FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

skv: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti u svijetu do4,30 sati.
ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti u svijetu do 4,30 sati.

BEČ

Preminuli austrijski predsjednik Thomas Klestil sahranjen je u subotu poslije podne u Beču uz najviše državne i vojne počasti u predsjedničkoj grobnici na bečkom središnjem groblju. Državnom pogrebu sedmog austrijskog predsjednika, koji je umro samo dva dana prije završetka drugog mandata i predaje dužnosti novom predsjedniku Heinzu Fischeru, bila su nazočna izaslanstva iz 40 država. Posljednju mu je počast odalo više od dvadesetak šefova vlada i država, među kojima i predsjednici svih država jugoistočne Europe, uključujući i hrvatskog Stjepana Mesića. "Klestil se zalagao za ubrzanje hrvatskog pristupa Europskoj uniji, koristio je svoj autoritet za lobiranje na dobrobit Hrvatske", rekao je Mesić. Ostat će u sjećanju kao veliki prijatelj Hrvatske, kao državnik koji je mnogo radio na razvitku dobrih odnosa u regiji te na europskom udruživanju. Njegova smrt je veliki gubitak za Austriju kao i za Europu, dodao je hrvatski predsjednik.

JERUZALEM

Izrael je zatražio da Sjedinjene Države spriječe donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se potvrdila odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je presudio da je izraelski zaštitni zid na Zapadnoj obali nezakonit, izjavio je u subotu ministar vanjskih poslova Silvan Shalom. "To će pitanje sigurno doći pred Vijeće sigurnosti jer Palestinci imaju većinu u Općoj skupštini UN-a", rekao je Shalom izraelskom radiju, dodavši da je od američkih dužnosnika zatražio da spriječe donošenje rezolucije.

PODGORICA

Bugarski premijer Simeon Sakskoburggotski doputovao je u subotu u svoj prvi službeni posjet Crnoj Gori, objavio je BBC. Bugarski se premijer u Podgorici sastao s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem. Bugarski čelnik se s domaćinima suglasio da su odnosi dviju zemalja prijateljski i da bi tradicionalno bliske veze trebalo produbiti na svim područjima, prenosi BBC. Boravak u Crnoj Gori bugarski će premijer završiti posjetom bivšem glavnom gradu Cetinju, gdje će posjetiti muzej kralja Nikole Petrovića, prenosi BBC dodajući da je Simeon Sakskoburggotski rodbinski povezan s crnogorskom kraljevskom dinastijom Petrovića.

GAZA

Četiri Palestinca poginula su u subotu kada je u središtu pojasa Gaze eksplodirao njihov automobil, a palestinski sigurnosni izvori tvrde da je bila riječ o izraelskom helikopterskom napadu. Izraelska vojska opovrgava da je u blizini židovskog naselja Netzarim u Gazi izvršena bilo kakva vojna akcija. Palestinski izvori prenose kako su prije eksplozije vidjeli helikoptere iznad tog područja. U eksploziji je automobil potpuno raznesen, a dijelovi olupine i tijela poginulih razbacani su po cesti uz obalu. Po bolničkim izvorima, smrtno su stradala trojica militanata, pripadnika lokalnog pokreta otpora, i slučajan prolaznik, motociklist.

MOSTAR

Predsjedništvo HDZ-a Bosne i Hercegovine pozvalo je ostale političke stranke iz zemlje na dijalog o preustroju države nakon krize koja je u Republici Srpskoj nastala zbog smjene gotovo 60 srpskih političara. "Neprijam BiH u Partnerstvo za mir i kriza u funkcioniranju vlasti Republike Srpske i države, pokazali su potrebu otvaranja novog kruga političkih pregovora o ustavnim promjenama u državi koji bi vodili jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda", rekao je u izjavi za Hinu glasnogovornik HDZ-a BiH Pero Pavlović. Prema njegovim riječima, čelništvo HDZ-a je na sjednici održanoj u mjestu Ravnom na jugu Hercegovine naglasilo kako se nada da kriza u Republici Srpskoj neće destabilizirati stanje u središnjim državnim institucijama i Federaciji BiH.

LISABON

Prva portugalska premijerka Maria de Lurdes Pintasilgo (74) umrla je u subotu od srčanog udara, objavila je portugalska agencija Lusa. Pintasilgo, inženjerka kemije, bila je premijerka Portugala šest mjeseci na prijelazu s 1979. na 1980. godinu. Vodila je nestranačku vladu koju je imenovao tadašnji predsjednik Ramalho Eanes nakon političke krize u zemlji. Ranije je bila ministrica socijalne skrbi i veleposlanica Portugala pri UNESCO-u, a nakon napuštanja premijerske dužnosti zastupnica u Europskom parlamentu u jednom mandatu.

MADRID/SAN SEBASTIAN

Između baskijskih policajaca i prosvjednika izbili su u subotu u San Sebastianu izgredi kada se petnaest tisuća ljudi okupilo kako bi odalo počast Oihani Errazkin, aktivistici ETA-e koja se objesila u zatvoru Fleury-Merogis (Pariz), izvijestio je novinar AFP-a. Oihane Errazkin (31) pronađena je mrtva u svojoj ćeliji. Uhićena je 2001. u Daxu (Francuska) pod optužbom da je "sudjelovala u zločinačkoj organizaciji povezanoj s terorističkim pothvatom" i u "oružanoj krađi eksploziva i otmici". U subotu je baskijska javna tv-postaja Euskal Telebista (ETB) izvijestila i o novoj kampanji zastrašivanja koju je započela baskijska separatistička organizacija ETA zaprijetivši da će bojkotirati proizvode sedamdeset baskijskih poduzeća koja ne žele platiti "revolucionarni porez".

BAGDAD

Filipinac za kojega se neko vrijeme mislilo da je oslobođen, u subotu navečer još je bio zatočen u Iraku, gdje vlada tvrdi da zajedno s međunarodnim snagama radi na oslobađanju svih talaca, među kojima su dvojica Bugara i Egipćanin. Angela de la Cruza (46) otela je skupina koja sebe naziva "Islamska vojska u Iraku" te je zaprijetila da će ga pogubiti ako Filipini ne povuku svoje postrojbe iz Iraka. Filipinska televizijska postaja ANC objavila je u subotu da je De la Cruz oslobođen te da je predsjednica Gloria Arroyo o tome obavijestila njegovu obitelj. No, katarska televizija Al-Jazira objavila je nešto poslije priopćenje koje se pripisuje otmičarima koji prijete da će ubiti taoca ako Manilla u roku 24 sata, koji počinje teći u subotu u 19 sati po GMT-u, ne objavi da će povući snage iz Iraka. Ako filipinska vlada objavi da će povući svoje postrojbe, talac će biti zadržan kao "ratni zarobljenik prema islamskom zakonu" sve dok i posljednji filipinski vojnik ne ode iz Iraka, a najkasnije do 20. srpnja.

PRIŠTINA

Četiri finska vojnika iz sastava KFOR-a ranjena su u subotu navečer u kosovskom selu Gušterica oko 15 kilometara južno od Prištine. Kosovska televizija, koja je objavila informaciju pozivajući se na izvore KFOR-a, prenijela je da je uhićeno šest osoba osumnjičenih za napad, ali nije navela njihov identitet. Finski su vojnici, kako se navodi, izvan životne opasnosti. Glasnogovornik KFOR-a Gerry Cooney rekao je, prenio je u subotu AFP, da su finski vojnici "lakše ranjeni hicem iz lovačke puške tijekom rutinske ophodnje". "Šest je osoba uhićeno, a sad tražimo oružje", dodao je Cooney.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙