FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskojdo 12,30 sati.
ZAGREB, 14. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je raspravu o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u hitnoj saborskoj proceduri, kojim Vlada predviđa oštrije kazne za teže prometne prekršaje, a, među ostalim, i zabranu vožnje s najmanjom količinom alkohola u krvi. Vladinu tezu da se Hrvatska, zbog sve većeg broja poginulih u prometu, treba svrstati među zemlje koje zabranjuju i najmanju količinu alkohola kod vožnje, pred zastupnicima je branio premijer Ivo Sanader. "Moram jasno reći da nisam protiv Zagoraca i Dalmatinaca, protiv gemišta i bevande, ali ako piju, neka ne voze", poručio je Sanader.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je na početku saborskog zasjedanja izjavio da će Vlada u idućih nekoliko dana pokrenuti akciju uništavanja nasada genetski preinačenog kukuruza. Neuobičajeni početak saborskog zasjedanja obilježilo je nekoliko velikih stabljika kukuruza koje je u Sabornicu unio HSS-ov zastupnik Ivan Kolar, rekavši novinarima da je riječ o genetski modificiranom (GMO) kukuruzu s hrvatskih polja, ali nije želio otkriti mjesto gdje taj kukuruz raste. Premijer je poručio da je Vlada poduzela sve pripremne radnje i najavio da će Vlada nadoknaditi štetu seljacima koji su sijali GMO sjemenom, te kazniti uvoznike ili proizvođače takvog sjemena.

ZAGREB - Gotovo svaki treći dan na zagrebačkim cestama pogine jedna osoba, dok su dnevno dvije teže ozlijeđene, a 14 lakše, proizlazi to iz policijskih podataka o stanju sigurnosti u prometu za prvih šest mjeseci ove godine. Kao i u cijeloj Hrvatskoj na cestama u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji zabilježen je porast broja nesreća s najtežim posljedicama. U prvih šest mjeseci na području PU zagrebačke poginulo je 56 osoba, što je porast od čak 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je poginulo 36 osoba.

ZAGREB - Hrvatski branitelji od danas pozivom na besplatni broj 0800 0001 mogu putem govornog automata dobiti sve informacije vezane za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja u 2004. godini, priopćeno je iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ugovor o donaciji besplatnog telefonskog priključka potpisali su danas potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Hrvatskih telekomunikacija Ivica Mudrinić, koji su novu info-liniju odmah i pustili u rad.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo izrazilo je danas zabrinutost zbog uvjetne zatvorske kazne koju je zbog klevete novinarki Hrvatskog radija Ljubici Letinić dosudio Općinski sud u Splitu. Predsjednik HND-a Dragutin Lučić u priopćenju ističe kako takva kazna, iako je nepravomoćna i uvjetna, svjedoči da se u hrvatskoj sudskoj praksi kani i dalje držati na snazi zatvor kao kazna za počinjeno djelo protiv časti i ugleda. HND i dalje smatra da bi jedino suvremeno, liberalno rješenje bilo brisanje klevete i uvrede iz Kaznenog zakona i reguliranje tog djela u građanskom parničnom postupku.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je u današnjem dnevnom tisku Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju dionica Željezare Split, a kao početna cijena za 89,33 postotni udio u tom društvu oglašena je jedna kuna. Ovo je treći pokušaj prodaje splitske Željezare nakon što je Vlada prihvatila prijedlog HFP-a, koji posjeduje većinski vlasnički udio, da se prodaja tog gubitaša obavi po posebnim uvjetima. Jedna od obveza je da novi vlasnik preuzme sva dugovanja Željezare prema raznim dobavljačima te državnim fondovima i ustanovama i ulaganje najmanje 88 milijuna kuna u obrtna sredstva, to jest u pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu.

ZAGREB - Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u tijeku je rasprava između vladajućih i oporbenih vijećnika o tome hoće li u dnevni red biti uvrštena točka o imenovanju jednog od gradskih trgova imenom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vladajući SDP i HNS žele odluku o tome odgoditi do jeseni kako bi se napravio kvalitetniji prijedlog, a oporbeni HIP, HSP i Hrvatski blok drže da o tome treba odlučiti po žurnom postupku. Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova grada Zagreba je na sjednici održanoj 28. lipnja većinom glasova podržao HSP-ov prijedlog da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg dr. Franje Tuđmana, a Rooseveltov u Trg maršala Tita.

RIJEKA/ZAGREB - Inina Rafinerija nafte Rijeka u lipnju je u cjelosti ostvarila preradbeni plan od 270 tisuća tona sirove nafte, a u prvih je šest mjeseci ove godine u toj rafineriji prerađeno ukupno 1,527 milijuna tona sirovine, doznaje se iz Ine. Rafinerija je u prvoj polovici godine proizvela 446 tisuća tona benzina, 591 tisuću tona plinskog ulja, 37 tisuća tona mlaznog goriva, 256 tisuća tona loživih ulja, 100 tisuća tona ukapljenog naftnog plina. Također, tržištu je isporučeno i 251 tisuća tona eurodizela i 107 tisuća tona eurosupera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙