FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽETVA PŠENICE: OČEKUJE SE 806.000 TONA

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - U hrvatskim žitorodnom područjimapočela je žetva pšenice, a po procjenama Tržišnog informacijskogsustava u poljoprivredi, sa 205.000 hektara zasijenih tom krušaricomočekuje se ukupan urod od oko 806.000 tona.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - U hrvatskim žitorodnom područjima počela je žetva pšenice, a po procjenama Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, sa 205.000 hektara zasijenih tom krušaricom očekuje se ukupan urod od oko 806.000 tona.

Samo u dvije slavonske županije - Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj, kako se doznaje iz županijskih komora, proizvest će se 470.000 tona pšenice, što je više od polovice planirane ukupne ovogodišnje proizvodnje.

Voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK - Županijske komore Osijek Ernest Nad kazao je kako je žetva na području Osječko-baranjske županije u tijeku, te da prve prognoze govore o dobrim prinosima (pet do šest tona po hektaru).

Na području te županije pšenicom je zasijano nešto više od 53.000 hektara, od čega su 32.000 hektara zasijala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a 21.000 hektara poljoprivredna poduzeća.

Očekuje se, kazao je Nad, proizvodnja od oko 270.000 tona, od čega će 110.000 tona biti pšenica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Nad je dodao i kako su silosi na području te Županije spremni za prihvat pšenice.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pak pšenicom je zasijano oko 35.000 hektara, a očekuje se proizvodnja od 200.000 tona te žitarice.

No, ono što muči proizvođače je činjenica da iako je žetva već u tijeku još uvijek nije poznat model otkupa, a otkupna cijena koju je na posljednjem sastanku uoči ovogodišnje žetve proizvođačima ponudio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković je kuna za kilogram pšenice standardne kakvoće. To je, pak, deset lipa manje nego što traže seljačke udruge.

Prema riječima Nada, sastanak s resornim ministrom o konačnom modelu otkupa, očekuje se u Osijeku ovih dana, odnosno krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Što se, pak, cijene tiče, mišljenja je kako je uz prosječni prinos od pet tona po hektaru, otkupna cijena od jedne kune uključujući i poticaje od 1.650 kuna po hektaru, zadovoljavajuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙