FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEN POGOĐEN PADOM CIJENA DIONICA NA JAPANSKOM TRŽIŠTU

LONDON, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskimtržištima oslabio jedan posto prema euru, zabilježivši najnižu razinuu zadnjih pet tjedana, te je oslabio u odnosu na dolar, uslijedsnažnog pada cijena dionica na japanskom tržištu.
LONDON, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskim tržištima oslabio jedan posto prema euru, zabilježivši najnižu razinu u zadnjih pet tjedana, te je oslabio u odnosu na dolar, uslijed snažnog pada cijena dionica na japanskom tržištu.

U takvim okolnostima jen je nakratko zabilježio 135,29 jena za euro, najnižu razinu od 8. lipnja. Nešto gubitaka potom je nadoknadio i trenutno iznosi 135,04 jena za euro. Oslabio je i prema dolaru, oko 0,7 posto, i trenutno stoji 109,2 jena za dolar.

Na svim najznačajnijim svjetskim burzama zabilježen je pad cijena dionica, predvođen slabljenjem dionica tehnoloških tvrtki, nakon što je Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, srezao svoje procjene rasta dobiti. To je rezultiralo snažnim padom cijena dionica i na Tokijskoj burzi, čiji je službeni indeks Nikkei potonuo za 2,17 posto, te pogodilo japansku valutu.

"Vijesti o dobitima kompanija imaju veći utjecaj na japansko tržište dionica pa time i na japansku valutu nego na dolar", ukratko je ocijenio Kamal Sharma, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Tržišta tako i dalje svoju pozornost usmjeravaju na tehnološke dionice, pri čemu iščekuju tromjesečne rezultate poslovanja američkih kompanija Advanced Micro Devices i Apple Computer.

Dolar se danas nije značajnije mijenjao prema euru, koji trenutno iznosi 1,2366 dolara. Euro je početkom tjedna zabilježio najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca prema dolaru, u visini 1,2436 dolara za euro. Oporavku dolara pomogao je i podatak o manjem od očekivanom američkom trgovinskom manjku u svibnju, koji inače pritišće dolar. Tržišta za nove smjernice glede rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju najnovije gospodarske pokazatelje, među kojima podatak o prometu u maloprodaji u lipnju kako bi ocijenili snagu osobne potrošnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙