FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NERVOZA SPLASNULA, EUROPSKE DIONICE JAČAJU

LONDON, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionice danasojačale, budući su jenjale napetosti vezane uz iščekivanje odlukeameričke središnje banke Fed o kamatnim stopama.
LONDON, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionice danas ojačale, budući su jenjale napetosti vezane uz iščekivanje odluke američke središnje banke Fed o kamatnim stopama.

Ftse, indeks londonske burze, do podneva je tako ojačao 0,44 posto, na 4.483 boda. Indeks Frankfurtske burze DAX istodobno je, pak, dosegao 4.097 bodova, ojačavši 1,09 posto.

Kao što se i očekivalo, Fed je jučer podigao ključnu američku kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto, te je i dalje čvrsto ostao uz prethodnu najavu postupnog pooštravanja monetarne politike najvećeg svjetskog gospodarstva, što su tržišta pozdravila.

"Fed-ov komentar je mogao biti i znatno gori, osobito s obzirom na jačinu vodećih pokazatelja u protekla dva tjedna", ocjenjuje Rolf Elgeti, europski strateg u Commerzbanku.

Osobite je dobitke danas zabilježio tehnološki sektor, na čelu s Nokijom. Njezine su dionice današnji najveći blue-chip dobitnici, ojačavši 3 posto nakon što im je podignut rejting. Porasle su i cijene dionica njemačkog proizvođača čipova Infineon, i to za 1,4 posto.

Tržišni stratezi očekuju da će snažni podaci o dobitima u drugoj polovici godine dati poticaja tržištima, nakon skromnog rasta u prvih šest ovogodišnjih mjeseci uslijed zabrinutosti vezanih uz američke kamatne stope i geopolitičke nesigurnosti.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je službeni Nikkei indeks danas ojačao 0,31 posto, na 11.896 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙