dodavši kako je posljedica toga djelomičan gubitak osjeta jedne noge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙