FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VODAFONE DAO POTICAJA EUROPSKIM DIONICAMA

LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Raspoloženje na europskimtržištima dionica danas je bilo pritisnuto noćašnjim upozorenjimaameričkih tvrtki o dobitima, ali su europski burzovni indeksi ipakostali u plusu, potpomognuti britanskim Vodafoneom.
LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Raspoloženje na europskim tržištima dionica danas je bilo pritisnuto noćašnjim upozorenjima američkih tvrtki o dobitima, ali su europski burzovni indeksi ipak ostali u plusu, potpomognuti britanskim Vodafoneom.

Ftse indeks londonske burze tako je do podneva porastao blagih 0,4 posto, na 4.388 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno je ojačao 0,29 posto, na 3.956 bodova.

Noćašnja su upozorenja o dobitima iz američkog tehnološkog sektora izazvala oprez na tržištima i nervozu ulagača pred početak nove sezone izvještavanja u Sjedinjenim Državama.

Pod utjecajem snažnog pada dionica američkog tehnološkog sektora vodeća europska tehnološka kompanija Nokia zabilježila je pad cijene svojih dionica od 0,7 posto, uslijed spekulacija da bi taj finski proizvođač mobilnih telefona mogao također objaviti upozorenje o dobiti, unatoč tome što je ulagačka banka JP Morgan povisila svoje prognoze za Nokijino drugo tromjesečje, a fond menadžeri takvu mogućnost odbacili.

No, gubici su bili ograničeni dobicima s druge strane. Dionice Vodafonea ojačale su 2 posto nakon što je ulagačka banka Credit Suisse First Boston objavila da europsko tržište mobilne telefonije nastavlja jačati. Rival mmO2 zabilježio je rast cijena dionica od također 2 posto.

Proteklih šest dana za redom dionice su gubile na vrijednosti, spustivši se na najniže razine u mjesec dana, uslijed rasta cijena sirove nafte na gotovo petotjedne najviše razine, što je bacilo sjenku na prognoze gospodarskog oporavka i izazvalo inflatorne pritiske.

"Ovo je nervozno razdoblje za sve i to u sezonski i inače najslabijem razdoblju u godini. Zaključivati previše iz onoga što smo vidjeli tijekom proteklih nekoliko dana je opasno. Moramo pričekati da prođe", ocjenjuje Robert Seller, fond menadžer u Aberdeen Asset Managementu.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je Nikkei indeks danas oslabio 0,8 posto, na 11.384 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙