FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: ribari zadovoljni razgovorima s premijerom Sanaderom i ministrom Kalmetom

SPLIT, 11. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Sindikata ribara PetarBaranović izjavio je danas kako prošlotjedni sastanak predstavnikasindikata s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom Božidarom Kalmetom,predstavlja znatan napredak u pokušajima pronalaženje rješenja zaprobleme koji muče hrvatske ribare, te da je to, kako je rekao,odlučan zakoret u odnosu na vremena kada su državni dužnosniciodlučivali o strategiji razvitka hrvatskog ribarstva bez sudjelovanjapredstavnika struke.
SPLIT, 11. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Sindikata ribara Petar Baranović izjavio je danas kako prošlotjedni sastanak predstavnika sindikata s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom Božidarom Kalmetom, predstavlja znatan napredak u pokušajima pronalaženje rješenja za probleme koji muče hrvatske ribare, te da je to, kako je rekao, odlučan zakoret u odnosu na vremena kada su državni dužnosnici odlučivali o strategiji razvitka hrvatskog ribarstva bez sudjelovanja predstavnika struke.

Ribari su, ustvrdio je Baranović, zadovoljni najavom državnog sufinanciranja izgradnje ribarske flote, no, upozorio je, taj program ne smije biti dostupan samo velikim i bogatim ribarskim poduzećima, nego u prvom redu mora biti pristupačan ribarima kojih je u Hrvatskoj registrirano 2.500, a koji, na rubu opstanka, plove na isluženim i nesigurnim brodovima".

Ministar Kalmeta, prema Baranovićevim riječima, najavio je kako će država s 30 posto sufinancirati izgradnju ribarskih brodova, uključujući i ribarice manje od 20 metara. Osim toga svaka županija trebala bi dobiti po jednu ribarsku luku, a država će sufinancirati i izgradnju potrebne infrastrukture, rekao je Baranović.

Što se tiče odgode proglašenja ribolovno - ekološkog pojasa u Jadranu, Baranović ističe kako ribari prihvaćaju Vladino obrazloženje kako je takva odluka donesena na temelju političke procjene radi dobivanja kandidature za članstvo u EU, međutim, ističući nezadovoljstvo dvostrukim kriterijima moćne Europe, napominje da razgovori o partnerstvu u ribarstvu ne smiju trajati unedogled, jer time najviše gube hrvatski ribari,a samim tim i država.

Naglasio je kako su ribari samo privremeno odustali od svojih zahtjeva da bi dokazali da njihov cilj nema veze s politikom i destabiliziranjem Vlade, nego im je jedini interes zaštita njihove egzistencije i očuvanje pomorske orijentacije Hrvatske.

Dugoročna odgoda zaštićenog pojasa na Jadranu ne dolazi u obzir, poručio je Baranović, niti će ribari na takvo što pristati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙