FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30

ZAGREB, 22. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30 sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

NEW YORK - Svijet nije ništa sigurniji nego prije tri godine, izjavio je jučer glavni tajnik UN Kofi Annan, izravno proturječivši tvrdnji američkog predsjednika Georgea Busha kako je svijet učinio sigurnijim mjestom. Na istoj konferenciji za novinare Annan je i kritizirao odluku Bushove administracije da ne dodijeli 34 milijuna dolara Fondu UN za stanovništvo, rekavši kako ta agencija spašava živote mnogih žena. "Ne, ne mogu reći da je svijet danas sigurniji nego prije dvije, tri godine", rekao je Annan, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome misli li da je svijet danas sigurniji i o potezu administracije oko donacije fondu. Bush, koji je od ulaska u Bijelu kuću u veljači 2001. pokrenuo dva rata, u svakom trenutku otkako je krenuo u predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2. studenoga, neprestano ponavlja kako njegova politika čini svijet sigurnijim mjestom.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld jučer je izjavio kako je "slabost ohrabrujuća" za otmičare talaca u Iraku, dva dana nakon prijevremenog odlaska 51 filipinskog vojnika i policajca koji su Irak napustili kako bi spasili život jednog filipinskog taoca kojem su otmičari prijetili odsjeći glavu. "Slabost ohrabruje", izjavio je Rumsfeld na konferenciji za novinare u Pentagonu, odgovarajući na pitanje o povlačenju Filipinaca. Filipinski talac Angelo de la Cruz (46), otac osmero djece, oslobođen je u utorak, dan poslije odlaska filipinskih snaga iz Iraka, nakon što je dva tjedna bio u zatočeništvu. "Suverene zemlje donose suverene odluke", rekao je Rumsfeld i dodao kako povećanje broja otmica neće otupjeti odlučnost SAD.

WASHINGTON - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević doputovao je jučer u službeni posjet Washingtonu, gdje će voditi razgovore o obrambenoj suradnji Hrvatske i Sjedinjenih Država. Rončević će na čelu izaslanstva hrvatskog Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovati u hrvatsko-američkim obrambenim konzultacijama u sklopu bilateralne obrambene suradnje dviju država. Danas je u Pentagonu predviđen susret Rončevića i američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, a hrvatski će se ministar u Kongresu susresti i s američkim kongresnicima. Sutra će se u Pentagonu na razini stručnjaka nastaviti razgovori o obrambenoj suradnji, a hrvatska strana će američkoj izložiti dokle je dospjela u reformi i restrukturiranju oružanih snaga i u približavanju NATO-u. Rončević će u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu dvojici američkih časnika predati hrvatska odličja, a posjetit će i bazu američkog korpusa marinaca u Quanticu u Virginiji.

WASHINGTON - Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je kako je njegova izjava da bi Ratku Mladiću bilo najbolje da se krije u Hrvatskoj bila samo pogrešno shvaćena šala, prenio je jučer Glas Amerike. Tijekom gostovanja u Nacionalnom novinskom klubu u Washingtonu Tadić je rekao kako njegova izjava "kad bih ja bio Ratko Mladić, skrivao bih se u Hrvatskoj", koju je dao u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel, nije bila ozbiljna. "To je bila šala s moje strane, također vjerojatno, pogrešno shvaćena šala", rekao je Tadić, kako navodi Glas Amerike. Tadić je ipak kazao kako je pri tom pokušao zamisliti što bi on učinio kad bi bio u Mladićevoj situaciji. "Da sam ja na njegovu mjestu, pokušao bih se sakriti u Hrvatskoj zbog jezika, zbog vlastite sigurnosti. Ja to samo naravno zamišljam. Isto tako i Ante Gotovina, možda bi za njega bilo najsigurnije da se krije u Srbiji. U Srbiji ga nitko ne bi prepoznao", rekao je Tadić.

BEOGRAD - U Beogradu će danas biti održana sjednica Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom na kojoj će biti razmotrene informacije o slučaju najnovijeg haškog optuženika Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika tzv. republike srpske srajine, najavio je jučer predsjednik Nacionalnog savjeta i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić. Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak je u Haagu optužila vlasti u Beogradu da su namjerno dopustile Hadžiću da pobjegne 17 sati prije nego što je istražni sudac Okružnog suda izdao nalog za njegovo uhićenje.

BEOGRAD - Ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković uskoro će Savjetu ministara, vladi državne zajednice Srbije i Crne Gore, predložiti povlačenje tužbe protiv zemalja NATO-a, te povlačenje tužbi Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv SCG, jer "nije moguće graditi europsko savezništvo na tužbama", rečeno je nakon njegovog razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Bootom jučer u Beogradu. Osim suradnje s Haškim sudom, jedan od najvažnijih uvjeta za daljnje euroatlanske integracije Srbije i Crne Gore povlačenje je tužbe protiv zemalja NATO-a, ali SCG - kako je ocijenio Drašković - očekuje da će "takav korak Beograda slijediti i Hrvatska i Bosna i Hercegovina". "Siguran sam da će, nakon takvog našeg poteza, i naši prijatelji i susjedi, Hrvatska i BiH, shvatiti da je potpuno nelogično i nemoguće sjediti sa Srbijom u 'Partnerstvu za mir', Europskoj uniji, a tužiti Srbiju za genocid i ratne zločine", kazao je Drašković. Bernard Boot ukazao je na pozitivan primjer Hrvatske, jer je u njenom slučaju EU mogla pokrenuti pregovore o priključenju kad je postalo "sasvim jasno" postojanje pune suradnje s Haaškim sudom, kao što od SCG očekuje "aktivniji pristup u nalaženju optuženih i njihovo izručnje Hagu".

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Jaser Arafat izdao je ukaz kojim se najmanje deset sigurnosnih ogranaka spaja u tri agencije, izjavio je jučer njegov viši savjetnik Jibril al-Rajoub. To je bio ključni reformski zahtjev zbog kojeg je Arafat bio pod pritiskom SAD, egipatskih posrednika i Ujedinjenih naroda. Rajoub je izjavio keko je Arafat, koji je već prije obećao da će provesti reforme, potpisivanjem ukaza formalizirao postupak.

Ukazom se palestinske sigurnosne snage spajaju u tri agencije - obavještajnu, za opću sigurnost i za nacionalnu sigurnost, rekao je Rajoub.

PARIZ - Francuska policija evakuirala je jučer tisuće turista iz Eiffelovog tornja, nakon što je primila telefonsku prijetnju da će biti napadnut, ali se pokazalo da je riječ o lažnoj uzbuni. Policijski izvor rekao je kako je oko 15.30, 40 minuta prije najavljene eksplozije bombe, iz jedne od najvećih francuskih turističkih atrakcija mirno evakuirano oko 4 tisuće turista. "Nije bilo bombe", rekao je glasnogovornik policije.

CARACAS - Državno izborno vijeće (CNE) u Venezueli pozvalo je šaroliku skupinu uglednih osoba da nadziru referendum protiv predsjednika Huga Chaveza, među kojima su kolumbijski pisac Gabriel Garcia Marquez, američki redatelj Michael Moore i bivši američki predsjednik Jimmy Carter. CNE u priopćenju ističe da je pozvao 98 osoba, među kojima predstavnike izbornih povjerenstava iz inozemstva koji će nadzirati tijek referenduma, koji će se održati 15. kolovoza, na kojemu će stanovnici Venezuele odlučiti hoće li opozvati svog predsjednika ili će ga zadržati na vlasti do isteka mandata (2000-2006.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙