FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati:
ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati:

LONDON

Britanska vladajuća Laburistička stranka pretrpjela je teške gubitke na prijevremenim izborima održanim u Birminghamu i Leicesteru, gradovima s vrlo raznolikom etničkom strukturom stanovništva, pokazali su rezultati objavljeni u petak. Ta su dva grada bila snažna laburistička uporišta na prošlim izborima, ali su birači očito kaznili politku premijera Tonyja Blaira prema Iraku. Čak su i neki laburistički dužnosnici priznali da je Irak bio presudni čimbenik u uspjehu izrazito proturatne Liberalno demokratske stranke koja je laburistima preotela zastupničko mjesto u Leicesteru, a vrlo je malo nedostajalo da to čini i u Birmingham. Oporbena Konzervativna stranka, koja je na parlamentarnim izborima 2001. bila druga po osvojenim glasovima i također je sustavno zagovarala rat u Iraku, na ovim je prijevremenim izborima bila tek treća po uspješnosti, što su komentatori iz njezinih redova ocijenili ponižavajućim rezultatom. Prijevremeni izbori u Leicesteru i Birminghamu bili su prva prilika biračima da pokažu kakve su posljedice u srijedu objavljenog izvješća lorda Butlera o iračkom oružju za masovno uništenj,e koje je razotkrilo velike pogreške u obavještajnim podacima koji su doveli do rata u Iraku, ali i oslobodilo krivnje premijera Tonyja Blaira, ustvrdivši da nije odgovoran za propuste.

ATENA

Sindikat novinara Atene odlučio je u petak organizirati novi 48-satni štrajk u svim nacionalnim medijima tražeći povećanje plaća i potpisivanje kolektivnih ugovora za 2004. godinu, saznaje se iz sindikalnog izvora. Nijedne nacionalne novine neće izići ni u subotu ni u nedjelju dok radio i tv postaje, državne i privatne, neće emitirati vijesti od petka ujutro do nedjelje ujutro. Štrajk podržava i nacionalna agencija ANA, agencija Makedonija-press sa sjedištem u Solunu, te ministarstvo informiranja, a pridružio mu se i Sindikat fotoreportera Grčke. Novinari traže potpisivanje kolektivnih ugovora za 2004. uključujući "dostojno" povećanje plaće, veće od 5,11 posto koliko predlažu poslodavci, kao i poboljšanje radnih uvjeta u profesiji. Udruga vlasnika novina iz Atene u priopćenju je u petak napomenula da su predložena povećanja plaća slična onima koja su prošle godine dobili bankovni službenici i viša od onih koja su dobili zaposleni u sektoru telekomunikacija i elektroprivrede.

BANGKOK

Nelson Mandela zatvorio je u petak u Bangkoku 15. međunarodnu konferenciju o AIDS-u, obilježenu dubokim podjelama između političara i znanstvenika, zamolivši prisutne da povećaju donacije i da bolje surađuju u borbi protiv AIDS-a. "Povijest će nas sigurno oštro osuditi ne uđemo li svom snagom i svim sredstvima u borbu protiv AIDS-a", rekao je Mandela. Na kraju jednotjedne konferencije u Bangkoku zatražio je od najbogatijih država da održe obećanja koja su dale Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze osnovanom 2002. Svjetskoj zakladi koju je osnovao glavni tajnik UN-a Kofi Annan kako bi ujedinio napore u borbi protiv HIV-a, u 2005. godini bit će potrebno 3 milijarde dolara za provedbu programa prevencije i liječenja. Američkoj su vladi upućene kritike zbog pristupa koji zagovara apstinenciju kao način sprječavanja virusa, ali i zbog potpore multinacionalnim farmaceutskim tvrtkama koje se ne žele odreći monopola na neke lijekove protiv AIDS-a. Europska unija u petak je obećala da će Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije darovati 900 milijuna dolara, odnosno 350 milijuna dolara više od SAD-a. Osim na probleme financiranja programa za prevenciju i liječenje, sudionici konferencije upozorili su na sve veći broj žena zaraženih HIV-om te na sve jače širenje epidemije u Aziji.

MOSKVA

Bivši vlasnik i glavni dioničar ruske naftne tvrtke Mihail Hodorkovski odbacio je u petak na sudu optužbu za poreznu prijevaru "na visokoj razini i u organiziranoj skupini" i ustvrdio da je Jukos plaćao "više poreza" od većine velikih ruskih tvrtki. Hodorkovski je na sudu naglasio da je njegova tvrtka druga najveća tvrtka po doprinosu ruskom porezu nakon državnog naftnog diva Gazproma. Osim Hodorkovskom, sudi se i Platonu Lebedevu koji je u petak na sudu izjavio da je optužba protiv njega "politički motivirana". Hodorkovski i Lebedev optuženi su da su predvodili zločinačku skupinu koja je iskoristila privatizaciju devedesetih, a budu li osuđeni, prijeti im deset godina zatvora.

NEW YORK

Glavna skupština UN-a u petak će raspravljati o nacrtu rezolucije u kojoj se od Izraela traži poštovanje odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) o rušenju zida na Zapadnoj obali, ali diplomati smatraju da će o tome glasovati možda tek idućeg tjedna. Arapske države žele široku potporu za nacrt rezolucije koji je izradio palestinski promatrač UN Naser al-Kidwa, ali dužnosnici EU nisu zadovoljni tekstom u sadašnjem obliku i neće ih se moći prisiliti da glasuju za njega. Diplomati u UN-u tvrde kako će palestinska rezolucija i bez potpore zemalja EU lako dobiti većinu kod zemalja koje će glasovati, ali arapske zemlje žele glasove "protiv" svesti na najmanju moguću mjeru kako bi dale dodatnu težinu vjerojatnom kasnijem zahtjevu za sankcijama protiv Izraela ako ta zemlja ostane pri najavama da neće poštovati presudu ICJ-a.

MADRAS

Gotovo 80 djece smrtno je stradalo u petak u požaru u osnovnoj školi na jugu Indije, a moglo bi ih biti još više, s obzirom na to da su neki ozlijeđeni u u kritičnom stanju, objavila je policija. "Pronađeno je 77 tijela. Još trideset i četiri žrtve primljene su u bolnicu", kazao je Natarajani, dužnosnik policije grada Kumbakonama, u državi Tamil Nadou u kojoj je došlo do požara. Prvi podaci istrage govore da je "požar izazvao štednjak na drva u školskoj kuhinji gdje se pripremao ručak za djecu", kazao je Natarajani. Djeca osnovne škole Krishna stara su između šest i 13 godina, naglasili su dužnosnici na licu mjesta.

NAKHON SI THAMMARAT

Povlačenje kontingenta od 450 tajlandskih vojnika smještenih u Iraku u Kerbali počelo je, a bit će završeno 20. rujna kao što je predviđeno, izjavio je u petak ministar obrane Chettha Thanajaro. Vojnici su bili razmješteni u Iraku u okviru strogo humanitarne misije od godinu dana. Bangkok je naglasio da ne želi njihovo zadržavanje u Iraku zbog nesigurnosti. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan zatražio je u utorak od tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre da zadrži svoje vojnike u Iraku nakon njihove jednogodišnje misije.

MANILA

Filipini su u petak počeli povlačiti vojnike iz Iraka, sukladno zahtjevima militanata koji su oteli jednog njihovog državljanina i tako se se usprotivili SAD, riskirajući pogoršanje odnosa s ključnim saveznikom i najvećim trgovinskim partnerom. Njihov je potez naišao na oštru kritiku drugog američkog saveznika iz tih krajeva, Australije, ali i na izraze potpore muslimanske Malezije. Filipinska ministrica vanjskih poslova Delia Albert, u izjavi koju je prenijela televizija, rekla je da će 11 od ukupno 51 vojnika na čelu sa zapovjednikom postrojbe napustiti Irak u petak kako bi spasili život Filipinca Angela da la Cruza kojega je otela jedna naoružana skupina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙