FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB UVJERENA U NASTAVAK GOSPODARSKOG OPORAVKA

FRANKFURT, 2. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB)odlučila je zadržati ključnu kamatnu stopu u eurozoni nepromijenjenomna poslijeratnoj najnižoj razini od 2 posto, uslijed raznolikihsignala glede oporavka gospodarstva 12-člane eurozone.
FRANKFURT, 2. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB) odlučila je zadržati ključnu kamatnu stopu u eurozoni nepromijenjenom na poslijeratnoj najnižoj razini od 2 posto, uslijed raznolikih signala glede oporavka gospodarstva 12-člane eurozone.

Obraćajući se novinarima nakon jučerašnjeg sastanka 18-članog vijeća te banke koje određuje kamatne stope, čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet ustvrdio je kako Banka ne planira nikakve promjene svoje monetarne politike.

Iako je upozorio na opasnost od rasta inflacije zbog viših cijena energenata, Trichet je dao relativno pozitivnu gospodarsku prognozu za eurozonu, ustvrdivši kako se njezin gospodarski oporavak nastavlja.

"Gledajući u budućnost, i dalje smo uvjereni da će se oporavak gospodarskih aktivnosti nastaviti", kazao je on. "Uvjeti za širenje i jačanje oporavka su na pravome mjestu".

Samo dan nakon što je američka središnja banka Fed povećala kamatne stope u najvećem svjetskom gospodarstvu za četvrtinu postotnog boda, Trichet nije želio ničim signalizirati eventualno kasnije pridruživanje globalnom trendu podizanja kamatnih stopa, dok većina ekonomista očekuje da ECB kamatne stope veći dio ove godine ostavi nepromijenjenima, budući rast u eurozoni zaostaje za onim u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta.

"Ne želim ničim signalizirati da ćemo u budućnosti poduzimati ikakve određene korake", kazao je Trichet. "Nismo pristrani. Ostat ćemo na oprezu", dodao je, ocijenivši da će inflacija ostati iznad Bančinih ciljanih 2 posto duže nego se predviđalo. U ovoj godini, stopa inflacije petu će godinu za redom premašiti ECB-ovu ciljanu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙