FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natječaj za tri koncesije za mobilnu telefoniju idući tjedan

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Vijeće za telekomunikacije objavit ćepočetkom idućeg tjedna, najkasnije u utorak, u hrvatskom dnevnom tiskui međunarodnom izdanju "Financial Timesa" natječaj za dodjelu trikoncesije u sustavu pokretne mreže druge generacije i tri koncesije usustavu treće generacije mobilne telefonije u Hrvatskoj, s rokom zapodnošenje ponuda do 14. rujna.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Vijeće za telekomunikacije objavit će početkom idućeg tjedna, najkasnije u utorak, u hrvatskom dnevnom tisku i međunarodnom izdanju "Financial Timesa" natječaj za dodjelu tri koncesije u sustavu pokretne mreže druge generacije i tri koncesije u sustavu treće generacije mobilne telefonije u Hrvatskoj, s rokom za podnošenje ponuda do 14. rujna.

Odluku o raspisivanju tog, dugoočekivanog natječaja, danas je jednoglasno donijelo Vijeća na svojoj javnoj sjednici.

Slijedom tog natječaja očekuje se da bi novi, treći operater mobilne telefonije u Hrvatskoj mogao početi poslovati sredinom iduće godine, a procjenjuje se da bi to moglo donijeti i do 50 posto niže cijene usluga u mobilnoj telefoniji.

Cijeli bi posao, po riječima predsjednika Vijeća Željka Debanića, trebao donijeti velike gospodarske koristi za državu, jer se osim cijena za sve koncesijske naknade, od ukupno 516 milijuna kuna, očekuju i dodatna ulaganja u infrastrukturu od oko 250 milijuna eura, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Na natječaj se mogu javiti svi oni koji imaju registriranu tvrtku (društvo) u Republici Hrvatskoj i koji podnesu zahtjev za natječajnu dokumentaciju.

Prema prijašnjim najavama, očekuje se da će se na natječaj za po dvije kombinirane koncesije (DCS 1800 i UMTS) javiti postojeći mobilni operateri HTmobile i VIPnet, dok bi treća (kombinirana ili pojedinačna) koncesija bila dodijeljena novom, trećem operateru na hrvatskom tržištu mobilne telefonije.

Cijena za koncesiju druge generacije mobilne telefonije (GSM DCS 1800) je 105 milijuna kuna, za treću (UMTS) 132 milijuna kuna, a za kombiniranu (GSM i UMTS) 172 milijuna kuna).

Debanić je naznačio i rokove (tzv. hodogram) za taj posao, pri čemu će svi zainteresirani investitori do 13. kolovoza moći podnijeti zahtjev za dostavu natječajne dokumentacije. Do 20. kolovoza pak predviđen je rok za njihova dodatna pitanja, na koja će im se odgovoriti do 30. kolovoza.

Nakon toga investitori imaju do 14. rujna, do 12 sati, rok za podnošenje ponuda, a tada će ponude biti i otvorene.

Razmatrat će se do 14. listopada, kada bi se trebala donijeti i objaviti odluka o davanju koncesija. Po donošenju odluke sa potencijalnim koncesionarima će se potpisati ugovori.

Natječaj će provoditi sadašnje Vijeće za telekomunikacije, a ako se u međuvremenu osnuje nova Hrvatske agencija za telekomunikacije i imenuju članovi novog Vijeća natječaj će dovršiti oni, dodao je Debanić.

U vezi toga državni tajnik za promet Dražen Breglec, koji je prisustvovao današnjoj sjednici Vijeća, kazao je da bi se, koliko je njemu poznato, prijedlog pet imena za članove novog Vijeća mogao naći na sutrašnjoj sjednici hrvatske Vlade.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙