FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽETVA PŠENICE PRI KRAJU

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Ukoliko vremenske prilike buduzadovoljavajuće žetva pšenice u većini hrvatskih županija trebala bibiti gotova tijekom ovoga tjedna, podaci su dobiveni iz županijskihureda za poljoprivredu.
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Ukoliko vremenske prilike budu zadovoljavajuće žetva pšenice u većini hrvatskih županija trebala bi biti gotova tijekom ovoga tjedna, podaci su dobiveni iz županijskih ureda za poljoprivredu.

Tako bi na području Vukovarsko-srijemske županije žetva trebala biti završena tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana, a kako su istaknuli u Odjelu za poljoprivredu te županije konačni podaci bit će poznati tijekom idućeg tjedna. Procjenjuje se da je na području Vukovarsko-srijemske županije pšenicom zasijano između 37.000 i 39.000 hektara, a očekuje se proizvodnja od oko 200.000 tona te žitarice.

Žetva pšenice u Osječko-baranjskoj županiji do sada je obavljena na više od 85 posto žetvenih površina, a ove se godine očekuje ukupni urod od oko 260.000 tona, doznaje se iz Županijske komore Osijek.

Prema podacima Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju ŽK Osijek, do 19. srpnja požnjeveno je 44.748 tona pšenice, od čega 27.252 tona s obiteljskih gospodarstava, a 17.496 tona pšenice poljoprivrednih poduzeća.

Ukupan prosječni prinos u Osječko-baranjskoj županiji kreće se oko 5,1 tonu po hektaru, od čega 4,8 tona na poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima, a 5,5 tona po hektaru na površinama poljoprivrednih poduzeća.

Ukupno je ove godine na oba vlasnička posjeda u Osječko-baranjskoj županiji pšenicom zasijana površina od 53.931 hektara, od toga 32.061 hektar na obiteljskim gospodarstvima, a 21.870 hektara na površinama poljoprivrednih poduzeća.

Na području Koprivničko-križevačke županije sa današnjim danom žetva je, kako se procjenjuje, izvršena na 35 posto površina, odnosno požnjeto je oko 4.000 hektara od ukupno posijanih 12.600 hektara. Prosječni prinosi kreću se oko 5 tona po hektaru na površinama poljoprivrednih poduzeća i oko 3,5 tona po hektaru na obiteljskim gospodarstvima.

Kako su istaknuli u toj županiji, u poljima se radi intenzivno i žetva bi trebala biti gotova tijekom ovoga tjedna, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale. Procjenjuje se da bi na području te županije proizvodnja pšenice mogla biti oko 40.000 tona.

I na području Virovitičko-podravske županije žetva je pri kraju, obavljena je na 75 posto površina te bi trebala biti završena ovaj tjedan. Procjenjuje se da je na području te županije zasijano oko 19.000 hektara pšenice, a prosječni prinosi kreću se od 5 do 5,5 tona po hektaru.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙