FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW KAŽE DA VOJNI SUDOVI NEĆE RIJEŠITI PROBLEM GUANTANAMA

WASHINGTON,27. srpnja(Hina) - Novi Pentagonovi vojni sudovi za ocjenustatusa neprijateljskih boraca koje SAD drži u Guantanamu neće datipravednu mogućnost zatočenicima da stave u pitanje svoje zatvaranje,ocijenila je u utorak američka organizacija za zaštitu ljudskih pravaiz New Yorka Human Rights Watch (HRW).
WASHINGTON,27. srpnja(Hina) - Novi Pentagonovi vojni sudovi za ocjenu statusa neprijateljskih boraca koje SAD drži u Guantanamu neće dati pravednu mogućnost zatočenicima da stave u pitanje svoje zatvaranje, ocijenila je u utorak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka Human Rights Watch (HRW).

Prošloga mjeseca američki Vrhovni sud je presudio da zatočenici iz vojne baze Guantanamo mogu pred američkim sudovima staviti u pitanje svoje zatočenje.

Pentagon je brzo reagirao uspostavom vojnih sudova koji će razmotriti status neprijateljskih boraca u Guantanamu u kojem SAD drži oko 590 zatvorenika, boraca na strani talibana te osumnjičenih terorista pomagača al-Qaide uhićenih uglavnom u Afganistanu.

HRW u priopćenju izražava zabrinutost da Pentagon nastoji ograničiti domete sudstva formiranjem vojnih sudova, smatrajući da će oni uglavnom potvrditi status quo te da će Pentagon tražiti od američkih sudova da slučajeve, nakon što ih saslušaju, ustupe vojnim sudovima.

Organizacija ocjenjuje da Pentagonovi vojni sudovi, koji bi trebali započeti s radom idućeg tjedna, imaju ozbiljne nedostatke jer neće biti nepristrani, ograničavat će mogućnosti zatočenika da traže svoja prava te će se temeljiti na pogrešnom uvjerenju da svi neprijateljski borci u Guantanamu mogu i dalje biti zatočeni prema ratnim zakonima.

"Pentagon i dalje pokušava zadržati potpuni nadzor nad zatočenicima u Guantanamu", navodi Wandy Patten iz HRW-a.

HRW stavlja u pitanje stvarnu neutralnost i nepristranost vojnih sudova za razmatranje statusa neprijateljskih boraca budući da su utemeljeni vojnim nalogom koji zatočenike izrijekom proglašava za neprijateljske borce. Da bi utvrdili da zatočenik nije neprijateljski borac vojni časnici koji djeluju unutar sudova trebaju prihvatiti tvrdnje zatočenika prelazeći preko izraženog stajališta svojih nadređenih, kaže organizacija.

"Ovi sudovi pretpostavljaju da su svi zatočenici neprijateljski borci", kaže Patten. "A upravo to je pitanje o kojem sudovi trebaju odlučiti".

HRW zamjera i što zatočenici pred vojnim sudovima neće imati odvjetnike nego će ih predstavljati vojni časnici.

HRW također kaže da SAD pogrešno pretpostavlja da neprijateljske borce u Guantanamu može i dalje držati prema ratnim zakonima.

Uhvaćene pripadnike talibanskih oružanih snaga trebao je vratiti u Afganistan prije dvije godine nakon okončanja međunarodnog oružanog sukoba između vlada SAD-a i Afganistana, a osumnjičene teroriste uhićene daleko od bojišnice nije ni trebalo zatočiti kao neprijateljske borce nego prema međunarodnom pravu ili optužiti ili osloboditi, tvrdi HRW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙