FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: KREDITNI REJTING HRVATSKE I DALJE NEPROMIJENJEN

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za srpanj,po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostajenepromijenjen, s ocjenom DB4d, a profil rizičnosti Hrvatske i ovog jemjeseca pozitivno karakteriziran političkim aspektima procesapribližavanja Europskoj uniji (EU), odnosno dobivanja statusa zemljekandidata.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za srpanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, s ocjenom DB4d, a profil rizičnosti Hrvatske i ovog je mjeseca pozitivno karakteriziran političkim aspektima procesa približavanja Europskoj uniji (EU), odnosno dobivanja statusa zemlje kandidata.

U izvješću D&B-a, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, ističe se bi pregovori o priključeno Hrvatske EU trebali započeti početkom iduće godine, a do onda bi trebao biti proveden tzv. screening, odnosno ocjena usklađenosti hrvatskog zakonodavstva europskom.

Analitičari D&B-a kažu kako je pred Hrvatskom velik posao ukoliko zajedno s Bugarskom i Rumunjskom u EU želi ući 2007. godini, no dodaju kako će na šanse svih triju zemalja značajno utjecati i rezultat posljednjeg vala proširenja EU iz svibnja ove godine.

Pred Hrvatskom je i dodatni izazov - suradnja s Haškim sudom, koja je, prema izvješću glavne tužiteljice Carle del Ponte iz svibnja, značajno uznapredovala.

Uzimajući sve to u obzir, u D&B-u drže kako za ulazak Hrvatske u EU 2007. godine postoji 50 do 60 posto mogućnosti.

No ističu kako sam status zemlje kandidata značajno povećava privlačnost zemlje stranim investitorima.

Na trenutni međunarodni položaj Hrvatske pozitivno utječe i postizanje preliminarnog dogovora oko novog stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U D&B-u podsjećaju kako je za novi aranžman, koji bi MMF trebao odobriti početkom kolovoza ove godine, Vlada morala odustati od smanjenja stope PDV-a, kao i poduzeti niz koraka za smanjenje proračunskog deficita na 4,5 posto BDP-a u ovoj godini.

Upravo napredak na fiskalnom području u D&B-u drže ključnim za moguće poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske.

Na ljestvici 25 tranzicijskih zemlja za koje se ocjenjuje kreditni rejting Hrvatska je na 10. mjestu, iza Bugarske te ispred Rumunjske, koje nose istu ocjenu rizičnosti, koja ih svrstava među zemlje umjerenog rizika za ulaganja.

Čelno mjesto D&B-ove ljestvice, sa najboljim kreditnim rejtingom, DB2c zauzima Slovenija, a na drugom je mjestu s ocjenom DB2d Mađarska. Taj ih rejting ocjenjuje kao zemlje niskog rizika za ulagače.

Začelje ljestvice sa ocjenom DB6d zadržavaju Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Srbija i Crna Gora, Tadžekistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Ta ocjena znači da je riječ o zemljama u kojima postoji vrlo visok rizik da se ulagačima njihova investicija neće vratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙