FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČEŠKA STOPA INFLACIJE U LIPNJU 2,9 POSTO

PRAG, 12. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Cijene na malo u Češkoj su u lipnjuporasle, potaknute rastom cijena inozemnih putničkih aranžmana i višimtrošarinama za duhanske proizvode, objavio je danas tamošnji državniured za statistiku.
PRAG, 12. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Cijene na malo u Češkoj su u lipnju porasle, potaknute rastom cijena inozemnih putničkih aranžmana i višim trošarinama za duhanske proizvode, objavio je danas tamošnji državni ured za statistiku.

Prema podacima toga ureda, cijene na malo, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su porasle 0,2 posto na mjesečnoj razini, te 2,9 posto na godišnjoj.

Putnički aranžmani u tome su mjesecu poskupjeli 4,5 posto u odnosu na svibanj, dok je trošarina na duhanske proizvode, uvedena još u siječnju, pridodala još 2 posto maloprodajnim cijenama cigareta.

No, ukupna promjena u indeksu potrošačkih cijena manje je izražena nego je očekivala većina ekonomista, čija su predviđanja uglavnom bila usmjerena na godišnji rast od 3 posto.

Cijene goriva i nafte porasle su umjerenih 0,4 posto, u usporedbi s 5,7 posto, koliko su porasle u mjesecu ranije, objavio je taj ured.

Prema usklađenom indeksu potrošačkih cijena, pokazatelju usvojenom diljem Europske unije, u lipnju je godišnja stopa inflacije u Češkoj iznosila 2,7 posto, nakon 2,6 posto u svibnju. Isti pokazatelj za eurozonu, prema nedavno objavljenim prvim procjenama europskog statističkog ureda Eurostata, pokazao je rast potrošačkih cijena u istome mjesecu za 2,4 posto na godišnjoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙