FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj 48 posto vozača koristi mobilne telefone u vožnji

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj postoji gotovo jednakomjer vozača koji ne koriste (51 posto) i koji koriste mobilnetelefone u vožnji (48 posto), pri čemu ih u vožnji svega 20 postokoristi tzv. handsfree opremu ("razgovaranje bez ruku"), a bez obzirakoriste li mobilni telefon u vožnji ili ne, 94 posto ih smatra da toobvezno treba regulirati zakonom.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj postoji gotovo jednak omjer vozača koji ne koriste (51 posto) i koji koriste mobilne telefone u vožnji (48 posto), pri čemu ih u vožnji svega 20 posto koristi tzv. handsfree opremu ("razgovaranje bez ruku"), a bez obzira koriste li mobilni telefon u vožnji ili ne, 94 posto ih smatra da to obvezno treba regulirati zakonom.

Podaci su to iz lipanjskog istraživanja agencije Puls o korištenju mobilnih uređaja u vožnji, koje su danas u Zagrebu zajednički predstavili Nada Bašić iz zagrebačke agencije Puls, Viktor Forjan iz PU Zagrebačke te Maja Boroša iz zagrebačkog predstavništva tvrtke Siemens Mobile, koja između ostaloga proizvodi i handsfree opremu.

Istraživanje je provedeno telefonskom anketom na uzorku od 451 ispitanika (vozača-korisnika mobitela) u cijeloj Hrvatskoj.

Među vozačima koji koriste mobitel u vožnji više je muškaraca (46 posto) nego žena (36 posto). Većina ili 88 posto ispitanika navela je i da mobilno telefonira u vožnji samo za kratke i hitne razgovore, dok ih 12 posto navodi da tada razgovaraju jednako kao i kad nisu u prometu. Osim razgovora vozači u vožnji i pišu (16 posto) te čitaju (33 posto) SMS poruke, što je Bašić označila posebno rizičnim ponašanjem za sigurnost u prometu.

Forjan iz Policijske uprave zagrebačke naglasio je pak da po sadašnjem zakonu nije zabranjeno "mobiliranje rukama" u vožnji, te se zbog toga takvi vozači ne mogu ni sankcionirati. Napominje i da će se to promijeniti s novim zakonom o sigurnosti prometa na cestama, koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. rujna.

Uz niz pooštrenih mjera i visokih novčanih kazni za njihovo kršenje taj zakon bi prvi put imao i uredbu o zabrani korištenja mobilnih telefona bez handsfree uređaja za vrijeme vožnje. Za vozače koji će mobilno telefonirati bez te opreme predviđena je kazna od 500 kuna.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙