FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INFLACIJA U EUROZONI UMANJENA NA 2,4 POSTO

BRUXELLES, 1. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Inflacija u 12-članoj eurozoniu lipnju se spustila na 2,4 posto, u skladu s nižim cijenama nafte,pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Europske unije,Eurostata.
BRUXELLES, 1. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Inflacija u 12-članoj eurozoni u lipnju se spustila na 2,4 posto, u skladu s nižim cijenama nafte, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Europske unije, Eurostata.

Kako je objavljeno iz Eurostata, u mjesecu ranije inflacija u eurozoni iznosila je 2,5 posto - znatno iznad 2 posto, koliko iznosi srednjoročna ciljana razina inflacije Europske središnje banke (ECB).

Inflacija se početkom 2004. držala ispod 2 posto, nakon čega je naglo porasla uslijed rasta cijena nafte na rekordnih 42,45 dolara za barel na američkom tržištu početkom lipnja. No najave povećanja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pomogle su snižavanju cijena nafte na svjetskom tržištu.

Analitičari su uvjerenja da će Europska središnja banka (ECB) svoju ključnu kamatnu stopu vjerojatno ostaviti nepromijenjenu kada se danas sastane, s obzirom da se čini da opasnost od inflacije jenjava.

Eurostatova se procjena stope inflacije temelji na tri zemlje, Belgiji, Njemačkoj i Italiji.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, cijene su u lipnju porasle za 1,8 posto na godišnjoj razini, spustivši se sa svibanjske najviše razine u 30 mjeseci od 2 posto. Belgijska je stopa u lipnju također pala, i to na tek 0,04 posto, dok je talijanska inflacija u istome mjesecu dosegla 2,4 posto, nakon što je mjesec dana ranije iznosila 2,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙