FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER I KALMETA S PREDSTAVNICIMA CEHA RIBARA

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada poslala je pismoEuropskoj uniji (EU) o spremnosti Hrvatske za početak pregovora opartnerstvu u ribarstvu te očekujemo odgovor kako bi ti pregovoripočeli što prije, izjavio je danas ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta nakon sastanka s predstavnicima Ceha zaribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore(HOK).
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada poslala je pismo Europskoj uniji (EU) o spremnosti Hrvatske za početak pregovora o partnerstvu u ribarstvu te očekujemo odgovor kako bi ti pregovori počeli što prije, izjavio je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta nakon sastanka s predstavnicima Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Završetak tih pregovora preduvjet je za početak primjene zaštićene ribolovno-ekološke zone u Hrvatskoj i za zemlje Europske unije, kazao je Kalmeta nakon sastanka kojem je prisustvovao i premijer Ivo Sanader.

Ribari su s vladinim dužnosnicima razgovarali o problemima iz njihove djelatnosti, a na upit koliko bi mogli trajati razgovori s EU oko ribarstva, kako su izvijestili nakon sastanka, nisu dobili konkretan odgovor. "Mi ćemo učiniti sve da ti pregovori traju što kraće", kazao je predsjednik Ceha ribara HOK-a Tonči Božanić dodavši kako je "premijer obećao da će i njihove predstavnike uključiti u pregovore".

Ribari su premijera i predstavnike Vlade također izvijestili kako su sektor u gospodarstvu koji "jedva čeka primjenu propisa EU", jer je za ribare primjena tih propisa dobrodošla. Veterinarske naknade, način njihove naplate, uvjeti sigurnosti plovidbe, investicije u ribarstvu - sve je to u EU povoljnije nego u Hrvatskoj kada je ribolov u pitanju, kaže Božanić.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci koje će ministarstva i Vlada napraviti kako bi se popravio status ribara u Hrvatskoj.

Ministar Kalmeta je izvijestio kako je dogovoreno da država osim izgradnje velikih koćarica, subvencionira izgradnju i manjih ribarskih brodica. Iduće godine trebala bi započeti izgradnja 10 do 15 ribarskih luka, a u konačnici bi, smatra, svaka županija mogla dobiti jednu isključivo ribarsku luku, za privez ribarskih brodova.

Država bi, pojasnio je, izgradila kompletnu infrastrukturu i to bi bila područja na kojima bi kasnije nastajale i veletržnice ribom i sve drugo što ribare interesira.

Predsjednik Ceha ribara Božanić izrazio je zadovoljstvo današnjim obećanjima te očekuje njihovu što skoriju primjenu.

Posebice se to odnosi na obećanje da će se financirati ne samo izgradnja flote velikih brodova već da će svi ribari imati mogućnost pod istim uvjetima participirati u dijelu državnih subvencija i za svoje manje ribarice.

Što se pak tiče ribarskih luka, Božanić drži da bi se do kraja godine trebalo isfinancirati projektnu dokumentaciju te početkom iduće godine krenuti u njihovu izgradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙