FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

VATIKAN - Papa Ivan Pavao II. podarit će moskovskom patrijarhu Alekseju II. ikonu Kazanjske Bogorodice koja se jako štuje u Rusiji. Za predaju ikone određen je 28. kolovoza, kada Pravoslavna crkva slavi blagdan Uznesenja Marijina. Ikona Kazanjske Bogorodice potječe iz 16. stoljeća, otkrivena je u Kazanju 1597., a cijeni se zbog svojih navodno čudesnih moći. Imala je burnu povijest i bila u posjedu poljske, švedske i francuske vojske i trag joj se izgubio 1904. Ikona se nedavno pojavila u portugalskom marijanskom svetištu u Fatimi, nakon što ju je otkupio bogati Amerikanac John Haffert. Prije više godina darovana je Vatikanu.

LOS ANGELES - Zemljina atmosfera uskoro će proći svojevrsni zdravstveni pregled, a obavit će ga satelit američke svemirske agencije NASA posebno dizajniran za istraživanje ozonskog omotača, onečišćenja i promjene klime. "Aura je osmišljena zato da razumijemo i zaštitimo zrak kojega udišemo", rekao je član misije Phil DeCola na konferenciji za novinare u zrakoplovnoj bazi Vandenberg, sjeverozapadno od Los Angelesa. Noseći četiri instrumenta, svemirski brod će se uzdići 700 kilometara u Zemljinu orbitu i tamo provesti idućih šest godina. Bit će to prvo lansiranje u sklopu NASA-inog sustava za promatranje Zemlje.

MEKSIKO - Ptica, za koju se vjerovalo da je izumrla, pronađena je na otoku Cozumel na meksičkoj karipskoj obali, objavili su stručnjaci Američkog društva za zaštitu ptica i Ornitološkog instituta u Washingtonu. Znanstvenik Gavin Shire smatra to "iznimno značajnim događajem" jer ta ptica nije bila viđena već više deset godina. Riječ je o svojevrsnom drozdu, smeđe-bijeloj ptici dugoj oko pet centimetra s dugim, šiljatim kljunom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙