FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSVJEDOVALI ISTARSKI RIBARI

UMAG, 12. lipnja 2004. (Hina) - Mirnim prosvjedom, u kojem jesudjelovalo više od 40 ribarskih brodova iz Umaga, Novigrada iSavudrije, istarski ribari su u subotu, u organizaciji Sindikataribara Hrvatske, izrazili ogorčenost zato što je odgođeno proglašenjeribolovno-ekološke zone u Jadranu.
UMAG, 12. lipnja 2004. (Hina) - Mirnim prosvjedom, u kojem je sudjelovalo više od 40 ribarskih brodova iz Umaga, Novigrada i Savudrije, istarski ribari su u subotu, u organizaciji Sindikata ribara Hrvatske, izrazili ogorčenost zato što je odgođeno proglašenje ribolovno-ekološke zone u Jadranu.

Ribari su - uz zvukove sirena i rakete te s natpisima kao što su "Slovenija - tumor Hrvatske", "Počnimo voljeti Hrvatsku", "U Europu da, ali ne spuštenih hlača", "EU - Abu Graib za Hrvatsku" - kružili umaškom lukom. Nakon toga u konvoju su krenuli prema otvorenome moru, vratili se i pristali uz umašku rivu.

Predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Luciano Bose, govoreći novinarima u ime organizatora prosvjeda, izrazio je zadovoljstvo odzivom ribara i potporom koju su dobili iz svih krajeva Hrvatske.

Po njegovim riječima, prosvjedom su hrvatskoj Vladi poslali jasno upozorenje da može očekivati - ako ne učini nešto radi zaštite interesa hrvatskih ribara - vruću jesen.

Što se tiče Slovenaca, Hrvatska je, rekao je, podlegla njihovu pritisku iako nisu čimbenik u odlučivanju. Ipak nas ucjenjuju premda imaju zatvoreno more bez izlaza u međunarodne vode i nije jasno što uopće traže. No, zato, ustvrdio je Bose, imaju sposobne političare, koji još od doba Račanove Vlade, a sada i Sanaderove, stalno drže u šahu naše političare ne znamo s kojim argumentima. Kakva je to Vlada koja - osam mjeseci nakon traženja gospodarskog pojasa u Saboru - okreće ploču odgađajući primjenu ribolovno-ekološke zone. Takva Vlada ne može imati nikakvu vjerodostojnost kod hrvatskih ribara i građana, poručio je Bose.

Rekao je kako - zbog turističke sezone - neće biti blokade hrvatskih luka, čime, dodao je, Sindikat ribara Hrvatske nastoji pokazati da je odgovorniji od hrvatskih političara koji "ne vode računa o interesima i egzistenciji ne samo svojih ribara, nego i svih građana".

Istaknuo je da su prosvjed istarskih ribara poduprli ribari iz Dalmacije, a pridružili su im se i čelnici Udruge radničkih sindikata, Sindikata carine i Sindikata porezne uprave.

Savudrijski ribar Danilo Latin rekao je da današnji ribarski prosvjed nije usmjeren protiv Vlade, nego joj se želi izreći potpora za suprotstavljanje, kao je rekao, "agresiji i aroganciji Europske unije i njezinih članica".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙