FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OPERACIJA "POSLJEDNJA ŠANSA" ŠIRI SE I NA HRVATSKU

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Operacija hvatanja osumnjičenihnacističkih ratnih zločinaca "Posljednja šansa" u Hrvatskoj dobila jeobećavajući početak nakon što ju je podržao predsjednik HrvatskeStjepan Mesić ocjenjuje se iz Centra Simon Wiesethal, izvješćujeagencija Reuters prenoseći i izjavu direktora Centra Ephraima Zuroffakoji je za agenciju ocijenio Mesićevu potporu "izuzetnom".
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Operacija hvatanja osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca "Posljednja šansa" u Hrvatskoj dobila je obećavajući početak nakon što ju je podržao predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocjenjuje se iz Centra Simon Wiesethal, izvješćuje agencija Reuters prenoseći i izjavu direktora Centra Ephraima Zuroffa koji je za agenciju ocijenio Mesićevu potporu "izuzetnom".

"On je prvi čelnik države koji je javno iskazao potporu i omogućio nam je da dođemo u doticaj s državnim pravobraniteljem kojem smo predstavili punu dokumentaciju za jednog osumnjičenog koji živi u Hrvatskoj", rekao je Zuroff agenciji. Glavni državni odvjetnik Mladen Blajić obećao je da će se odmah poduzeti konkretne mjere da se spriječi 91-godišnjeg Milivoja Ašnera, osumnjičenog za progon Židova, Srba i komunista od 1941. do 1945, da napusti zemlju, prenosi agencija.

Ustaški je režim u Hrvatskoj za vrijeme II. svjetskog rata bio nacistički saveznik, te je većina osumnjičenih Hrvata 1945. godine napustila zemlju, piše Reuters i dodaje da su se neki, uključujući i Ašnera, vratili nakon što je Hrvatska postala neovisna od Jugoslavije 1991. Reuters piše da su "hrvatski nacionalistički čelnici, koji su tijekom 90-tih bili na vlasti, često bili optuživani zbog rehabilitacije zločina i obnavljanja ustaških obilježja", te da su u to vrijeme i odnosi Hrvatske s Izraelom bili hladni.

Agencija primjećuje da potpora vlade u Hrvatskoj, koja se u ovom desetljeću nada ulasku u Europsku uniju, pokazuje sve veću odlučnost da se sučeli s prošlošću, uključujući tu i ratne zločine iz zadnjeg rata koje su njezine postrojbe počinile tijekom rata za neovisnost.

Centar Simon Wiesenthal ponudio je 10 tisuća dolara nagrade za informacije koje bi mogle pomoći pri otkrivanju nacističkih ratnih zločinaca, a direktor Centra Zuroff izjavio je da su "vrlo zadovoljni ozbiljnim pristupom Hrvatske ovom problemu" te ih zanima kakva će biti reakcija javnosti, navodi agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙