FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti izsvijeta.
ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

PHILADELPHIA - Regulatori, istraživači i proizvođači lijekova morali bi ubrzano raditi na razvoju bržeg i jeftinijeg tretmana za prevenciju i liječenje Alzheimerove bolesti, istaknuli su znanstvenici na nedjeljnoj konferenciji u Philadelphiji.

Na pronalaženju boljih i obećavajućih lijekova intenzivno se radi, ali ispitivanja na ljudima su dugotrajna i skupa, a očekuje se sve veći broj oboljelih od te teške bolesti, rečeno je na konferenciji.

"Moramo skratiti vrijeme potrebno za ispitivanja, srezati troškove i pronaći učinkovita ispitivanja s manjim brojem učesnika", rekla je direktorica Nacionalnog instituta za starenje Marcelle Morrison-Bogorad.

Od Alzheimerove bolesti, od koje je prošloga mjeseca umro bivši američki predsjednik Ronald Reagan, boluje oko 4,5 milijuna Amerikanaca, a bolest se pojavljuje u jednoj od deset američkih obitelji.

Broj oboljelih u SAD-u udvostručio se u odnosu na 1980. i očekuje se da će porasti četiri puta do 2050., odnosno da bi od nje moglo oboljeti do 16 milijuna Amerikanaca.

Simptomi Alzheimerove bolesti u početku se očituju u gubitku pamćenja, poteškoćama u obavljanju obiteljskih poslova, problemima s izgovorom i gubitkom inicijative. Oboljeli postaju potpuno ovisni o njegovateljima.

Cijena liječenja te bolesti očekuje se da će do 2010. porasti za 55 posto, a prosječna cijena njege oboljelog do njegove smrti je oko 170 tisuća dolara.

MIAMI - Policija u američkom gradu Florida Keys suočena je s novom bizarnom razbibrigom tamošnje mladeži - mladi se vješaju o kuke za meso na popularnom pješčanom prudu.

Lokalni list objavio je u nedjelju da su 12. prošlog mjeseca policajci i obalna straža pozvani na prud Whale Harbor u mjestu Islamorada gdje ih je lokalno stanovništvo upozorilo da je čudno ponašanje mladeži postalo tradicija.

Ustanovili su da je petero mladih postavilo tronožac od bambusa s kojega vise kuke za meso. Vidjeli su kako jedna djevojka visi na kukama koje su zataknute za njezina ramena, nogama lagano dodirujući površinu vode.

Prema video zapisu obalne straže, djevojka ne izgleda kao da je nešto smeta, kao da uopće ne misli na kuke.

Jedan djelatnik obalne straže izjavio je da mu je jedan mladić, također s kukama zataknutim u njegovo piercingom 'izbušeno' i istetovirano tijelo, rekao da skupina mladih "samo uživa u poslijepodnevu".

Ne postoje zakoni koji zabranjuju 'kvačenje' tijela o kuke za meso i višenje s tronošca na pješčanom sprudu, izjavio je taj obalni stražar za lokalni list.

Obalna straža video zapis je dostavila policiji koja bi trebala odlučiti hoće li poduzeti kakve akcije da spriječi taj mladenački hir.

SORRENTO - Države koje se protive izlovu kitova više su od dva desetljeća imale premoć na konferencijama Međunarodne komisije za kitove (IWC), ali nekoliko novih članica mogle bi to promijeniti na zadovoljstvo kitolovaca, a na užas konzervativaca.

"Svijet će znati ako još jednom IWC bude samo nešto više od kluba kitolovaca", izjavila je Susan Lieberman iz međunarodne organizacije World Wildlife Fund, najljućeg protivnika izlovu kitova.

Japan, u kojemu je lov na kitove plemenita tradicija, a kitovo meso cijenjena delicija, ogorčen je zbog IWC-ova moratorija na komercijalni kitolov koji je na snazi od 1986., kada se svijet suočio s činjenicom da su kitovi, posebno veliki plavi, pred istrebljenjem.

Uz potporu drugih velikih kitolovnih država, poput Norveške i Islanda, Japan ističe da su se neke vrste kitova 'oporavile', da ih je dovoljno da se dopusti njihov izlov.

No, slike kitova probijenih harpunom i dalje unose nemir u osjećaje mnogih, pa članice IWC-a koje se protive kitovlovu traže potpunu zabranu izlova, tvrdeći kako nema humanog razloga da se dopusti ubijanje životinja za koje se vjeruje da su inteligentne i jako osjećajne.

Optužuju Japan da pokušava zavesti države, poput Surinama i Tuvale, da se pridruže IWC-u i podupru one koju zagovaraju kitolov, a neki nagađaju da Japan tim državama zauzvrat nudi pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙