FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 12.30 sati: Nepoznati počinitelji izvršili su u petak ujutro neuspjeliatentat na guvernera turske provincije Van, Hikmeta Tana, a ubombaškom napadu, prema posljednjim podacima, smrtno je stradalo pet,a ozlijeđene 24 osobe. U eksploziji podmetnute bombe, koja jenajvjerojatnije aktivirana daljinskim upravljačem, guverner Tan ostaoje neozlijeđen, a identitet poginulih i ranjenih za sada nijepriopćen. Dvojica Turaka koje su početkom lipnja oteli pripadniciiračke gerilske skupine u petak su oslobođeni, izvijestila je agencijaAnatolija pozivajući se na informacije turskog veleposlanstva uIraku. U priopćenju koje se pripisuje skupini povezanoj s Al-Qaidomstoji kako će se nakon isteka tromjesečnog primirja što ga je utravnju obećao Osama Bin Laden ponovno početi s napadima po Europi,izvijestio je u petak list Ashary al-Awsat čije je sjedište uLondonu. Njemačka vlada u petak je izvijestila kako ne smatra posebnovjerodostojnim prijetnju pripadnika skupine Brigade Abu Hafs al-Masripovezane s Al-Qaidom, o skorom početku novih napada diljem Europe. Vojnik ukrajinskog kontingenta raspoređena na jugoistoku Iraka uokviru multinacionalnih snaga počinio je u petak samoubojstvo,objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Izraelska vojska ubila je u petak u pucnjavi Palestinca u Rafahu,na jugu pojasa Gaze, priopćeno je iz medicinskog izvora. Dužnost predsjednika parlamenta Repu
ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ANKARA

Nepoznati počinitelji izvršili su u petak ujutro neuspjeli atentat na guvernera turske provincije Van, Hikmeta Tana, a u bombaškom napadu, prema posljednjim podacima, smrtno je stradalo pet, a ozlijeđene 24 osobe. U eksploziji podmetnute bombe, koja je najvjerojatnije aktivirana daljinskim upravljačem, guverner Tan ostao je neozlijeđen, a identitet poginulih i ranjenih za sada nije priopćen.

Napad na guvernera Tana, izvršen u središtu grada, pripisuje se kurdskim separatistima koji, prema nekim naznakama, postaju sve aktivniji nakon prošlomjesečnog opoziva prekida neprijateljstava. To je potvrdilo i nekoliko posljednjih napada kurdskih militanata na pripadnike turskih oružanih snaga.

Van je turska provincija na krajnjem jugoistoku Turske uz granicu s Iranom. Najveći broj tamošnjeg stanovništva čine Kurdi.

ANKARA

Dvojica Turaka koje su početkom lipnja oteli pripadnici iračke gerilske skupine u petak su oslobođeni, izvijestila je agencija Anatolija pozivajući se na informacije turskog veleposlanstva u Iraku.

Murat Kizil i Soner Sercali, oteti početkom lipnja u Iraku, trebali bi tijekom dana stići u Tursku.

Za oslobađanje dvojice Turaka koji su radili za tursku tvrtku sa sjedištem u Adanui na jugu zemlje nije isplaćena nikakva otkupnina, prenosi Anatolija.

SYDNEY

U priopćenju koje se pripisuje skupini povezanoj s Al-Qaidom stoji kako će se nakon isteka tromjesečnog primirja što ga je u travnju obećao Osama Bin Laden ponovno početi s napadima po Europi, izvijestio je u petak list Ashary al-Awsat čije je sjedište u Londonu.

U audio-snimci emitiranoj 15. travnja čelnik Al-Qaide Bin Laden je poručio Europljanima kako produljuje rok za primirje ukoliko oni pristanu povući svoje vojne snage iz muslimanskih država te je dodao kako ponuda traje predstojeća tri mjeseca (do polovine srpnja).

Stanovnišvu Europe "poručujemo da ima još samo nekoliko dana vremena za prihvaćanje Bin Ladenove ponudu o primirju ili će", za ono što će uslijediti, "moći kriviti sami sebe", kaže se u priopćenju koje se pripisuje skupini Brigade Abu Hafs al-Masri čiji su pripadnici preuzeli odgovornost za bombaške napade počinjene 11. ožujka u Španjolskoj.

BERLIN

Njemačka vlada u petak je izvijestila kako ne smatra posebno vjerodostojnim prijetnju pripadnika skupine Brigade Abu Hafs al-Masri povezane s Al-Qaidom, o skorom početku novih napada diljem Europe.

"To je jedna mračna organizacija koja je već davala slične izjave, među kojima su bile i prijetnje o prekidu opskrbe električnom energijom u Americi. Znači, njihova priopćenja treba uzeti s rezervom, jer nisu baš vjerodostojna", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova na redovitoj konferenciji za novinare.

On je istaknuo kako se u Njemačkoj nastoji održati vrlo visok stupanj zaštitnih mjera zbog opće prijetnje od islamističkih militantnih skupina.

KIJEV

Vojnik ukrajinskog kontingenta raspoređena na jugoistoku Iraka u okviru multinacionalnih snaga počinio je u petak samoubojstvo, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Narednik Roman Henzerski, rođen 1981. godine, digao je oružje na sebe zbog još nepoznata razloga, prema priopćenju ministarstva.

On je drugi ukrajinski vojnik koji se ubio nakon raspoređivanja ukrajinskog kontingenta s više od 1650 pripadnika u pokrajini Wassit, na jugoistoku Iraka, nakon kolovoza 2003.

Tri ukrajinska vojnika koalicije ubijena su u sukobu a još dva su poginula u nesrećama, prema ukrajinskom ministarstvu.

GAZA

Izraelska vojska ubila je u petak u pucnjavi Palestinca u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, priopćeno je iz medicinskog izvora.

Youssef Al-Arja (25) smrtno je ranjen u pucnjavi iz izraelskog tenka dok je skupljao željezni otpad u četvrti Bresil u Rafahu, priopćili su svjedoci i sigurnosni izvori.

Nikakav sukob nije zabilježen u sektoru kad je tenk otvorio vatru, prema istim izvorima.

Ovim ubojstvom broj osoba smrtno stradalih od početka Intifade u rujnu 2000. popeo se na 4141, od čega je 3146 Palestinaca a 923 Izraelaca.

BANJA LUKA

Dužnost predsjednika parlamenta Republike Srpske obavljat će, prema poslovniku, jedan od dvojice potpredsjednika, nakon što je Visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio predsjednika Narodne skupštine RS Zorana Kalinića, doznaje se iz tajništva parlamenta RS u Banjoj Luci.

Riječ je o dvojici potpredsjednika, Tomislavu Tomljanoviću i Šefket Hafizoviću.

Visoki predstavnik uskratio je mandate i šestorici zastupnika u Parlamentu RS i njih će zamijeniti idući kandidati na zastupničkim listama njihovih stranaka, izjavio je predsjednik Izborne komisije Bosne i Hercegovine Vehid Šehić u četvrtak navečer u emisiji Alternativne televizije.

PRIŠTINA

Američki državni podtajnik za politička pitanja Marc Grossman i zamjenica američkog državnog podtajnika za europska i euroazijska pitanja Kethlen Stephens posjetit će u srijedu Kosovo kako bi potaknuli političke procese na tom području, objavljeno je u petak u sjedištu Ureda SAD u Prištini.

Prema najavama, Grossman sa suradnicima sastat će se tijekom posjeta Prištini s kosovskim političkim čelnicima - predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Rexhepijem, predsjednikom parlamenta Nexhatom Dacijem te s političkim čelnicima Albanaca i Srba.

Prema albanskim izvorima u Prištini, visoki američki diplomat zatražit će veće zalaganje kosovskih političara u ispunjavanju zadataka koje je postavila Kontaktna skupina, kao što su obnova oštećenih objekata tijekom ožujskih nemira, reforma općinske vlasti, međuetnički dijalog i veće zalaganje za ispunjavanje standarda za Kosovo, kao i sudjelovanje svih zajednica na predstojećim kosovskim izborima 23. listopada ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙