FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9.30 sati: Tri su osobe ubijene a najmanje dvadeset ih je ranjeno u petakujutro u bombaškom atentatu na guvernera pokrajine Van u istočnojTurskoj Hikmeta Tana koji je neozlijeđen, prenosi agencija Anatolija. Prema najnovijim informacijama u napadu raketama u petak ujutrona dva središnja bagdadska hotela koje koriste stranci i iračkidužnosnici najmanje su tri osobe ranjene ili ubijene, izjavio je jedanod čuvara pred tim hotelima. ł Izrael, Palestinci, SAD i Egipat trebali bi u listopadu uWashingtonu održati ministarski sastanak o planu izraelskog povlačenjaiz pojasa Gaze, prenio je u petak izraelski državni radio Izraelska vojska je u četvrtak izvela nekoliko upada u pojas Gazei na Zapadnu obalu, pri čemu su ubijene najmanje dvije osobe, međukojima i jedno dijete, a dvadesetak ih je ranjeno. Kineski tisak u petak je uglavnom prešutio veliki prosvjed zademokraciju u Hong Kongu održan u četvrtak, koji se podudario sasedmom obljetnicom vraćanja nekadašnje britanske kolonije Kini. U potresu koji je tijekom ove noći pogodio sela usjeveroistočnoj turskoj pokrajini Agri poginulo je 16 osoba, dok je 20osoba ranjeno, izvijestila je u petak turska novinska agencijaAnatolija.
ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

ANKARA

Tri su osobe ubijene a najmanje dvadeset ih je ranjeno u petak ujutro u bombaškom atentatu na guvernera pokrajine Van u istočnoj Turskoj Hikmeta Tana koji je neozlijeđen, prenosi agencija Anatolija.

Guverner je objasnio na informativnom kanalu NTV da je u središtu grada Vana eksplodirala bomba skrivena u parkiranom kombiju ili malom teretnom vozilu dok je tim putem prolazilo njegovo službeno vozilo u pratnji policije.

Tan nije bio u mogućnosti neposredno pripisati atentat nekoj organizaciji ali je to područje u prošlosti bilo poprištem sukoba između vojske i kurdskih separatista Laburističke stranke Kurdistana, preimenovane u Kongra-Gel.

BAGDAD

Prema najnovijim informacijama u napadu raketama u petak ujutro na dva središnja bagdadska hotela koje koriste stranci i irački dužnosnici najmanje su tri osobe ranjene ili ubijene, izjavio je jedan od čuvara pred tim hotelima. ł

Čuvari ispred hotela Bagdad zabranili su ulaz novinarima, ali su kazali da ima najmanje tri žrtve u tom napadu.

Hotel Ishtar je također bio pogođen, ali je osoblje hotela reklo da u tom hotelu nije bilo ozlijeđenih.

Ispred džamije nasuprot hotela Sheraton, gorio je prazan autobus na trgu Firdaws, blizu kojeg je policija pronašla kamionet prevrnut na bočnu stranu sa 17 bacača raketa i upaljačem za eksploziv. Policija je izrazila uvjerenje da su tri rakete bile ispaljene iz tog kamioneta, te da su ga napadači prevrnuli.

JERUZALEM

Izrael, Palestinci, SAD i Egipat trebali bi u listopadu u Washingtonu održati ministarski sastanak o planu izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, prenio je u petak izraelski državni radio

O sastanku bi se trebalo razgovarati na susretu koji će u petak u Washingtonu održati šef izraelske diplomacije Sylvan Shalom s Condoleezzom Rice, savjetnicom za sigurnost predsjednika Georgea W. Busha, ističe se na radiju.

Pitanje sigurnosnih aranžmana na granici Egipta i pojasa Gaze u sektoru izraelsko-egipatske granice, bit će najvažnija tema sastanka četvorke, kazala je ona.

Shalom, koji će se u utorak susresti s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, zatražit će od Amerikanaca veto na svaku moguću protuizraelsku rezoluciju UN-a uoči avisa koji 9. srpnja treba izdati Međunarodni kazneni sud u Haagu o zakonitosti sigurnosnog zida koji Izrael gradi na Zapadnoj obali, prema radiju.

GAZA

Izraelska vojska je u četvrtak izvela nekoliko upada u pojas Gaze i na Zapadnu obalu, pri čemu su ubijene najmanje dvije osobe, među kojima i jedno dijete, a dvadesetak ih je ranjeno.

Izraelski premijer Ariel Sharon počeo je pregovore s članovima svoje vlade i stručnjacima nakon odluke Vrhovnog suda da u dijelu dugom 30 kilometara izmijeni trasu sigurnosnog zida koji se gradi na Zapadnoj obali, kako bi poveo računa o pravima palestinskog stanovništva.

Devetogodišnje dijete ubijeno je u pucnjavi vojske u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, a aktivist radikalnog pokreta Hamas podlegao je ozljedama od metaka koje je zadobio dan prije kada su Izraelci upali u Beit Hanun, na sjeveru tog područja.

S ovim žrtvama broj poginulih osoba od početka Intifade u rujnu 2000. popeo se na 4.140, od čega je 3.145 Palestinaca, a 923 Izraelca.

Još desetak Palestinaca ranjeno je metcima iz izraelskog oružja u sektoru Beit Hanun, među kojima su neki pogođeni granatama ispaljenim iz helikoptera.

U četvrtak navečer izraelska vojska je objavila da je ubila pet naoružanih Palestinaca koji su planirali izvesti velik napad na cesti Karni-Netzarim nedaleko od Gaze.

PEKING

Kineski tisak u petak je uglavnom prešutio veliki prosvjed za demokraciju u Hong Kongu održan u četvrtak, koji se podudario sa sedmom obljetnicom vraćanja nekadašnje britanske kolonije Kini.

U glavnom gradu Kine nijedan naslov najčitanijeg mjesnog tiska nije se osvrnuo na prosvjed koji je okupio između 200 i 450 tisuća osoba, ovisno je li se radilo o podacima policije ili organizatora.

Ne navodeći broj prosvjednika, agencija Nova Kina zadovoljila se objavom da je "dio građana prosvjedovao na otoku Hong Kong" te da je "tijekom prosvjeda, 89 autobusnih i 23 linija minibusa moralo biti preusmjereno".

ANKARA

U potresu koji je tijekom ove noći pogodio sela u sjeveroistočnoj turskoj pokrajini Agri poginulo je 16 osoba, dok je 20 osoba ranjeno, izvijestila je u petak turska novinska agencija Anatolija.

Lokalni upravitelj Nurullah Cakir izjavio je da ne očekuje da će se broj mrtvih povećati. Drugih detalja o potresu nije se moglo dobiti.

Turska je premrežena siezmičkim tektonskim rasjedima i često je pogađaju potresi. Devet ljudi je poginulo, a deseci su ranjeni u potresu koji je u ožujku pogodio pokrajinu Erzurum u istočnoj Turskoj. A u velikom potresu koji je u kolovzu 1999. pogodio industrijalizirani sjeverozapadni dio zemlje poginulo je oko 18 tisuća osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙