FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 27. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 27. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BANJA LUKA

Predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown suglasili su se u utorak u Banjoj Luci da bi Bosna i Hercegovina, možda već do konca ove godine, trebala ući u Partnerstvo za mir NATO-a i što prije se pridružiti Europskoj Uniji, te da je uvjet za to suradnja RS s Haškim tribunalom. Visoki predstavnik Ashdown je u izjavi novinarima rekao da suradnja s Haškim tribunalom podrazumijeva proces za koji je potrebno više mjeseci ali je ponovno naglasio da RS za devet godina nije pokazala spremnost za tu suradnju. Predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je kako je Visokom predstavniku ponovio svoje neslaganje sa smjenom 59 srpskih dužnosnika u RS. Čavić tu odluku drži kontraproduktivnom u vrijeme kada BiH iz "daytonske" prelazi u "europsku fazu" koja podrazumijeva i smanjivanje ovlasti visokog predstavnika.

BEOGRAD

Za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem MUP Srbije traga, ali zasad nema potvrde da se oni nalaze u Srbiji, izjavio je novinarima u utorak ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jočić. Ministar Jočić je kazao da su fotografije Haškog tužiteljstva, na kojima se navodno vidi kako haški optuženik Goran Hadžić bježi iz svoje kuće, "možda plod slučajnosti", te da "možda jesu, a možda i nisu" fotografije Hadžićeva bijega, kako to tvrdi glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, optužujući vlasti u Beogradu da su sredinom srpnja namjerno dopustile da Hadžić pobjegne, prije nego što je istražni sudac Okružnog suda u Beogradu izdao nalog za njegovo uhićenje.

BEOGRAD

Nakon pobjede Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji, službeni Beograd surađuje sa Sjedinjenim Državama u potrazi za odbjeglim haaškim optuženikom Ratkom Mladićem radi njegova uhićenja i izručenja, potvrdio je američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt, a prenosi beogradski dnevnik "Blic" od utorka. "Suradnja se odnosi na sve što službe sigurnosti i policija u Srbiji i Crnoj Gori mogu učiniti da bi napravile napredak i prije svega otkrile gdje se Mladić nalazi, a zatim napravile plan koji bi doveo do njegovog uhićenja", rekao je američki veleposlanik. Rok za Mladićevo uhićenje odavno je istekao, rekao je američki veleposlanik, naglasivši da Sjedinjene Države očekuju da akcija s ciljem njegova uhićenja bude provedena "odmah".

PULA

U sklopu svog posjeta Hrvatskoj, latvijska predsjednica Vaire Vike Freiberga posjetila je u utorak Pulu gdje se sastala s gradonačelnikom Lucianom Delbiancom. Tom su prigodom razmijenjena gospodarska i kulturna iskustva koje se uvelike temelje na brodogradnji, turizmu i trgovini, inače komplementarnim djelatnostima Latvije i grada Pule. Gradonačelnik Delbianco istaknuo je kako zemljopisna udaljenost ne smije biti prepreka jačanju dobrih odnosa Hrvatske i Latvije, inače članice Europske unije i NATO-a, organizacija u čije članstvo želi ući i Hrvatska. Predsjednica Freiberga kazala je da je Latvija naručila gradnju brodova u hrvatskim brodogradilištima, te je podsjetila na mogućnost ekspertiza na tom području što će znatno, kako je rekla, produbiti gospodarsku suradnju dviju zemalja.

RAMALLAH

Palestinski premijer Ahmed Korei povukao je svoju ostavku u utorak nakon što mu je palestinski predsjednik Jaser Arafat dao veće ovlasti kako bi proveo reforme, čime je ublažena kriza u palestinskom vodstvu, rekli su dužnosnici. Predstojnik Koreijevog ureda rekao je da je premijer dobio efektivan nadzor nad policijom i unutarnjim sigurnosnim službama - dijelom sigurnosnog aparata u kojem je vladao kaos, i kojeg su mnogi promatrači smatrali glavnom preprekom s palestinske strane u uspostavi mira na Bliskom istoku. Arafatova koncesija Koreiju uslijedila je nakon prosvjeda bez presedana u kojima su Palestinci zahtjevali antikorupcijske mjere i uvođenje reda nakon niza otmica u pojasu Gaze.

BAGDAD

Iračka nacionalna konferencija, na kojoj bi trebalo biti izabrano prijelazno savjetodavno tijelo uoči općih izbora predviđenih za početak 2005. godine, počet će s radom u subotu, izvijestili su u utorak irački dužnosnici pri UN-u. "Konferencija će s radom početi 31. srpnja", rekao je novinarima predsjednik Povjerenstva za pripremu konferencije Fuad Maassum. Glavna uloga konferencije, koja će okupiti oko 1000 predstavnika svih iračkih regija, bit će osnivanje savjetodavnog i nadzornog tijela - Prijelaznog nacionalnog vijeća - koje će činiti 75 do 125 članova.

KAIRO

Američki državni tajnik Colin Powell stigao je u utorak u Kairo u okviru turneje po Bliskom istoku i Europi.

Powell bi u srijedu trebao razgovarati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Tema njegovih razgovora u Kairu bit će Irak, projekt izraelskog povlačenja iz Gaze, unutarpalestinski sukobi i stanje u sudanskoj regiji Darfur, rekao je državni tajnik novinarima u zrakoplovu za Kairo. Powell je dodao da će posjet tom gradu biti prigoda da uspostavi kontakt s novim egipatskim ministrom vanjskih poslova i premijerom, Ahmadom Aboulom Gheitom i Ahmedom Nazifom. Powell je u Kairo doputovao iz Budimpešte gdje je zahvalio Mađarskoj na sudjelovanju njezinih vojnika u Iraku i izrazio nadu da će tamošnji parlament pristati produžiti njihov mandat i nakon najavljenog datuma povlačenja krajem godine. Mađarska oporba pozvala je na povlačenje kontingenta nakon što je prvi mađarski vojnik poginuo u Iraku prošloga mjeseca. Powell je također iz Budimpešte uputio poziv saveznicima da ne popuštaju zahtjevima otmičara u Iraku.

ANKARA

Turska je pojačala mjere sigurnosti u zračnim lukama nakon dojava da teroristička mreža al-Qaida planira u zemlji izvesti napade slične onima na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., objavio je u utorak turski dnevnik Milliyet. Tursko ministarstvo unutarnjih poslova, koje je, prema listu, naložilo jačanje mjera sigurnosti, novinske napise nije još komentiralo. List Milliyet objavio je da je Turska 16. srpnja od dobro obaviještenog izvora saznala da al-Qaida priprema ili otmicu zrakoplova kako bi ga obrušila na neku metu ili podmetanje bombe u zrakoplov. Ministarstvo unutarnjih poslova, prema listu, nakon toga je mjere sigurnosti u zračnim lukama podiglo sa žute na najvišu crvenu razinu.

BERLIN/LJUBLJANA

Slovenski šef diplomacije Ivo Vajgl razgovarao je u utorak u Berlinu sa svojim njemačkim kolegom Joschkom Fischerom o bilateralnim odnosima dviju država, te europskim i regionalnim temama, posebno se založivši za jasnu perspektivu uključenja država jugoistočne Europe u EU. Vajgl je nakon susreta za agenciju STA rekao da se njemački ministar složio s njegovom ocjenom da europska perspektiva svih država zapadnog Balkana mora biti nesporna i vremenski bliska. "Svako bi odustajanje od konkretne perspektive (članstva u EU) u tim državama moglo izazvati konfliktno stanje i dovesti do toga da proeuropsko orijentirane političke elite izgube potporu kod ljudi", izjavio je Vajgl, dodajući da Njemačka pripisuje Sloveniji važnu ulogu države koja može posredovati svoja iskustva i poglede na regionalna pitanja.

MINSK

Bjeloruske su vlasti u utorak zatvorile vodeće privatno sveučilište u zemlji, navodeći kao razlog kršenje točaka navedenih u dozvoli za rad, no sveučilišni su djelatnici taj potez osudili nazvavši ga napadom na neovisno obrazovanje te su ga ocijenili politički motiviranim. Jedan od čelnih ljudi ministarstva obrazovanja Nikolaj Lis objasnio je kako je ministarstvo odlučilo oduzeti dozvolu tom najvećem privatnom sveučilištu u zemlji, jer ono nije osiguralo dovoljno prostora za svoje studente. "Odluku o oduzimanju licence potpisao je ministar obrazovanja. Za sada će sveučilište morati prestati s radom", rekao je Lis za Reuters. Oko 300 djelatnika sveučilišta, koje u skladu europskim obrazovnim programima pohađa oko 1.000 studenata, smatra da je odluka bila isključivo politički motivirana.

WASHINGTON

Većina američkih birača malo zna o ključnim stajalištima demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja i žele na kongresu Demokratske stranke čuti njegove konkretne planove za gospodarstvo, borbu protiv terorizma i Irak na kongresu Demokratske stranke, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mnijenja lista The Washington Post i televizije ABC News. Istraživanje pokazuje da je samo za mjesec dana Kerry izgubio u očima birača u svim bitnim izbornim pitanjima što čini još važnijim kongres demokrata u Bostonu na kojem bi Kerry trebao predstaviti svoju politiku za slučaj da pobijedi na izborima 2. studenoga.

ADIS ABEBA

Washington koristi krizu u Darfuru kao izliku za svrgavanje sudanske vlade, izjavio je u utorak sudanski izaslanik pri Afričkoj uniji (AU) Usman Alsaid, dodavši da bi vojna intervencija Zapada u toj udaljenoj regiji mogla dovesti do podjele najveće afričke zemlje, te do destabilizacije u susjednim zemljama. Alsaid je to kazao na marginama sastanka o Darfuru u kojemu sudjeluju predstavnici 53 zemlje članice AU-ova Vijeća za mir i sigurnost koji se održava u Adis Abebi. "Sjedinjenim Državama ne sviđa se politika sudanske vlade", rekao je Alsaid pojasnivši kako je riječ o politici koju SAD smatra protuameričkom kada je riječ o stanju u Iraku ili o izraelsko-palestinskom sukobu. Washington će tijekom tjedna pozvati na glasovanje u UN-u o rezoluciji koju predlaže SAD, a odnosi se na sankcije koje bi se mogle uvesti Sudanu zbog stanja u Darfuru, odakle je zbog sukoba bilo prisiljeno pobjeći oko milijun ljudi, a više od 30.000 ih je poginulo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙