FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti do 15.30sati:
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti do 15.30 sati:

ZAGREB - Komentirajući nedavnu izjavu predsjednika SDP-a Ivice Račana o tome da SDP i HSS neće podržati kandidaturu Stjepana Mesića ako se on ne distancira od politike HDZ-a, predsjednik Mesić rekao je danas da će njega podržati oni koji prepoznaju politiku za koju se zalaže. "Zalažem se za politiku koja Hrvatsku demokratizira i afirmira, za institucije države i vladavinu prava", rekao je Mesić, odgovarajući na novinarsko pitanje. Pritom je ustvrdio da će ga na predsjedničkim izborima podržati oni koji prepoznaju njegovu politiku, rekao je Mesić novinarima prigodom dodjele stana Domu za djecu u zagrebačkom naselju Borovje.

TORDINCI - Uz najviše državne i vojne počasti, danas su ispred crkve Presvetlog Trojstva u Tordincima ispraćeni posmrtni ostatci dvadesetčetvero hrvatskih branitelja, pripadnika Narodne zaštite i civila ekshumiranih iz masovnih grobnica u Tordincima. Posmrtni ostaci 24-ero poginulih ekshumirani su iz masovnih grobnica u Tordincima i identificirani DNA metodom na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu 23. lipnja ove godine.

ZAGREB - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prihvatio je danas prijedlog rebalansa Državnog proračuna, uz upozorenje zastupnika Roma i 11 drugih nacionalnih manjina Nikole Maka da Vlada ni rebalansom nije predvidjela novac za projekte predviđene Nacionalnim programom za Rome. Mak je, u raspravi o rebalansu proračuna, upozorio da u razdjelima ministarstava zaduženih za provedbu Nacionalnog programa za Rome nije osiguran novac za tu namjenu.

RIJEKA - Prijedlog novog pomorskog zakonika koji je Vlada uputila u saborsku proceduru predstavljen je danas u nazočnosti ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete na Jadrolinijinu brodu Marco Polo u riječkoj luci. Ciljevi donošenja novog pomorskog zakonika su razvitak Hrvatske kao pomorske zemlje, usklađivanje propisa s međunarodnim i europskim standardima, olakšavanje financijskog poslovanja brodara u svrhu vraćanja brodova pod hrvatsku zastavu, poboljšanje sigurnosti plovidbe i zaštite okoliša te postroženje sankcija za pomorske prekršaje.

ZAGREB - Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora odbacio je danas prijedlog predsjednika Ante Đapića da se od ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova zatraži informacija o tome je li generalu Ljubi Ćesiću-Rojsu zabranjen ulazak u zemlje članice EU i ako jest, koji su razlozi takve zabrane. Đapić je donošenje tog zaključka predložio nakon rasprave o predstavci u kojoj je Ćesić ustvrdio da se zabranom ulaska u EU krše njegova ljudska prava.Za zaključak su glasovali oporbeni, a protiv su bili članovi Odbora iz HDZ-a.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ustvrdila je danas da HDZ-ovo odustajanje od neposrednog izbora načelnika, gradonačelnika i župana shvaća kao zaustavljanje političkog razvoja Hrvatske. Na današnjoj konferenciji za novinare Pusić je navela da se HNS od osnutka zalagala za izravan način izbora lokalnih čelnika smatrajući da je najveća prednost tog modela odgovornost načelnika, gradonačelnika i župana svojim biračima, a ne stranci koja ih postavlja. Izravan izbor bolje je rješenje od postojećeg, a odsustvo odgovornosti građanima jedan je od ozbiljnijih problema hrvatske političke scene, kazala je Pusić.

VARAŽDIN/ZAGREB - Radimir Čačić obavijestio je članove Uprave i Nadzornog odbora Varteksa kako ne može preuzeti funkciju predsjednika Glavne skupštine tog društva zbog mogućeg sukoba interesa, izvijestili su danas iz Varteksa. Kako se navodi u priopćenju, Čačić je za predsjednika Glavne skupštine izabran 28. lipnja ove godine, no 9. srpnja je na sjednici Nadzornog odbora Varteksa izvijestio o nemogućnosti preuzimanja te funkcije.

ZAGREB - Na graničnom prijelazu Macelj od danas poslijepodne počinju djelovati mješovite hrvatsko-slovenske policijske ophodnje kojima je zadatak spriječiti prekogranični kriminal, doznaje se u MUP-u. Mješovite policijske ophodnje kontrolirat će granicu u iduća tri mjeseca dva puta tjedno, nakon čega će se analizirati postignuti rezultati i usuglasiti daljnji način rada.

KARLOVAC - Karlovačka organizacija HSP-a objavila je danas na konferenciji za novinare da je gradski vijećnik Socijaldemokratske partije (SDP) Mihovil Stanišić prešao u Hrvatsku stranku prava (HSP) i da će tako HSP ponovno imati vijećnika u Gradskom vijeću. Naime, ta je stranka na lokalnim izborima 2001. dobila jedno mjesto u Gradskom vijeću, ali ga je izgubila prelaskom Ivana Slavetića u Hrvatsku čistu stranku prava.

ZAGREB - Isplata pomoći zagrebačkim umirovljenicima za srpanj preko Hrvatske pošte počet će danas, 12. srpnja, izvijestilo je zagrebačko Gradsko poglavarstvo. Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 12. do 23. srpnja. Pravo na novčanu pomoć od 1. listopada 2003. ostvaruju i umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Hrvatske, prebivalište imaju u gradu Zagrebu, visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednaka je ili manja od 1.210 kuna, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙