FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SAT

ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21.00sat:
ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21.00 sat:

ZAGREB

Hrvatska je vlada pojačala napore kako bi povećala apsorpcijske mogućnosti za korištenje sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije, doznaje se u petak u Ministarstvu europskih integracija. Hrvatska je dobivanjem kandidatskog statusa stekla pravo na korištenje predpristupnih fondova koje je Europska unija namijenila kandidatima za članstvo. Međutim, sredstva iz tih fondova mogu se dobiti samo na temelju dobro izrađenih programa, za što je potrebno osposobiti državnu upravu i uspostaviti strukture koje će se time baviti. Od sljedeće godine Hrvatska će kao kandidat moći koristiti predpristupne fondove PHARE, ISPA i SAPARD. Koliko će sredstava Hrvatska dobivati iz tih fondova trebalo bi se znati kada Europska komisija završi predpristupnu strategiju. Očekuje se da će Komisija tijekom rujna dovršiti prijedlog te strategije za Hrvatsku, koja treba biti prihvaćena na sjednici Vijeća ministara 6. listopada. Hrvatska je dosad iz CARDS programa dobivala oko 60 milijuna eura godišnje, a predpristpna pomoć bi trebala biti znatno viša.

BEČ

U službenom izvješću Konferencije ministara gospodarstva zemalja jugoistične Europe (JE), koja je u petak održana u Beču, Hrvatska se navodi kao zemlja s najvećim iznosom stranih ulaganja u jugoistočnoj Europi. To znači da je trenutačno stanje glede ulaganja u RH vrlo povoljno te da se može očekivati dodatno poboljšanje s realizacijom mjera hrvatske Vlade, izjavio je nakon konferencije državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo na Konferenciji. Sudionike skupa Vranković je informirao o aktivnostima hrvatske Vlade u stvaranju povoljne ulagačke klime, kako za strane tako i za domaće investitore.

ZAGREB

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se u petak s hrvatskim članovima izaslanstva iz Republike Srpske, predvođenih dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Ivanom Tomljenovićem, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Članovi izaslanstva upoznali su potpredsjednicu Kosor s položajem Hrvata u Republici Srpskoj kojih je, od prijeratnih 220.000 naseljenih u tom entitetu Republike Bosne i Hercegovine, danas ostalo oko 10.000. Upozorili su, dodaje se u priopćenju, na probleme povratka Hrvata, posebice u područjima s nedostatnom infrastrukturom gdje obnova još nije dovršena. Izrazivši zabrinutost zbog navedenih podataka o trenutačnom broju Hrvata u Republici Srpskoj, potpredsjednica Kosor ocijenila je da povratak Hrvata na područje Republike Srpske mora biti ravnomjeran. Dodala je kako će potaknuti uključivanje Vlade u pomoć kulturnim institucijama Hrvata u Republici Srpskoj, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću.

RIM

Tužiteljstvo u Padovi otvorilo je istragu protiv 10 osoba, među kojima je i bivši blagajnik Sjeverne lige, za bankrot u investiciji izgradnje turističkog naselja u Istri, objavio je u petak dnevnik "Corriere della Sera". Riječ je o turističkom naselju "Skipper" pokraj Umaga, koji su novine nazivale i "rajem" predsjednika Sjeverne lige Umberta Bossija. Osim članova Sjeverne lige koji su uložili u njegovu izgradnju, određen novac je dala i Bossijeva supruga Manuela Marrone. Javni tužitelj u Padovi Paolo Luca je nakon višemjesečne istrage potpisao 10 naloga za njezin nastavak protiv još nekih osoba, među kojima su bivši blagajnik Sjeverne lige Maurizio Balocchi, kao i bivši podtajnik u ministarstvu turizma Stefano Stefani, koji je morao podnijeti ostavku jer je uvrijedio Nijemce kao turiste i kao narod.

WASHINGTON

Američka obavještajna služba CIA dala je krive ili pretjerane procjene iračkog oružja masovnog uništavanja što je poslužilo kao opravdanje za američki napad na Irak, izvijestio je u petak Obavještajni odbor američkog Senata. Obavještajni analitičari krenuli su od pretpostavke da Irak posjeduje kemijsko i biološko oružje te da nastoji obnoviti svoj program nuklearnog oružja što je bilo pogrešno, navelo je Izvješće Obavještajnog odbora. To oružje u Iraku nije do sada pronađeno. Predsjednik Odbora Pat Roberts rekao je na konferenciji za novinare da su obavještajne procjene o iračkom oružju masovnog uništavanja bile pogrešne te da nisu bile poduprte raspoloživim obavještajnim podacima. Odbor je oštro kritizirao direktora CIA-e Georgea Teneta da je nametao stajališta CIA-e u informiranju američkog vodstva izbjegavajući stajališta drugih obavještajnih službi koja se nisu slagala s njima. Tenet je dao ostavku i u nedjelju odlazi iz CIA-e.

BEČ

Dvadeset svjetskih poduzeća ilegalno je prodavalo nuklearnu tehnologiju koja može poslužiti za proizvodnju oružja za masovno uništenje (ADM), izjavio je u petak jedan glasnogovornik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Glasnogovornik Mark Gwozdecky nije želio navesti imena poduzeća, ali je rekao da su Libija i Iran među zemljama koje su ilegalno nabavile nuklearnu tehnologiju. IAEA je informacije dobila u istraživanju nuklearnog crnog tržišta, pokrenutog prije godinu dana u vezi s iranskim nuklearnim programom.

PARIZ

Broj rasističkih i antisemitskih akcija u Francuskoj u prvih šest mjeseci 2004. u "velikom je porastu" i već je sada veći od ukupnog broja takvih ispada počinjenih u cijeloj prošloj godini, izjavio je u petak glasnogovornik vlade Jean-Francois Cope. U sklopu borbe protiv tih ispada, premijer Jean-Pierre Raffarin "odlučio je prijeći u veću brzinu i zakazao je za rujan veliki sastanak svih policijskih upravitelja", rekao je Cope nakon petog sastanka Međuministarskog odbora za borbu protiv rasizma i antisemitizma u Matignonu. Prema posljednjim podacima ministarstva unutarnjih poslova koje je prenio jedan dnevni list, u prvih šest mjeseci zabilježeno je 95 rasističih i ksenofobnih akcija i 161 slučaj prijetnji i zastrašivanja. U istom razdoblju je zabilježeno 135 napada na židove.

MOSTAR

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown imenovao je ruskog diplomatu Anatolija Dimitrijevića Viktorova za voditelja mostarskog područnog ureda Visokog predstavnika (OHR) priopćio je u petak mostarski OHR. Viktorov je u Mostaru naslijedio Jacquesa Andrieua koji se nedavno vratio u Francusku. Do ovog imenovanja Viktorov je obnašao dužnost zamjenika voditelja područnog ureda Visokog predstavnika u Mostaru. Viktorov je deveti voditelj mostarskog Ureda visokog predstavnika koji se prvobitno zvao Ured Europske unije, čiji je prvi voditelj prije 11 godina bio njemački diplomat Hans Koschnik.

BRUXELLES

Irački premijer Iyad Allawi otkazao je put u Bruxelles, gdje se u ponedjeljak trebao sastati s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, zbog pogoršanja situacije u Iraku, javljaju agencije pozivajući se na diplomatske izvore u sjedištu Unije. Allawi je prihvatio poziv Nizozemske, trenutačnog predsjedatelja EU, da sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije 12. srpnja. Bilo je predviđeno da se na tom sastanku, prvom takvom između privremene iračke vlade i EU, razgovara o planovima Unije da sudjeluje u obnovi Iraka. Još postoji mogućnost da na sastanku sudjeluje irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙