FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoćnik ministra Katavić u Splitu: Vlada nije zanemarila ribare

SPLIT, 11. lipnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministra poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Katavić danas je u Splitu nasastanku s predstavnicima ribara o odluci Hrvatskog sabora o odgodiproglašenja ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu kazao da Vlada nijezanemarila ribare, nego da će pojačanom diplomatsko-političkom akcijomnastaviti skrb za sve koji žive od mora.
SPLIT, 11. lipnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Katavić danas je u Splitu na sastanku s predstavnicima ribara o odluci Hrvatskog sabora o odgodi proglašenja ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu kazao da Vlada nije zanemarila ribare, nego da će pojačanom diplomatsko-političkom akcijom nastaviti skrb za sve koji žive od mora.

Višesatni sastanak s predstavnicima Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženja morskog ribarstva, Sindikata ribara i voditelja znanstvenih projekata morskog ribarstva protekao je u ozračju povišenih tonova i nezadovoljstva predstavnika ribarske struke koji su Kataviću kazali da će "kao produžena ruka Vlade morati na svojim leđima danas otrpjeti val njihova nezadovoljstva".

Predsjednik Sindikata ribara Petar Baranović rekao je da su ribari razočarani saborskom odlukom kojom je, kako je kazao, ugrožena njihova egzistencija i hrvatska pomorska orijentacija.

"Od 1968. do danas talijanskim se ribarima prešutno dopušta krivolov u hrvatskom teritorijalnom moru i mi se s time nećemo pomiriti. Vlada je popustila pritiscima i ucjenama Italije i Slovenije, a ponizila hrvatske ribare koji su na rubu egzistencije", ocijenio je Baranović.

Ocijenivši Vladinu odluku o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu tek nakon sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i zemalja EU-a "najobičnijom farsom", Baranović je istaknuo da su Vlada i Sabor dugoročno suspendirali ribolovnu zonu i gospodarski pojas.

Kataviću je poručio kako ribari cijene njegove napore da im se objasni kako takva odluka donosi dugoročan uspjeh, ali da su ribari ponajprije očekivali da im se, kako je kazao, obrati "veća glava" iz Vlade, a ne on.

Predsjednik Ceha ribara Tonči Božanić složio se s Baranovićevim mišljenjem, ustvrdivši "kako EU primjenjuje dvostruka mjerila pa tako za svoje članice vrijede jedna, a za Hrvatsku druga".

Božanić je zatražio od Vlade novac za izgradnju logistike na kopnu i modernizaciju ribarske flote. Predstavnici ribara ocijenili su kako nema razlike između Sanaderove i Račanove Vlade jer su, kako su danas tvrdili, obje podjednako neodgovorne prema ribarima.

Predsjednik Udruženja morskog ribarstva Miro Kučić kazao je kako nas Europa hrani ribom iz našeg mora te je predložio da se Vladi dade rok od tri mjeseca za završetak pregovora i pokretanje nove inicijative za proglašenje isključivo gospodarskog pojasa.

Pomoćnik ministra Katavić priznao je da je odgoda u vezi s političkom procjenom o dobivanju kandidatskog statusa za EU, dodavši kako je sada riječ o "završenoj priči". Dodao je da odgoda vrijedi samo do sklapanja ugovora o ribarskom partnerstvu između Hrvatske i članica EU te da se moramo prilagoditi pravilima igre koje diktira EU. Naš je cilj provedba nacionalnog programa povećanja proizvodnje i potrošnje ribe u Hrvatskoj, obnova flote, izgradnja i preuređenje ribarskih luka i razvoj marikulture", izjavio je pomoćnik ministra Ivan Katavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙