FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: GOSPODARSKA KRETANJA POZITIVNA, ALI UZ ZNAKOVE USPORAVANJA

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - U prvih pet mjeseci hrvatski je izvozizražen u kunama povećan u odnosu na isto razdoblje lani za 14,4posto, na 19,17 milijardi kuna, a uvoz za 4,1 posto, na 39,35milijardi kuna, dok je izražen u američkim dolarima izvoz bio veći za29 posto (3,12 milijardi), a uvoz za 17,3 posto (6,4 milijarde).
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - U prvih pet mjeseci hrvatski je izvoz izražen u kunama povećan u odnosu na isto razdoblje lani za 14,4 posto, na 19,17 milijardi kuna, a uvoz za 4,1 posto, na 39,35 milijardi kuna, dok je izražen u američkim dolarima izvoz bio veći za 29 posto (3,12 milijardi), a uvoz za 17,3 posto (6,4 milijarde).

Dio je to najvažnijih pokazatelja gospodarskih kretanja u travnju i svibnju ove godine koji je danas predstavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Ti podatci ukazuju na nastavak pozitivnog trenda gospodarskih kretanja u zemlji, iako uz znakove usporavanja u odnosu na prošlu godinu, ocijenila je voditeljica Odjela informacija i dokumentacije DZS-a Ivanka Purić.

Usporavanje rasta posebice je vidljivo kod industrijske proizvodnje te fizičkog obujma građevinskih radova.

Tako, je industrijska proizvodnja, prema trend indeksu, u svibnju prema travnju povećana za 0,2 posto, dok je lani u tom razdoblju stopa rasta bila 0,4 posto.

U odnosu na lanjski svibanj industrijska je proizvodnja porasla za 3,2 posto, a isti se rast bilježi i u prvih pet mjeseci ove prema istom razdoblju lani. Te su stope prošle godine, pak, bile 6,1 odnosno 6,3 posto, kazala je Purić.

Usporavanje rasta bilježi se i kod fizičkog obujma građevinskih radova. Oni su u travnju u odnosu na ožuka povećani za 3,8 posto, a prema lanjskom travnju za 6,7 posto, dok su prošle godine ta povećanja iznosila 4,7, odnosno čak 26,6 posto.

Purić je kazala i kako je kretanje cijena dobara i usluga, mjereno indeksom potrošačkih cijena, u svibnju ove godine zabilježilo najveće povećanje na godišnjoj razini u ovoj i prošloj godini. Iako još uvijek na razini inflacije u zemljama EU, indeks potrošačkih cijena, kao opća mjera inflacije, u svibnju ove u odnosu na svibanj lani iznosila je 2,4 posto, dok je primjerice u travnju godišnja stopa inflacije iznosila 1,9 posto.

Među pozitivinim pokazateljima izdvojila je broj noćenja zabilježenih u svibnju ove godine, koji je iznosio 2,87 milijuna, što je za 10,9 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Purić ističe i kako se u svibnju već počeo osjećati utjecaj sezonskog zapošljavanja.

Tako je u na kraju svibnja u Hrvatskoj bilo 1,39 milijuna zaposlenih osoba, ili 0,7 posto više nego u travnju, te 0,1 posto manje nego u svibnju lani. U prvih pet mjeseci ove godine, pak, broj zaposlenih je povećan prema istom razdoblju lani za 0,7 posto.

Istodobno, na kraju svibnja broj nezaposlenih bio je nešto veći od 305 tisuća - 3,7 posto manji nego krajem travanja, te 7,8 posto manji nego u istom mjesecu lani, dok je broj nezaposlenih u prvih pet mjeseca 2004. smanjen prema istom razdoblju lani za 9,3 posto.

Takva kretanja, rekla je Purić, smanjila su i stopu nezaposlenosti u prvih pet ovogodišnjih mjeseci za 1,7 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje lani, i to na 18,8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙