FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: JEDNA KUNA ZA KILOGRAM PŠENICE STANDARDNE KVALITETE

ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petak Čobanković kazao je danas kako će država ćepreko Ravnateljstva za robne zalihe otkupiti sve tržišne viškovepšenice roda 2004., uz otkupnu cijenu od kune za kilogram pšenicestandardne kvalitete.
ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petak Čobanković kazao je danas kako će država će preko Ravnateljstva za robne zalihe otkupiti sve tržišne viškove pšenice roda 2004., uz otkupnu cijenu od kune za kilogram pšenice standardne kvalitete.

Pod istim uvjetima otkupljivat će se pšenica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ona poljoprivrednih poduzeća, a država će otkupljenu pšenicu isplatiti do 15. kolovoza.

Rekao je to na konferenciji za novinare ministar Čobanković koji je potom o temi otkupa pšenice ovogodišnjeg roda razgovarao s predstavnicima udruga poljoprivrednika.

Ministarstvo ni Vlada, sukladno ovoj odluci, nije išlo u raspisivanje natječaja za otkupljivače pšenice i nije ponudilo otkupljivačima nikakve subvencije na cijenu pšenice.

To znači, pojasnio je ministar, da svatko tko je uredno registriran za obavljanje te djelatnosti može sudjelovati u otkupu, može otkupljivati pšenicu i ponuditi uvjete koje smatra zadovoljavajućim, tj. može ponuditi i veću ili manju cijenu.

Država se u ovom slučaju pojavljuje kao regulator tržišta, kazao je ministar, dodajući kako će država donijeti procjenu što će sa pšenicom. Važno je otkupiti tržni višak kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu.

Ministar je kazao kako se ne zna koliki će biti poticaji po hektaru pšenice budući se još ne zna koliko je pšenice zasijano. No tvrdi da će poticaji biti isplaćeni u rujnu.

Također je kazao kako je više od 90 posto proizvođača zadovoljno ponuđenom otkupnom cijenom.

No, u Hrvatskom seljačkom savezu (HSS) nisu zadovoljni ponuđenom cijenom kao ni modelom otkupa te kažu kako ne pristaju na poticaje niže od 1650 kuna za hektar pšenice.

Predsjednik HSS-a Darko Grivičić rekao je kako su dovedeni pred svršen čin te kako su čak i novinari o modelu otkupa i cijeni saznali prije proizvođača.

Grivičić drži kako će o pšenici biti još razgovora i to, kako je kazao, nakon turističke sezone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙