FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 15. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15,30 sati
ZAGREB, 15. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Republici Malti. Sanader će se sastati s malteškim predsjednikom Edwardom Fenech-Adamijem i premijerom Lawrenceom Gonzijem. Prošle godine u veljači Malta je dala punu potporu Hrvatskoj u njezinoj odluci da podnese kandidaturu za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a sama je pristupila Uniji 1. svibnja ove godine.

SARAJEVO

NATO i EU učinit sve što je u njihovoj moći da BiH ostvari svoje snove i uključi se u euroatlanske integracije, izjavili su u četvrtak u Sarajevu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i glavni tajnik Vijeća EU i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH. Oni su objasnili kako je njihov posjet Sarajevu znak potpore NATO-a i EU BiH. "NATO izražava potporu snagama EU koje će početkom iduće godine preuzeti dužnost od sadašnjeg SFOR-a", rekao je Scheffer dodavši kako NATO ne odlazi iz BiH. Predsjedajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je rekao kako Predsjedništvo BiH očekuje da će snage EU u BiH koje će naslijediti SFOR, težište svojih aktivnosti usmjeriti na uhićenje optuženika za ratne zločine, deminiranje i prikupljanje zaostalog oružja. Scheffer i Solana će u popodnevnim satima razgovarati s članovima Vijeća ministara BiH te će posjetiti i sjedište policijske misije EU u BiH.

BEČ

Europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten koji je u četvrtak govorio na redovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a u Beču, zauzeo se za čvršću suradnju EU i OESS-a na stvaranju sigurnosti i stabilnosti, te suzbijanju svih oblika kriminala, posebice terorizma. Duh terorizma nema granica, zato je njegovo suzbijanje od prvorazrednog značenja, naglasio je Chris Patten, dodavši da se u tom smislu moraju koristiti sve mogućnosti suradnje s regionalnim organizacijama, kao i s Ujedinjenim narodima. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom EU i OESS-a u JI Europi, rekavši da međunarodne aktivnosti tamo odmiču od kriznog menadžmenta prema izgradnji demokratskih institucija. Naglasivši odličnu suradnju Europske komisije i država zapadnog Balkana - redovite kontakte koji su omogućili da savjeti Europske komisije postaju sve veća pomoć u njihovu razvitku, Chris Patten je dodao da te države polako ali sigurno ostvaruju pomak u procesu stabilizacije i pridruživanja i kreću prema EU, ali na tom putu potrebno je još mnogo učiniti- u demokratizaciji društva, institucija, provedbi reformi i tako dalje. Europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten izdvojio je Hrvatsku, rekavši da je ona na putu za punopravno članstvo za EU, zato je nedavno dobila priznanje status kandidata, što on pozdravlja.

BANJA LUKA

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, na zasjedanju u Banjoj Luci od 12. do 14. srpnja, razmatrala je aktualno društveno i političko stanje u zemlji a na temelju izvješća katoličkog povjerenstva za ljudska prava "Pravda i mir" o stanju ljudskih prava za 2003. godinu, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik Biskupske konferencije, banjolučki biskup Franjo Komarica. "Biskupi su uočili opće stanje blokade mnogih sastavnica javnoga života u ovoj državi i konstatirali potrebu za žurnim i korjenitim promjenama. Tek stvaranjem pravne države na cijelom prostoru BiH mogu se ostvariti nužni uvjeti za zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana i jednakopravnost konstitutivnih naroda", izjavio je biskup Komarica i naglasio da se ovo posebno odnosi na područje Republike Srpske u koju se zbog raznih političkih, pravnih i ekonomskih opstrukcija do sada vratilo tek nekoliko postotaka izbjeglih i protjeranih katolika. Biskupi pozivaju sve mjerodavne međunarodne i domaće dužnosnike da odlučnije pokažu političku volju za većom i određenijom ekonomskom i drugom pomoći onima kojima je najpotrebnija, rekao je Komarica. Posebno apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da, u duhu svojih preuzetih obveza, materijalno pomogne povratak onih prognanih i izbjeglih bosansko-hercegovačkih Hrvata koji se žele vratiti u svoj zavičaj, rekao je biskup Komarica.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi u četvrtak je na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu najavio osnivanje novog sigurnosnog tijela koji bi trebalo pomoći u suzbijanju terorizma i nasilja u zemlji. Allawi je tako najavio osnivanje Direktorata za opću sigurnost, odnosno domaće obavještajne agencije, čiji bi se članovi trebali infiltrirati u pobunjeničke redove i razotkriti osobe koje stoje iza nasilja u zemlji. Irački se premijer obratio javnosti nekoliko sati nakon što je desetero ljudi ubijeno u bombaškom napadu u gradu Haditi i dan nakon što je u sličnom napadu u Bagdadu usmrćeno 11 ljudi. "Odlučni smo ukloniti sve prepreke koje stoje na putu našoj demokratizaciji. Uz Božju pomoć, terorizam će biti uništen", rekao je Allawi.

VARŠAVA

Novi njemački predsjednik Horst Koehler stigao je u četvrtak u posjet Poljskoj, što mu je prvo službeno putovanje u inozemstvo otkako je 1. srpnja preuzeo dužnost. Posjet njemačkog predsjednika prate medijska nagađanja o mogućim zahtjevima njemačkih izbjeglica iz Poljske iz 2. svjetskog rata za odštetom za izgubljenu imovinu. "Nasljednici (njemačkih) 'izbjeglica' bogati su, odlučni i dobro organizirani", izjavio je za dnevnik Rzeczpospolita stručnjak za njemačko-poljske odnose Bartosz Jalowiecki. "Iskoristit će sva moguća pravna sredstva, uključujući u konačnici i zakon o ponovnoj privatizaciji. Bilo kakvo odustajanje njemačke vlade (od materijalnih zahtjeva) možda neće biti dovoljno", dodao je napominjući da neki poslijeratni sporazumi možda sadrže rupe koje omogućuju građanske tužbe za naknadu štete protiv poljske države. Koehlerov posjet istodobno prekida višedesetljetnu tradiciju prema kojoj su novi njemački predsjednici na prvo putovanje u inozemstvo odlazili u Francusku, iako će bilo kakve negativne reakcije kompenzirati tako što će u petak izravno iz Varšave odletjeti u Pariz na razgovor sa Jacquesom Chiracom. "Ovim želim pokazati da mi je osobito stalo do odnosa s Poljskom", izjavio je njemački predsjednik za Gazetu Wyborczu.

BERLIN

Više od 80 000 radnika Daimler Chryslera prosvjedovalo je u četvrtak protiv planova uprave da produljenjem radnog vremena bez naknade i smanjivanjem povlastica radnika uštedi 500 milijuna eura. U glavnom pogonu Mercedesa u Sindelfingenu pokraj Stuttgarta rad je zaustavilo više od 15. 000 radnika. Njima su se pridružili i radnici pogona u Berlinu, Bremenu, Duesseldorfu i Untertuerkheimu. Daimler Chrysler diljem Njemačke upošljava 160. 000 radnika. Uprava Daimler Chryslera zaprijetila je preseljenjem proizvodnje u inozemstvo, između ostalog i u Južnu Afriku, u slučaju da ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Zbog pojačane potražnje modela Mercedes C u pogonima na jugu Njemačke je uvedena i radna subota što su radnici odbili. Uprava također namjerava ukinuti naknade za smjenski rad a u perspektivi i postojeći tarifni ugovor.

PRIŠTINA

Novi šef misije Agencije SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu je Ken Yamashita, koji je preuzeo tu dužnost od Dalea Pfeiffera. Ken Yamashita je izjavio da očekuje nove mogućnosti za razvoj Kosova kao i partnerstvo u radu s europskim saveznicima. Yamashita je prije toga je služio u misiji USAID-a u Peruu i ima dvadesetogodišnje iskustvo u radu u više od 25 zemalja. Rođen je u Japanu u 1952 g. i državljanin je SAD-a od 1984 godine.

ANKARA

Turski parlament odobrio je izvođenje pred Visoki sud bivšeg turskog premijera Mesuta Yilmaza. Zajedno s Yilmazom, na optuženičkoj klupi naći će se i trojica njegovih bivših ministara - Gunes Taner, Zeki Catan i Cmhur Ersumer. Zastupnici parlamenta su nakon dvodnevne rasprave i glasovanja gotovo jednodušno došli do zaključka da su bivši premijer Yilmaz i njegova ministarska trojka bili izravno umiješani u kriminalne radnje mita i korupcije. Na njihovu dušu se stavlja nezakonita dodjela državnog zemljišta i malverzacije oko natječaja za izgradnju energetskih objekata. Zastupnici parlamenta su ustanovili da su Yilmaz i Taner potpuno nezakonito ustupili državno zemljište poslovnom čovjeku Korkmazu Yigitu i pritom ignorirali obavještajne informacije o sumnjivim Yigitovim poslovima. Datum suđenja Yilmazu i trojici bivših ministara još nije određen. Očekuje se da bi sudski proces mogao potrajati mjesecima.

BEČ

Odbjegli šef turske mafije Alaattin Cakici uhićen je pomno planiranoj akciji austrijske policije koja je rezultirala presretanjem njegova vozila na autocesti pokraj Graza, objavila je policija u četvrtak. Cakici, dobro poznata figura u Turskoj, pobjegao je iz zemlje u svibnju nakon čega je protiv njega izdana međunarodna tjeralica zbog organiziranog kriminala, korupcije i iznude. Prema očekivanjima, Cakici (51) će iz zatvora u Grazu biti prebačen u Beč i tamo čekati završetak ekstradicijskog procesa.

RIM

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini nazočit će 23. srpnja svečanosti otvaranja obnovljenog mosta u Mostaru, priopćilo je u četvrtak talijansko ministarstvo vanjskih poslova. Most je dragulj muslimanske arhitekture, a srušili su ga Hrvati u ratu prije 11 godina tijekom jednog bombardiranja, piše talijanska agencija ANSA. Agencija podsjeća da je Italija dala 3 milijuna i 150 tisuća dolara za njegovu obnovu, što je najveći novčani prilog.

CAPE CANAVERAL

Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je iz Kalifornije uspješno lansirala novi satelit za proučavanje atmosfere. Satelit Aura, veličine autobusa, lansiran je na Boeingovoj raketi Delta 2 iz zračne baze Vandenberg u šest ujutro po lokalnom vremenu. Ta misija vrijedna 785 milijuna dolara prvi je puta trebala poletjeti iz zračne baze Vandenberg u nedjelju u 3 sata iza ponoći, ali je lansiranje tada odgođeno na 48 sati zbog problema na raketi. Nakon toga propalo je i lansiranje u utorak. Satelit Aura posebno je dizajniran za istraživanje ozonskog omotača, onečišćenja i promjene klime. Na visini od 700 kilometara trebao provesti idućih šest godina. To je prvo lansiranje u sklopu NASA-ina sustava za promatranje Zemlje, u kojemu su još sateliti Terra i Aqua koji proučavaju vodene tokove na planeti.

MUENCHEN

Njemački proizvođač automobila BMW u četvrtak je objavio kako povlači oko četiri tisuće vozila više i visoke klase zbog mogućnosti kvarova dovoljno teških da prouzroče nesreću. Glasnogovornik tvrtke rekao je da je riječ o automobilima serije 5, 6 i 7, kao i terenskom vozilu X5 s benzinskim motorima s osam ili 12 cilindara. Povlače se vozila koja su registrirana između 13. svibnja i 12. srpnja, rekao je glasnogovornik, dodavši kako je pogreška ustanovljena na sustavima upravljanja motora, pa bi se moglo dogoditi da se usred vožnje automobil jednostavno ugasi.

ŽENEVA

Obalni dio Mediterana žrtva je eksplozije turizma koji prijeti izvorima slatke vode, upozorio je u četvrtak Svjetski fond za prirodu pozivajući turiste da ograniče potrošnju vode. Svaki turist koristi do četiri puta više vode od prosječnog španjolskog građanina, pokazalo je izvješće Fonda, koji kritizira i raširenu izgradnju golf terena i bazena od Gibraltara do Bejruta. "Turistički sektor zahtijeva sve više instalacija koje gutaju vodu poput aqua parkova, golf terena i vrtova, koji uništavaju izvor o kojemu ovise", ističe Fond. Mediteranske obale privlače svake godine približno 200 milijuna turista, većinom ljeti, u trenutku kad su vodne rezerve na najnižoj razini. Godine 2025. njihov bi broj mogao iznositi između 235 i 355 milijuna, prema nekim istraživanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙