FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJVIŠI TEČAJ DOLARA PREMA EURU U PROTEKLA TRI TJEDNA

LONDON, 23. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolaradosegnuo je danas na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tritjedna prema euru kako rastu nagađanja da će američka središnja bankapodizati ove godine kamatne stope mnogo brže nego su ulagačiprocjenjivali.
LONDON, 23. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara dosegnuo je danas na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tri tjedna prema euru kako rastu nagađanja da će američka središnja banka podizati ove godine kamatne stope mnogo brže nego su ulagači procjenjivali.

Do podneva je tečaj dolara dobio 0,2 posto na vrijednosti prema euru, koji tako vrijedi 1,222 dolara. Za toliko je ojačao i prema japanskom jenu, te stoji 109,9 jena.

Američka valuta tako kreće prema prvom tjednom dobitku prema euru u proteklih mjesec i pol dana. Razlog tome leži u pozitivnim ocjenama o monetarnoj politici i stanju u gospodarstvu koje je ranije ovoga tjedna iznio pred američkim Kongresom predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan.

"Ulagači su bili previše negativni u pogledu američkog gospodarstva, a Greenspan je njihove poglede pomalo ispravio", izjavio je Tim Fox, valutni strateg pri National Australia Bank. "Izgledi za rastom kamatne stope na 2,25 posto do kraja godine pružaju podršku dolaru".

Tečaj eura pritišće i najnoviji podatak talijanske vlade o neočekivanom padu prometa u maloprodaji u lipnju, za 0,6 posto. Istodobno, jen je pod pritiskom špekulativnih prodaja i pada cijena japanskih dionica, što smanjuje potražnju inozemnih ulagača za tom valutom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙