FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WELLINGTON

Novi Zeland traži i trećeg Izraelca u okviru špijunske afere koja je dovela do diplomatskog incidenta između dvije zemlje, rekla je u utorak predsjednica novozelandske vlade. Policija traži Zeva Williama Barkana (37) koji je zatražio novozelandsku putovnicu, ali je nestao nakon što su prije njega dva Izraelca osuđena zbog pokušaja da dođu do novozelandskih putovnica kako bi se bavili obavještajnim radom za svoju zemlju. Premijerka Helen Clark potvrdila je da ju je policija izvijestila o aferi ali nije željela dati nikakav komentar dok traje istraga. Uriel Zoshe Kelman i Eli Cara osuđeni su prošloga tjedna na šest mjeseci zatvora zbog pokušaja dobivanja vize i sudjelovanja u kriminalnoj skupini koja je izrađivala lažne putovnice.

Novi Zeland zaledio je kontakte na visokoj razini s Izraelom nakon skandala, rekavši da je siguran da su dvojica muškaraca agenti Mossada, izraelske tajne službe, što Izrael nije ni potvrdio ni demantirao.

BASRA

Prijelazni guverner Basre Hazim Taoufic Ainachi ubijen je u utorak ujutro hicima iz vatrenog oružja dok je išao na posao, izjavio je za AFP njegov sin Issam Ainachi. "Moj je otac iz kuće izašao u 8 sati, krećući na posao, a nepoznati napadači pucali su na njega na kontrolnoj točki udaljenoj oko 100 metara od naše kuće", izjavio je sin. "Jedan je tjelohranitelj ranjen, a napadači su pobjegli", dodao je.

JERUZALEM

Izraelska vlada u utorak je pokušala umanjiti krizu u odnosima s Francuskom izazvanu pozivom premijera Ariela Sharona francuskim židovima da "smjesta" emigriraju u Izrael, nazvavši cjelokupnu situaciju "kulturološkim nesporazumom". "Nema krize između dviju zemalja, već je prije riječ o kulturološkom nesporazumu koji ubuduće treba pokušati izbjegavati tako da se uzme dovoljno vremena za razmišljanje", izjavio je glasnogovornik vlade Avi Pazner. Nedjeljna Sharonova izjava izazvala je ozbiljni diplomatski incident s Francuskom, koja je u ponedjeljak dala do znanja kako izraelski premijer u ovom trenutku "nije dobrodošao" u Parizu.

MOSKVA

Najmanje je 25 rudara poginulo, a 11 ih se smatra nestalima nakon eksplozije plina koja je izazvala požar u rudniku ugljena u istočnom dijelu Ukrajine, objavilo je u utorak ministarstvo za izvanredne situacije. Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer 22,30 sati po lokalnom vremenu u mjestu Rodinske, 40-ak kilometara sjeverno od grada Donjeck, kazao je ministar za izvanredne situacije Vasil Slovetski. U trenutku eksplozije u rudniku se nalazilo 48 rudara. Tijela 25-orice su otkrivena, 11 ih se smatra nestalima a 12 ih se uspjelo spasiti, kazao je Slovetski. Tragedija se dogodila na dubini od 545 metara.

GAZA

Izraelski helikopteri tipa Apache ispalili su u utorak najmanje tri rakete na jednu kuću u izbjegličkom logoru Shatti smještenom na plaži pored grada Gaze i pritom su dvije osobe ranjene, javljaju agencije Deutsche Presse Agentur i Reuters. Kako javljaju agencije pozivajući se na izjave svjedoka, i izraelski vojni brodovi su zauzeli položaje blizu plaže. Ako izraelske pomorske snage pošalju svoje vojnike u logor Shatti to će biti prvi put od početka Intifade prije četiri godine da su Izraelci napali Palestince s mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙