FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHNOLOŠKE DIONICE PREDVODE PADOM EUROPSKIH BURZOVNIH INDEKSA

LONDON, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što je najveći svjetskiproizvođač čipova Intel noćas srezao svoje procjene rasta dobiti,europski je tehnološki sektor danas snažno oslabio, povukavši cijeneeuropskih dionica na najniže razine u sedam tjedana.
LONDON, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova Intel noćas srezao svoje procjene rasta dobiti, europski je tehnološki sektor danas snažno oslabio, povukavši cijene europskih dionica na najniže razine u sedam tjedana.

Gubitak od 0,61 posto do podneva je, tako, zabilježio londonski Ftse indeks, spustivši se na 4.331 bod. Nešto preko jedan je posto, pak, oslabio frankfurtski DAX indeks, na 3.862 boda.

Nakon objave Intelovog izvješća o dobiti za drugo ovogodišnje tromjesečje, gubici tehnološkog sektora u ovome su mjesecu porasli na ukupno 8 posto.

"Općepoznata je činjenica da je tehnološki ciklus vjerojatno najzreliji, pa je u tome sektoru i najmanji prostor za pozitivna iznenađenja i ubrzavanje rasta dobiti", ocjenjuje Abhijit Chakrabortti, globalni dionički strateg u JP Morganu.

"No, iz drugih sektora dobivamo izuzetno pozitive signale, budući pokazuju da se ciklus, umjesto da jenjava, širi", dodao je, ukazujući na snažne podatke o dobitima iz industrijskih i na potrošače orijentiranih kompanija.

Gubitke je, tako, zabilježio ASML, čije su dionice oslabile 0,8 posto, unatoč tome što je objavio da je ostvario dobit bolju od očekivane i zabilježio nastavak rasta narudžbi. Potom, oslabile su i dionice najvećeg europskog proizvođača čipova STMicroelectronicsa (1,5 posto), te njemačkog Infineona (3,2 posto).

Ulagači su danas u iščekivanju objave izvješća vodećih američkih kompanija, među kojima su Advanced Micro, Apple Computer i Bank of America, kao i podataka o američkom prometu u maloprodaji u potrazi za dokazima nastavka snažne osobne potrošnje.

Nikkei indeks Tokijske burze oslabio je 2,17 posto, na 11.356 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙