FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Pregled vijesti do 09.30 sati:
ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Pregled vijesti do 09.30 sati:

WELLINGTON

Izraelska neformalna isprika za nezakonito djelovanje njegovih tajnih agenata nije dovoljna, izjavila je novozelandska premijerka Helen Clark. Clark je u petak za Nacionalni radio rekla da ne sumnja da su dvojica muškaraca osuđenih u četvratak u Aucklandu zbog pokušaja da ilegalno dođu do novozelandskih putovnica izraelski špijuni. Nakon što je Novi Zeland suspendirao diplomatske odnose s Izraelom, izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom izrazio je "žaljenje zbog tog slučaja". "Sve ćemo učiniti kako bismo ponovno uspostavili dugu povijest dobrih odnosa s Novim Zelandom", rekao je Shalom. Međutim, novozelandska premijerka je rekla da to nije dovoljno. "Prije tri mjeseca zatražili smo ispriku i objašnjenje. Do toga nije došlo", rekla je Clark, dodajući da je moguće da će Izrael čekati s isprikom dok osuđene osobe ne napuste Novi Zeland.

BANGKOK

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela pozvao je u četvrtak donatore da ujedine napore i daju milijarde dolara Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a. U govoru na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u tako je neizravno uputio kritike SAD-u, koji je zbog pristupa tom problemu bio stalnom metom napada u Bangkoku. Spor je izbio kad je glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao kako bi Bushova administracija trebala davati milijardu dolara na godinu i tako iskazati jednaku odlučnost u borbi protiv AIDS-a kao u borbi protiv terorizma. SAD su odmah odbacile zahtjev i najavile kako nemaju namjeru povećati svotu od 200 milijuna dolara namijenjenu Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije za 2005. godinu.

MANILA

Filipini su u petak počeli povlačiti vojnike iz Iraka, sukladno zahtjevima militanata koji su oteli jednog njihovog državljanina i tako se se usprotivili SAD, riskirajući pogoršanje odnosa s ključnim saveznikom i najvećim trgovinskim partnerom. Njihov je potez naišao na oštru kritiku drugog američkog saveznika iz tih krajeva, Australije, ali i na izraze potpore muslimanske Malezije. Filipinska ministrica vanjskih poslova Delia Albert, u izjavi koju je prenijela televizija, rekla je da će 11 od ukupno 51 vojnika na čelu sa zapovjednikom postrojbe napustiti Irak u petak kako bi spasili život Filipinca Angela da la Cruza kojega je otela jedna naoružana skupina.

LONDON

Laburistička stranka britanskog premijera Tonya Blaira izgubila je jedno mjesto u parlamentu na izborima u Leicesteru, u središnjoj Engleskoj. Izbore u izbornom okrugu Leicester-jug dobili su liberalni demokrati, koji su se žestoko protivili ratu u Iraku. Parmjit Singh Gill, kandidat liberalnih demokrata, pobijedio je laburističkog kandidata s više od 1600 glasova prednosti. Na parlamentarnim izborima 2001. laburisti su u toj izbornoj jedinici pobijedili s više od 13.000 glasova prednosti. Laburisti su se jedva provukli u drugoj izbornoj jedinici u Birminghamu, gdje je njihov kandidat pobijedio s 460 glasova razlike, dok su na izborima 2001. imali 12000 glasova prednosti.

WASHINGTON

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) izrazila je američkim kongresnicima zabrinutost zbog nedavnih napada na Hrvate u Vojvodini upozorivši da oni dolaze u doba jačanja Srpske radikalne stranke, priopćio je u četvrtak NFCA. Hrvati i druge manjine u Vojvodini odnedavno su opet bili žrtve obnovljenih napada koji se podudaraju s usponom Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, upozorio je član NFCA Zvonko Labas na skupu posvećenom stanju u Vojvodini koji su na Capitol Hillu organizirali Kongresna skupina za ljudska prava i Mađarsko-američka skupina.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush odbio je obratiti se najjačoj crnačkoj organizaciji u Sjedinjenim Državama, a njegov izazivač John Kerry spor je pokušao iskoristiti optuživši ga u četvrtak da dijeli Ameriku prema rasi i bogatstvu. Bush je odbio poziv Nacionalne udruge za napredak obojenih ljudi (NAACP) da se obrati njezinom godišnjem kongresu zbog loših odnosa s vodstvom udruge koje ga žestoko napada. Za razliku od njega Kerry je u četvrtak govorio NAACP-u optuživši aktualnog predsjednika da podupire politiku koja dopušta rasne i gospodarske nejednakosti u Americi. "Ja ću biti predsjednik koji istinski ujedinjuje, ne onaj koji teži podijeliti našu zemlju prema rasi i bogatstvu ili bilo kojoj drugoj značajki", rekao je Kerry. Bush je pred ovom crnačkom organizacijom govorio samo 2000. tijekom predsjedničke kampanje, a od tada odbija uvrijeđen televizijskim spotom u kojem ga je skupina prikazala kao čovjeka bez dovoljno sućuti prema jednom crncu koji je bio linčovan u njegovom Teksasu 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙