FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF ODOBRIO STAND-BY ARANŽMAN ZA RUMUNJSKU

WASHINGTON, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond(MMF) odobrio je dvogodišnji stand-by aranžman za Rumunjsku, vrijedanoko 367 milijuna dolara.
WASHINGTON, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je dvogodišnji stand-by aranžman za Rumunjsku, vrijedan oko 367 milijuna dolara.

Kako je objavljeno iz MMF-a, Rumunjska ne namjerava koristiti sredstva predviđena tim aranžmanom, već ga planira tretirati samo kao mjeru predostrožnosti.

Novi se sporazum smatra ključnim za financijsku disciplinu te zemlje pred njezino priključenje Europskoj uniji već u 2007. Prethodni stand-by aranžman te zemlje s MMF-om, vrijedan oko 440 milijuna dolara, istekao je u listopadu 2003.

Sporazum s MMF-om dat će dodatan poticaj vladi u Bukureštu s planom rezanja proračunskog manjka, smanjivanja inflacije i ubrzanja planova privatizacije i restrukturiranja, priopćeno je iz MMF-a.

"Rumunjsku bi vladu valjalo pohvaliti zbog njezine zdrave makroekonomske politike i napretka sa strukturalnim reformama", kazala je prva zamjenica glavnog direktora MMF-a Anne Krueger.

Kako je istakla, rumunjski program reforme - podržan sporazumom s MMF-om - "usmjeren je na jačanje ravnoteže vanjske bilance plaćanja, daljnje smanjivanje inflacije, održavanje brzog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), te pripremanje tog gospodarstva za priključenje Uniji".

Bukurešt je obećao da će svoj proračunski manjak u 2004. srezati na 2,1 posto BDP-a, s prvotno ciljanih 3 posto. Također se obvezao na rješavanje pitanja inflacije, koja je među najvišima u regiji.

MMF je posebno naglasio predanost te zemlje privatizaciji svojeg nacionalnog naftnog diva SNP Petrom, najveće kompanije u zemlji, u okviru nastojanja usmjerenih na reformu njezina sektora energetike. Rumunjska će se u okviru toga sporazuma također pozabaviti restrukturiranjem svojeg rudarskog i željezničkog sektora, rečeno je iz MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙