FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15.30 sati: Nova haška optužnica koja je dostavljena vlastima u Beogradu, akoju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore proslijediloOkružnom sudu u Beogradu, tereti za ratne zločine Gorana Hadžića,nekadašnjeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine, potvrdio jenovinarima u petak ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković. Mješoviti odbor za suradnju između hrvatske i mađarske vlade učetvrtak je u Balatonoszodu u Mađarskoj održao treće zasjedanje nakojem je razmatrana provedba konkretnih projekata suradnje dvijudržava na prometnom i infrastrukturalnom planu, posebno izgradnjaeuropskih prometnih koridora Vb i Vc, zatim projekata na područjutranfera energije, suradnje na području znanosti i obrazovanja tezaštite okoliša. Načelnika policije za sva palestinska područja, generala GhazijaJabalija, otele su u petak naoružane osobe u južnom dijelu Gaze,javljaju agencije pozivajući se na svjedoke. Nove prijetnje terorističke organizacije Al Qaida Italiji,objavljene su u petak na jednoj Internet stranici. Tekst je napisan natalijanskome jeziku s mnogo grešaka, a prijetnje upućuje talijanskojvladi. Snažna eksplozija odjeknula je u petak rano popodne u središtuBagdada, blizu američkog vojnog konvoja, ali se ne zna je li uincidentu bilo žrtava, izjavio je glasnogovornik američke vojske. Skupina kojoj je na čelu saveznik al-Qaide Abu Musab al-Zarqawipreuzel
ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15.30 sati:

BEOGRAD

Nova haška optužnica koja je dostavljena vlastima u Beogradu, a koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore proslijedilo Okružnom sudu u Beogradu, tereti za ratne zločine Gorana Hadžića, nekadašnjeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine, potvrdio je novinarima u petak ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković.

Ministar Drašković izjavio je da je Haško tužiteljstvo optužnicu Ministarstvu vanjskih poslova dostavilo u utorak, te da se tek, u petak, nakon što su od dostavljanja optužnice prošla 72 sata, to može i objaviti.

Hadžić je, kao predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, spominjan kao jedan od sudionika "zajedničkog zločinačkog pothvata", čiji je cilj od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine bio ukloniti većinu Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva s oko trećine teritorija Hrvatske i velikih dijelova Bosne i Hrvatske, radi njihova pripajanja novoj državi pod srpskom dominacijom, pri čemu su počinjeni ratni zločini.

Osim novooptuženog Hadžića i Slobodana Miloševića, kao sudionici "zajedničkog zločinačkog pothvata" spomenuti su i nekadašnji članovi Predsjedništva SFRJ Borisav Jović i Branko Kostić, zatim Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, Milan Babić, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki, Tomislav Simović, Vojislav Šešelj, Momir Bulatović, Radovan Stojičić Badža i Željko Ražnatović Arkan, obojica ubijeni u Beogradu, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Momir Talić, Ratko Mladić i drugi pripadnici JNA, kasnije Vojske Jugoslavije.

Optuženi Goran Hadžić od 1995. godine, nakon hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", živi u Srbiji, u Novom Sadu.

ZAGREB

Mješoviti odbor za suradnju između hrvatske i mađarske vlade u četvrtak je u Balatonoszodu u Mađarskoj održao treće zasjedanje na kojem je razmatrana provedba konkretnih projekata suradnje dviju država na prometnom i infrastrukturalnom planu, posebno izgradnja europskih prometnih koridora Vb i Vc, zatim projekata na području tranfera energije, suradnje na području znanosti i obrazovanja te zaštite okoliša.

Na sastanku je razmotren i hrvatski prijedlog o uspostavljanju posebnih kolničkih traka za državljane Republike Hrvatske na graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske te je postignut dogovor da će pregovori dviju država o ugovornom rješavanju ovog pitanja započeti do kraja 2004. godine.

GAZA

Načelnika policije za sva palestinska područja, generala Ghazija Jabalija, otele su u petak naoružane osobe u južnom dijelu Gaze, javljaju agencije pozivajući se na svjedoke.

General Jabali bio je za upravljačem automobila koji se kretao u konvoju triju vozila cestom duž obale kada je skupina naoružanih ljudi zapucala na njih i otela ga, dodaju svjedoci. Dvojica osobnih čuvara su ranjeni.

Svjedoci nisu mogli reći jesu li generala oteli Palestinci ili Izraelci.

Izraelski vojni radio javio je da su napad izvršili Palestinci. Prema palestinskim sigurnosnim izvorima, odgovornost za napad preuzele su Brigade mučenika iz Jenina, jedna od radikalnijih frakcija Fataha palestinskog predsjednika Jasera Arafata.

Ghazi Jabali gotovo je svih deset godina, otkako je ustanovljena ograničena palestinska samouprava, bio na čelu palestinske policije. Tijekom tog razdoblja bio je metom više napada koje su izvele različite radikalne frakcije koje se bore za vlast u Pojasu Gaze.

RIM

Nove prijetnje terorističke organizacije Al Qaida Italiji, objavljene su u petak na jednoj Internet stranici. Tekst je napisan na talijanskome jeziku s mnogo grešaka, a prijetnje upućuje talijanskoj vladi.

Kako je ultimatum objavljen na Internet siteu terorističke mreže šeika Bin Ladena i prema tome pod kontrolom i s pristupom samo te organizacije, talijanske vlasti primaju ga s velikom mjerom ozbiljnosti. U tekstu, pod koji je potpisan "Tunižanin obožavatelj dvojice šeika", navodi se da je "sve spremno za gađanje ciljeva nove prirode i s nekonvencionalnim oružjem, koje će izazvati pokolj velikih dimenzija". Najavljuje se da će "uskoro doći do poplave krvi slične onoj od 11. rujna".

Talijanske tajne službe sada proučavaju autentičnost teksta. Mediji podsjećaju kako je i prije nekoliko dana u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku stiglo pismo u kojem je Al Qaida prijetila institucijama Europske unije.

BAGDAD

Snažna eksplozija odjeknula je u petak rano popodne u središtu Bagdada, blizu američkog vojnog konvoja, ali se ne zna je li u incidentu bilo žrtava, izjavio je glasnogovornik američke vojske.

"Do eksplozije je došlo u središtu Bagdada u 13 sati i pet minuta", izjavio je glasnogovornik.

Dodao je kako ne zna je li u incidentu bilo žrtava.

DUBAI

Skupina kojoj je na čelu saveznik al-Qaide Abu Musab al-Zarqawi preuzela je odgovornost za ubojstvo guvernera iračkog grada Mosula ranije ovoga tjedna, objavljeno je u petak na islamističkoj web stranici.

"Vaša braća iz vojnog krila Tawhida i Džihada uspjela su iz zasjede dokopati se glave izdajice, guvernera Mosula", kaže se u priopćenju s nadnevkom 14. srpnja.

Naoružani napadač ubio je guvernera Osamu Kashmoula i dva njegova tjelesna čuvara u srijedu dok su se vozili u konvoju vozila prema Bagdadu.

Zarqawijeva skupina preuzela je odgovornost za nekoliko samoubilačkih napada na iračke i američke dužnosnike tijekom posljednjih mjeseci.

ADIS ABEBA

Dvije sudanske pobunjeničke skupine postavile su šest uvjeta za mirovne pregovore sa sudanskom vladom, među kojima su razoružanje arapskih milicija i međunarodna istraga optuženih za genocid.

Dvije pobunjeničke skupine, Pokret za pravdu i jednakost (JEM) i Sudanska oslobodilačka vojska (SLA), utvrdile su uvjete mirovnih pregovora i predale ih Afričkoj uniji koja je u četvrtak svečano otvorila pregovore u svojem etiopskom stožeru.

"Nećemo započeti s političkim dijalogom sve dok vlada ne ispuni uvjete koje su postavili JEM i SLA", rekao je Ahmed Tugod Lissan iz JEM-a. Vlada je odmah odbacila te zahtjeve.

Afrička unija u četvrtak je službeno otvorila pregovore čiji je cilj okončanje 18-mjesečnih borbi u zapadnoj regiji Darfour koje su prouzročile jednu od najvećih svjetskih humanitarnih kriza.

ADDIS ABEBA

Više od trećine sudanske djece koja su pobjegla iz regije Darfour u Čad pati od jake pothranjenosti, objavio je u petak UNHCR.

Istraživanje koje je obavljeno na oko 1.000 djece u tri kampa u sjeveroistočnom Čadu pokazalo je da djeca ispod pet godina trebaju bolje programe prehrane, kao i trudnice i žene koje doje, rekao je glasnogovornik Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice Ron Redmond.

"Visok stupanj pothranjenosti, oko 35 posto, također je pronađen kod lokalnog čadskog stanovništva koje dijeli svoje male obroke s izbjeglicama", dodao je.

Oko 200.000 Sudanaca iz zapadne regije Darfur pobjeglo je u Čad.

Visoki dužnosnici UNHCR-a i UN-ovog Svjetskog programa za hranu trebali bi se sastati u srijedu u Rimu kako bi razmotrili "kritično stanje" u Čadu, dodao je Redmond.

PARIZ

Bivši francuski premijer Alain Juppe, osuđen zbog financijskih malverzacija u svojoj bivšoj stranci, objavio je u petak da odstupa s čelne funkcije stranke UMP predsjednika Jacquesa Chiraca.

Zamjenik gradonačelnika Bordeauxa bio je potencijalni kandidat i za predsjednika države na izborima 2007. do presude donesene 30. siječnja na 18 mjeseci uvjetnog zatvora zbog afere s fiktivnim radnim mjestima te zbog financijskih malverzacija u svojoj bivšoj stranci RPR - Okupljanje za republiku. Nakon te presude on deset godina ne može biti biran na javnu funkciju.

Juppe se žalio na presudu i žalbeni postupak održat će se u listopadu ove godine.

Njegova ostavka otvorila je put borbi za predsjedničku funkciju između predsjednika Chiraca i njegovog ministra gospodarstva Nicolasa Sarkozyja (49).

Predsjednički izbori u Francuskoj trebali bi se održati u travnju ili svibnju 2007. godine.

LONDON

Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je da misli da će njemački parlament do kraja ove godine ratificirati budući europski ustav, u razgovoru koji je u petak objavio britanski list Financial Times.

"Njemački ustav ne predviđa referendum. Imat ćemo parlamentarnu proceduru", rekao je Schroeder. "Želimo da se to dovrši do kraja godine", dodao je.

Njemački kancelar susreo se u četvrtak u Londonu s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, ali je sadržaj njihovih razgovora ostao nepoznat javnosti.

"U Velikoj Britaniji će se održati referendum, to moramo prihvatiti", komentirao je Schroeder, izražavajući uvjerenost da će sve članice EU bez iznimke ratificirati tekst ustava.

BERLIN

Sada nije "pravi trenutak" da se Njemačkoj da stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje je Berlin više puta tražio, izjavio je neimenovani dužnosnik američke vlade u razgovoru za Financial Times Deutschland od petka.

"Sada za Njemačku nije pravi trenutak da traži stalno članstvo", kazao je taj dužnosnik koji nije želio biti imenovan, ne odbacujući mogućnost kasnije rasprave o njemačkom zahtjevu.

"A kada? To je teško reći. Vidjet ćemo", izjavio je za dnevni list koji se bavi gospodarskim temama.

Njemačka koja je nestalna članica Vijeća od siječnja 2003. i bit će to do konca 2004., želi dobiti stalno članstvo u sklopu reforme UN-a. Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer vodi bitku za tu stvar koju sustavno zagovara tijekom svojih putovanja u inozemstvo.

JINAN

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer otvorio je u petak u Jinanu na istoku Kine najveću tvornicu solarnih kolektora u svijetu, koja je rezultat zajedničkog kinesko-njemačkog ulaganja.

Tvornica pod nazivom Shangdong Linuo Paradigma proizvodi solarne kolektore koji sakupljaju energiju za zagrijavanje vode.

Smatra se da kinesko tržište obnovljive energije ima golemi potencijal, budući da bi ove godine Kini moglo nedostajati 30 milijuna kilovata električne energije.

Prema riječima njemačkih i kineskih dužnosnika, tvornica u Jinanu je najveća takva tvornica u svijetu.

"Kina je svjesna da treba što prije rješavati pitanja u svezi s okolišem koja idu ruku pod ruku sa snažnim gospodarskim rastom i sve većom potrebom za energijom", kazao je Fischer.

Nakon političkih razgovora u četvrtak u Pekingu, njemački šef diplomacije posjetio je u petak Jinan, odakle bi navečer trebao otputovati u Bangladeš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙