FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB

Ravnatelj izraelske podružnice Centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, rekao je da je na sastanku s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem dobio punu potporu za operaciju hvatanja nacističkih ratnih zločinaca nazvanu "Posljednja šansa" koju je taj Centar pokrenuo u Hrvatskoj. "Od hrvatskog sam predsjednika dobio punu potporu za operaciju hvatanja nacističkih ratnih zločinaca u Hrvatskoj", kazao je Zuroff. "U današnjem su razgovoru istaknute dvije važne činjenice. Najprije, važno je privesti nacističke ratne zločince pred lice pravde, a zatim, nacistički ratni zločinci, znajući da je ova operacija u tijeku, neće imati mira, koji ionako ne zaslužuju, iako su u poodmakloj dobi", rekao je Zuroff. Operacijom "Posljednja šansa" Centra Simon Wiesenthal ponuđeno je 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do kaznenog progona i sudske presude onima koji su u Drugom svjetskom ratu počinili nacističke ratne zločine.

SARAJEVO

Šezdesetak istaknutih dužnosnika iz reda bosanskih Srba kažnjeno je u srijedu trajnom ili privremenom zabranom političkog djelovanja zbog odbijanja vlasti Republike Srpske da osiguraju punu suradnju s Haškim sudom i omoguće privođenje pravdi Radovana Karadžića, objavio je u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. Sankcije protiv predstavnika vlasti Republike Srpske najavljivane u protekla tri tjedna nametnute su nakon što su lideri zemalja-članica NATO-a na ovotjednom summitu u Istanbulu zaključili kako Bosna i Hercegovina ne može biti pozvana pridružiti se programu "Partnerstvo za mir" jer nije osigurala punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Najistaknutiji dužnosnik koji je smijenjen je dosadašnji predsjednik SDS-a i Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.Ashdown je kazao kako Kalinić snosi odgovornost za sve postupke SDS-a pa tako i za činjenicu da je iz fondova te stranke financirano skrivanje haških optuženika, uključujući Karadžića. Ashdown je upozorio kako ove mjere neće biti i posljednje ne poboljša li se uskoro suradnja RS sa sudom u Den Haagu.

SARAJEVO

Petorica hrvatskih državljana dospjela su na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje Europske unije zbog sumnje da pomažu u skrivanju osoba optuženih za ratne zločine, potvrdio je u srijedu u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU. Na konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi se objavile nove mjere koje međunarodna zajednica poduzima nastojeći sve haške optuženike što prije privesti pravdi, Ashdown je kazao kako su na "crnoj listi" EU od 29. lipnja Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač. Ashdown nije objasnio zbog čega se ova petorica konkretno sumnjiče. "Crna lista" Europske unije trenutačno sadrži imena 27 osoba s prostora bivše Jugoslavije.

LJUBLJANA

Vodeće stranke slovenske oporbe tvrde da vlada pokušajem hitne smjene ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela krši parlamentarnu proceduru, te pozivaju premijera Antona Ropa da svoj prijedlog o imenovanju Ive Vajgla za novog šefa slovenske diplomacije povuče iz procedure. Kako je u srijedu u izjavi za javnost navela Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša, premijer Rop mogao bi po predviđenoj proceduri novog ministra vanjskih poslova parlamentu predložiti tek nakon što parlament Rupela smijeni ili nakon što sam dade ostavku, što se nije dogodilo. Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jelko Kacin već je za četvrtak sazvao sjednicu odbora na kojoj bi se trebao predstaviti Vajgl, a o Rupelovoj smjeni i imenovanju novog ministra vanjskih poslova parlament bi trebao glasovati vjerojatno u ponedjeljak.

BERLIN

Europski povjerenik Guenther Verheugen, kojega bi Nijemci rado vidjeli na mjestu zamjenika predsjednika za ekonomsku politiku u predstojećem sastavu Komisije, odbacio je u srijedu kritike na njegov račun prema kojima su njegove ekonomske kvalifikacije preslabe. Verheugen je protivnicima odgovorio kako je baš on pomogao u ekonomskoj transformaciji i ustroju zemalja koje su se EU-u pridružile u svibnju. Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso, kojega je EU jučer imenovao novim predsjednikom Europske komisije morat će donijeti odluku o osoblju s kojim će surađivati od studenoga kada preuzme svoju novu dužnost. Diplomati tvrde kako se nagađa da je njemački kancelar Gerhard Schroeder privatno od Barrosa tražio da Veheugena imenuje na mjesto potpredsjednika Komisije za ekonomsku politku što su ga predložile Njemačka, Francuska i Britanija. Barroso je u srijedu kazao kako nikome nije dao nikakva formalna jamstva, unatoč tomu što ih je nekoliko već lobiralo za postavljanje njihovih nacionalnih kandidata na neka ključna mjesta.

RIM

Papa Ivan Pavao II. poželio je u srijedu u brzojavu upućenom novom iračkom predsjedniku Al Yawaru "ostvarenje nada u mir i slobodu iračkog naroda". U povodu prijenosa vlasti s koalicijskih snaga na novu iračku vlast Papa je u brzojavu ponudio i suradnju Katoličke crkve u stvaranju novog Iraka te zatražio za sve vjerske skupine mogućnost iskazivanja svoga glasa u novome društvu. Opća audijencija srijedom održana je pred 13.000 hodočasnika koji su došli pozdraviti Papu na Trg Svetog Petra. To je bila i posljednja Papina opća audijencija na Trgu svetog Petra prije ljetnih praznika.

STRASBOURG

Europski sud za ljudska prava odbacio je zahtjev bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina da se britanskim vlastima zabrani njegovo izručenje prijelaznoj iračkoj vladi, kaže se u priopćenju Suda. Europski sud za ljudska prava odbacio je Sadamov zahtjev da se spriječi njegovo izručenje iračkim vlastima, no bivši irački predsjednik može "uložiti žalbu" tome sudu, kaže se u priopćenju. Žalba bi se temeljila na potencijalnoj opasnosti od mogućeg izricanja smrtne presude bivšem iračkom predsjedniku.

ŽENEVA

Više od sedam milijuna komada lakog oružja nalazi se u Iraku nakon odluke anglo-američke koalicije o raspuštanju iračke vojske i taj arsenal izlaže opasnosti stabilnost Bliskog Istoka, stoji u izvješću objavljenom u srijedu u Ženevi. Prema godišnjaku o lakom oružju 2004., pad režima Sadam Huseina u travnju 2003., nakon čega je raspuštena iračka vojska u svibnju, pokrenulo je jedno od najvećih i najbržih premještanja lakog oružja". Prema godišnjaku koji je sastavio Institut za međunarodne studije iz Ženeve, oko 4,2 milijuna komada vatrenog oružja koje se do tada nalazilo kod oružanih, paravojnih snaga ili pričuvnih, oteto je ili preprodano na crnom tržištu, a međunarodne snage reagiraju "premalo i prekasno".

BEČ

Bečka zračna luka otvorila je u srijedu glavni terminal nakon što su pirotehničari utvrdili da sumnjiv kovčeg ipak ne sadrži eksploziv, objavila je policija. "Nema ničeg sumnjivog. Ništa nije pronađeno", rekao je glasnogovornik policije nakon što su policijski pirotehničari provjerili kovčeg. Kovčeg je pronađen pored pulta koji se ponekad koristi za letove u Sjedinjene Države. Uprava zračne luke evakuirala je glavni terminal nakon što su prvi testovi provedeni na kovčegu bili pozitivni na eksploziv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙