FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15,30 sati
ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

BEOGRAD

Haaško tužiteljstvo smatra da je srbijansko pravosuđe spremno suditi za ratne zločine, te će uskoro - po uzoru na "slučaj Norac" u Hrvatskoj, koja je tada položila ispit - Srbiji biti prepušten jedan slučaj iz haaške nadležnosti, izjavila je u subotu glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u intervjuu agenciji Tanjug. "Spremna sam beogradskom tužitelju prepustiti jedan slučaj koji nije visoke razine, ali o kojem je istraga završena, postoje čvrsti dokazi, a napravljen je i nacrt optužnice", rekla je Del Ponte, dodajući da su trenutno zapečaćene "samo dvije optužnice" za Srbiju koje će biti objavljene kad optuženi budu uhićeni. Istodobno, kazala je glavna haaška tužiteljica, Tužiteljstvo planira da do kraja ove godine završiti istrage koje se odnose na "11 osoba i mogućih šest optužnica", koje se odnose na sukobe u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, "s tim da su one koje se odnose na Kosovo usmjerene protiv albanskih počinitelja, jer su istrage protiv tamošnjih srpskih počinitelja zaključene". Od promjene vlasti u Srbiji krajem prošle godine, rekla je glavna tužiteljica Carla del Ponte, ona nije imala nikakvih kontakata ni sa kim iz nove vlade, pa ne zna kome treba proslijediti nove informacije o kretanju "15 haaških bjegunaca koliko se ih se skriva u Srbiji". "Beograd nisam posjetila od listopada prošle godine, jer me od tada nitko nije ni zvao", dodala je Del Ponte. Glavna tužiteljica je u razgovoru naglasila pozitivni primjer Hrvatske. "Kad je Hrvatska dobila novu Vladu, premijer Ivo Sanader me nazvao drugog dana svog mandata i poručio da je Zagreb spreman na punu suradnju. Ujedno je odmah poslao nekoga da samom razgovara", dodala je Del Ponte. "I pogledajte rezultat: Hrvatska surađuje sa mnom, u stalnom smo kontaktu i sad pregovara o ulasku u Europsku uniju. A Beograd - ništa. Samo čitam u tisku što se tamo događa", kazala je Carla del Ponte u intervjuu Tanjugu.

BEOGRAD

Novoizabrani srbijanski predsjednik Boris Tadić će u nedjelju točno u podne u Skupštini Srbije, pred zastupnicima i članovima republičke vlade te predstavnicima institucija i vjerskih zajednica u Srbiji, položiti svečanu prisegu na novu dužnost. Odmah po polaganju prisege, Tadić i dosadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Srbije, predsjednik parlamenta Predrag Marković obavit će u zgradi Predsjedništva Srbije formalnu primopredaju dužnosti, nakon čega će novi srbijanski predsjednik održati inauguracijski govor pred oko 270 uzvanika iz zemlje i inozemstva. Svoju nazočnost svečanoj inauguraciji potvrdili su predsjednik Ustavnog savjeta Francuske Pierre Maseaux, zapovjednik južnog krila NATO-a Gregory Jones, kao i povjerenik Europske unije Pavel Telička, ministar vanjskih poslova Bugarske i predsjedavajući OESS-a Solomon Pasi, koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek, bivši glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer, austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero Waldner, slovački šef diplomacije Eduard Kukan i mađarski ministar vanjskih poslova Laszlo Kovacs. Hrvatsku će također predstavljati ministar vanjskih poslova Miommir Žužul.

LJUBLJANA

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek će krajem ovoga mjeseca potpisati odluku o održavanju parlamentarnih izbora 3. listopada, objavile su u subotu novinske agencije. Iz ureda slovenskog predsjednika priopćeno je da će izbori biti raspisani 26. srpnja, a održani 3. listopada. Bit će to četvrti parlamentarni izbori u Sloveniji otkako je ta zemlja stekla neovisnost. Pravo glasa ima oko 1.6 milijuna stanovnika koji će birati 90 zastupnika u slovenskom parlamentu. Na prošlim parlamentarnim izborima, 2000. godine, pobijedila je Drnovšekova liberalna stranka (LDS).

MANILA/DUBAI

Filipini će idućeg mjeseca povući svoje vojnike iz Iraka, objavila je u u subotu službena Manila, a irački će militanti navodno uskoro pustiti na slobodu filipinskog taoca kojemu su prijetili oduzimanjem života. Dok je filipinska vlada objavljivala vijest o povlačenju svojih snaga, kojima mandat u Iraku po isteku 20. kolovoza naprosto neće biti produžen, arapska satelitska televizija Al Jazeera prikazala je video snimku na kojoj oteti filipinski vozač moli predsjednicu Gloriu Macapagal Arroyo da vrati kontigent od 51 vojnika u zemlju. "Predsjednice Arroyo, molim vas da povučete naše vojnike iz Iraka", rekao je Angelo de la Cruz kojemu su otmičari bili spremni oduzeti život ako se filipinski vojnici ne povuku. Agencija Reuters je nekoliko sati kasnije objavila da će Angelo, po informacijama njegove obitelji, uskoro biti oslobođen. Brat otetog Filipinca, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji, prenio im je da se "stvari razvijaju jako dobro". Međutim, zasad nema službenih potvrda o oslobađanju filipinskog taoca.

LONDON

Britanski je premijer Tony Blair prošloga mjeseca ozbiljno razmišljao o podnošenju ostavke i tek ga je troje ministara u vladi uspjelo odgovoriti od te namjere, objavio je u subotu BBC. U Blairovom uredu nisu željeli komentirati izvješće britanske televizije, naglasivši jedino da je premijer u nekoliko ranijih navrata isticao da će svoju laburističku stranku i treći puta voditi na parlamentarnim izborima koji se očekuju sljedeće godine. BBC u svom izvješću, bez navođenja izvora, tvrdi da je Blair potaknut trendom stalnog pada popularnosti koji je otpočeo paralelno s početkom rata u Iraku i sve žešćim kritikama koje trpi na unutarnjem političkom planu "ozbiljno razmišljao da napusti svoju dužnost". Tek su ga ministri zdravstva John Reid i obrazovanja Charles Clarke te ministrica kulture Tessa Jowell uspjeli nagovoriti da to ne čini, tvrdi BBC. Ova potonja je izjavila da je cijela vijest o navodnoj Blairovoj skoroj ostavci samo "televizijski trač".

BUKUREŠT

Rumunjski premijer Adrian Nastase zamijenio je u subotu petero ministara u svojoj vladi kako bi ojačao izglede vladajućih socijaldemokrata na skorašnjim izborima. Rumunjsku 28. studenoga ove godine očekuju predsjednički i parlamentarni izbori, a vladajući socijaldemokrati (PSD) doživjeli su težak poraz na lokalnim izborima prošloga mjeseca. Nakon toga su se čak pojavile špekulacije da će Nastase suočen s posljedicama toga poraza podnijeti ostavku na dužnost. No, rumunjski se premijer odlučio na drugu varijantu. "Petero ministara će podnijeti ostavke u vladi i posvetiti se stranačkom radu kako bi snažniji dočekali izbore", rekao je Nastase. Radi se o ministrima rada, prometa, poljoprivrede, javne uprave i socijalne skrbi. Njih će uglavnom zamijeniti dosadašnji zamjenici ministara.

MOSTAR

Na prijelaz državne granice između Hrvatske i BiH u mjestu Doljanima kod Metkovića i graničnom prijelazu Gradiška čeka oko sat vremena zbog velikog broja turista koji se kreću prema hrvatskom Jadranu. Bosanskohercegovačko Auto moto klub izvijestio je u redovitom izvješću u 12.30 sati da se na ulazak u Republiku Hrvatsku kod Metkovića čekalo više od sat vremena te se uspostavila kolona vozila duga više kilometara. Jednako je stanje i na graničnom prijelazu u Gradišci. Iako je promet vozila pojačan na drugim graničnim prijelazima nema duljih zadržavanja.

SUBOTICA

Najpoznatija žetvena svečanost bačkih Hrvata - natjecanje kosaca u ručnom košenju žita -održana je u subotu u Starom Žedniku, selu nedaleko od Subotice. Natjecanje "risara", kako se kosci nazivaju među Bunjevcima, povod je tradicionalnom okupljanju bačkih Hrvata na prikazu starih žetvenih radova. Na natjecanju, koje ima znatno veću etnografsku i turističku vrijednost nego sportsku, okupili su se i ove godine mnogobrojni "risarski parovi" iz subotičkih naselja u kojima većinom žive Hrvati. Na svečanosti u Starom Žedniku bio je i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šefer, koji se i sam prihvatio kose i oprobao u kosidbi žita. Najboljim "risarima" nagrade je uručila ministrica poljoprivrede Republike Srbije Ivana Dulić-Marković. Natjecanje "risara" jedna je od 20-ak žetvenih svečanosti bačkih Hrvata - poznatijih kao Dužijanca, koja se održava svake godine od travnja do kraja kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙