FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 26. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Vlasti Srbije i Crne Gore imaju još samo dvadeset dana vremena za izručenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, a ukoliko to ne učine suočit će se sa snažnim sankcijama Europske unije i Sjedinjenih Država, tvrdi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane zapadne diplomatske izvore i dužnosnika srbijanskog MUP-a. List navodi kako je poruku o jednomjesečnom roku za Mladićevo izručenje dužnosnicima u Beogradu prije deset dana prenio američki diplomat Mark Grosmann a potom i britanski veleposlanik u SCG David Gaven. Srbijanski policijski dužnosnik kazao je "Avazu" kako su zapadne vlade beogradskim vlastima prenijele informacije o nekoliko desetaka ljudi koji bi mogli znati gdje se Mladić nalazi. "S njima se sada obavljaju razgovori koje iz posebne prostorije prate agenti inozemnih obavještajnih službi. Za sada međutim tapkamo u mjestu", kazao je ovaj izvor.

ZAGREB

Visoki povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana sastao se u nedjelju navečer s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim s kojim je, prije svega, razgovarao o Zakonu o teritorijalnom ustrojstvu zemlje i grada Skoplja, doznaje se u ponedjeljak ujutro iz službenog priopćenja iz Bruxellesa. Solana je u razgovoru s Crvenkovskim izrazio veliko zadovoljstvo prošlotjednim sporazumom o decentralizaciji zemlje, ocijenivši da se radi o "izrazito važnom sporazumu za međuetničke odnose i velikom koraku prema Europi". "Cijenim odlučnost predsjednika Crvenkovskog da sprovede decentralizaciju i u potpunosti primjeni Ohridski sporazum", kazao je Solana. Prema priopćenju, Solana je iskazao potporu EU-a naporima makedonske vlade u tom smjeru, pozvavši sve stranke u zemlji da učine sve kako bi u tjednima koji slijede parlament usvojio novi zakon.

CANBERRA

Australija je u ponedjeljak izjavila da će ignorirati prijetnje skupine koja tvrdi da je europsko krilo al-Qaide, koja je, po riječima australskog šefa diplomacije, ohrabrena odlukama Španjolske i Filipina da povuku svoje snage iz Iraka. Ta je skupina u priopćenju objavljenom na web stranici zaprijetila da će napasti Australiju ako ne povuče svoje vojnike. "Nećemo razgovarati i pregovarati s teroristima i vjerujem da će se velika većina australskog stanovništva s nama složiti", rekao je premijer John Howard novinarima u Sydneyu. Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer rekao je ponovno u ponedjeljak za australski radio da su španjolska i filipinska odluka ohrabrile terorističke skupine. "Ono što su oni napravili u ta dva slučaja je popuštanje zahtjevima terorista. U ovim okolnostima, ako popustite zahtjevima terorista, tada ih ohrabrujete da nastave sa svojom strategijom", rekao je Downer.

BAGDAD

Eksplozije auto bombe i minobacačkih granata potresle su u ponedjeljak Bagdad pri čemu je jedna osoba ozlijeđena, izvijestili su policija i očevici. Auto-bomba je eksplodirala u jutarnjim satima kod mosta Sarafiya, dok su minobacačke granate pogodile dio grada zvan Batawin. Pritom je pogođena napuštena zgrada ministarstva višeg obrazovanja. Nakon kraćeg zatišja, kada je vlast u Iraku 28. lipnja preuzela privremena vlada, ponovo su se zahuktali napadi, ubojstva i otmice. Američka vojska nije bila jutros dostupna za komentar o najnovijim incidentima.

PEKING

Zrakoplov Boeing 737 kompanije Air China otet je u ponedjeljak na letu iz Pekinga u južni kineski grad Changsha, no incident je riješen, izvijestila je televizijska postaja Phoenix iz Hong Konga. Glasnogovornik kineske Uprave civilnog zrakoplovstva potvrdio je da je zrakoplov bio otet. "Incident je riješen i mi istražujemo što se dogodilo", rekao je glasnogovornik. Zrakoplov na letu CA 1343 sletio je u središnji gradu Zhengzhou, koji se nalazi između Pekinga i Changshaa, gdje su se putnici prekrcali u drugi avion.

Zasad nije poznato što se točno dogodilo, a dužnosnica zračne luke u Zhengzhou čak je ustvrdila da zrakoplov uopće nije bio otet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙