FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NJEMAČKA PROVINCIJA NE ŽELI SPOMEN-PODRUČJE NA MJESTU NEKADAŠNJEG LOGORA SANDBOSTEL

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Preživjeli svjedok Holokausta izHamburga Ivar Buterfas čvrsto je odlučio osigurati međunarodnupozornost svojoj nakani da na mjestu nekadašnjeg nacističkogkoncentracijskog logora Sandbostel kod Bremervoerdea sagradispomen-obilježje, bilježi Die Tageszeitung.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Preživjeli svjedok Holokausta iz Hamburga Ivar Buterfas čvrsto je odlučio osigurati međunarodnu pozornost svojoj nakani da na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Sandbostel kod Bremervoerdea sagradi spomen-obilježje, bilježi Die Tageszeitung.

Buterfas je pozvao 14 diplomatskih predstavnika, uključujući i one iz Poljske, Hrvatske i Francuske, u Sandbostel kako bi na političkoj razini podvrgnuo pritisku njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, nekadašnjeg premijera savezne zemlje Donje Saske gdje se nalazio i koncentracijski logor.

"Schroeder bi trebao ispuniti obećanje koje je dao na Dan-D u Francuskoj: naime, da će se zalagati za pamćenje i preuzeti odgovornost za prošlosti", ističe Buterfas, koji je u vijećnici Bremervoerdea želio čitati izvatke iz svoje biografije zatočenika logora ali mu je to zabranjeno.

Hamburško gradsko vijeće odlikovalo je Buterfasa "medaljom za zasluge za narod" zbog "zalaganja za opće dobro" a grad Bremervoerde proglašava ga nepoželjnom osobom, ne dopuštajući preživjelim logorašima da posjete lokaciju nekadašnjeg logora, naglašava TAZ, podsjećajući pritom da su nacisti u koncentracijskom logoru Sandbostel ubili 50 tisuća a internirali čak milijun ljudi.

Mjesto Sandbostel godinama se opire proglašenju spomen-područja na mjestu gdje se nekada nalazio koncentracijski logor, bilježi berlinski list, podsjećajući da općina, okrug i savezna zemlja Donja Saska neprekidno međusobno prebacuju nadležnost za taj projekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙