FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD STOPE INFLACIJE U MAĐARSKOJ

BUDIMPEŠTA, 13. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Godišnja stopa inflacije uMađarskoj spustila se u lipnju na 7,5 posto, kako je gospodarstvopostupno apsorbiralo promjene stope poreza na dodanu vrijednost itrošarina, objavio je danas tamošnji središnji statistički ured.
BUDIMPEŠTA, 13. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj spustila se u lipnju na 7,5 posto, kako je gospodarstvo postupno apsorbiralo promjene stope poreza na dodanu vrijednost i trošarina, objavio je danas tamošnji središnji statistički ured.

Izvješće toga ureda pokazuje da su u lipnju cijene na malo porasle blagih 0,1 posto u odnosu na svibanj, te 7,5 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije. Usporedbe radi, u svibnju su uvećane 0,3 posto na mjesečnoj razini, te 7,6 posto na godišnjoj.

Usklađena stopa inflacije, mjera koja se koristi diljem Europske unije, ostala je u usporedbi sa svibnjem nepromijenjena, a pokazuje rast potrošačkih cijena u lipnju za 7,5 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Podaci za lipanj iznenadili su mnoge ekonomiste, koji su predviđali rast cijena od 7,8-7,9 posto.

Prema tim podacima, cijene na malo u prvoj su polovici godine uvećane za 5,2 posto, što znači da se mađarska središnja banka nalazi na dobrome putu za ostvarivanje ciljane stope inflacije od između 6,7 i 7 posto za 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙