FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 12. srpnja 2004.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati:
ZAGREB, 12. srpnja 2004.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati:

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova Europske unije (EU) počeli su u ponedjeljak sastanak u Bruxellesu raspravom o zahtjevu Iraka za obnovom zemlje i humanitarnom krizom u sudanskoj regiji Darfur. Tema prvog ministarskog sastanka pod novim nizozemskim predsjedništvom bit će i spor s nekim azijskim zemljama oko sudjelovanja Myanmara na Euro-azijskom summitu u Hanoju. Razgovorima EU ministara nazočit će i šef iračke diplomacije Hoshyar Zebari. On je zamijenio iračkog premijera Iyada Allawia, koji je trebao doći u Bruxelles, no put je odgodio zbog pogoršanog sigurnosnog stanja u zemlji.

LJUBLJANA

Slovensku vladu koja će biti formirana nakon jesenskih parlamentarnih izbora očekuje niz nepopularnih poteza i ona vjerojatno neće izdržati cijeli četverogodišnji mandat, izjavio je Borut Pahor, dosadašnji predsjednik slovenskog parlamenta koji je prošlog tjedna dao ostavku na to mjesto zbog preuzimanja dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. "Potrebna nam je hrabra vlada koja mora stvoriti uvjete da Slovenija u idućih 15 godina postane jedna od najrazvijenijih država Europe. Morat će prihvatiti niz nepopularnih poteza. Po mojoj ocjeni vlada koja će se formirati nakon jesenskih izbora neće biti na vlasti sve četiri godine jer će izazvati toliko nezadovoljstva da će se tražiti njezina ostavka", rekao je Pahor u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik. Ako njegova stranka Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) na izborima doživi uspjeh, Pahor je najavio spremnost da se iz Europskog parlamenta vrati u slovensku politiku i u takvoj "kriznoj" vladi preuzme mjesto ministra vanjskih poslova. Jedan od najambicioznijih, ali i najpopularnijih političara mlađe generacije rekao je da nova vladajuća koalicija, bez obzira bude li u njoj prevladavala desnica ili ljevica, mora smanjiti proračunske izdatke, rasteretiti gospodarstvo i reformirati porezni sustav, a u isto vrijeme reformirati i socijalnu državu, no ne na štetu socijalne stabilnosti.

MOSKVA

Suđenje ruskom naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom nastavljeno je u ponedjeljak, na dan kada je Jukos, tvrtka u njegovu većinskom vlasništvu, dala novu ponudu kako bi spriječila da država zamrzne imovinu zbog neplaćenih poreza. Novi izvršni direktor Jukosa Stephen Theede predložio je plaćanje 7,5 milijardi dolara u iduće tri godine za podmirivanje poreznih obveza, no država je ostala hladna. "Vlada smatra da ta ponuda nema previše smisla", piše list Vedomosti, pozivajući se na vladin izvoz. Jukos nije poštovao rok do 7. srpnja za plaćanje 3,4 milijarde dolara poreza, a analitičari procjenjuju da bi ukupan iznos duga mogao porasti na 10 milijardi. Predsjednik Putin pozvao je nedavno da se učini sve kako bi se spriječio kolaps Jukosa, no unatoč tome napadi na najveću rusku naftnu kompaniju se nastavljaju.

LONDON

Iračka prijelazna vlada za nekoliko dana namjerava amnestirati pobunjenike koji su se borili protiv međunarodnih snaga u Iraku, izjavio je u ponedjeljak irački predsjednik britanskom tisku. "Definitivno nudimo pomilovanje ljudima koji nisu počinili zločine, dakle svima koji nisu počinili ubojstva, silovanja i otmice", rekao je prijelazni predsjednik Ghazi al-Yawar listu Financial Times. Vlada je prošloga tjedna objavila novi zakon o sigurnosti koji joj daje široke ovlasti u borbi protiv pobunjenika i predviđa privremeno pomilovanje, ali i ponovno uvođenje smrtne kazne.

JERUZALEM

Izraelski desničarski premijer Ariel Sharon i šef laburističke oporbe Shimon Peres počeli su u ponedjeljak razgovore o ulasku laburista u vladu. Peres je tim povodom došao u Sharonovu rezidenciju u Jeruzalemu na radni doručak, prema službenom izvoru. Laburistička oporba spremna je pridružiti se Sharonovoj vladi, ali inzistira da Izrael ubrza povlačenje iz pojasa Gaze, predviđeno za 2005. godinu. To eventualno povezivanje nailazi na jako protivljenje unutar Sharonove desničarke stranke Likud, s obzirom da se baza i dio uprave protive povlačenju iz pojasa Gaze i ulasku laburista u vladu.

BANGKOK

Tisuće stručnjaka, istraživača i ostalih osoba uključenih u borbu protiv AIDS-a, upozorile su u ponedjeljak na 15. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u na stalni nedostatak sredstava za prevenciju i liječenje te bolesti. Trošak prevencije i liječenja u svijetu bit će vrlo visok, upozorili su stručnjaci, a vlade, tvrtke i pojedinci moraju se angažirati kako bi osigurali nekoliko milijardi dolara više nego što su obećali. Jean-Francois Richard, potpredsjednik Svjetske banke za Europu ocijenio je da je međunarodna zajednica "vrlo spora i nedjelotvorna u rješavanju međunarodnih pitanja" poput AIDS-a, za koji bi mogao biti potreban još veći proračun od 20 milijardi dolara do 2007. koji je predvidio UNAIDS. "Mislim da bismo mogli skupiti 20 milijardi dolara", rekao je, dodajući ipak kako procjenjuje da će za troškove liječenja u svijetu do 2007. biti potrebno i do 40 milijardi dolara. Svake godine za vojne potrebe potroši se više od 900 milijardi dolara, a 350 milijardi za poljoprivredne subvencije, primijetio je Richard.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙