FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30

ZAGREB, 6. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 6. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

RIM

Ratifikacija i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i zemalja članica Europske unije druga je točka na dnevnom redu zasjedanja Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, a prva točka poslijepodnevnog dijela rada zastupnika.

Rasprava o nacrtu zakona o ratifikaciji SSP-a otvorena je jučer u Zastupničkom domu, a na njoj su govorili predstavnici parlamenta, vlade i oporbe predloživši njegovo usvajanje. Za danas je ostalo još oko 80 minuta vremena za raspravu o Sporazumu, ali ne znači da će biti toliko govornika. Nakon završetka rasprave procedura ratifikacije u parlamentu će se nastaviti.

Ratifikacija SSP-a time je konačno došla na red i u Zastupničkom domu, a u naznaci dnevnoga reda ponavlja se da je Sporazum već ratificiran u Senatu.

LJUBLJANA

Slovenski parlament jučer je sa 50 glasova za i 22 protiv, podržao prijedlog premijera Antona Ropa o smjenjivanju ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Parlament će danas glasovati o imenovanju dosadašnjeg veleposlanika u Njemačkoj, profesionalnog diplomata Ive Vajgla za novog ministra vanjskih poslova.

Rop je zastupnicima u parlamentu rekao da je morao tražiti smjenu dosadašnjeg ministra vanjskih poslova zbog njegova distanciranja od politike sadašnje vlade i približavanja strankama desnice, a Rupel je u svoju obranu rekao da nije napravio nikakvu pogrešku i da je njegovo smjenjivanje nekoliko mjeseci pred izbore neobičan potez koji pokazuje Ropovu netoleranciju.

Glavni konflikt između Rupela i sadašnjeg premijera Ropa izbio je zbog javnih Rupelovih kritika kako je vodeća slovenska stranka koju je od Drnovšeka preuzeo Rop počela mijenjati svoj politički profil, da se približava ljevici i bivšem predsjedniku Milanu Kučanu te da joj zbog toga prijeti gubitak vlasti na redovnim izborima koji će se održati za tri mjeseca.

BAGDAD

Američki marinac Wassel Ali Hassoun, musliman libanonskog porijekla, kojeg su oteli islamski militanti u Iraku oslobođen je jučer, priopćili su otmičari katarskoj satelitskoj tv-mreži al-Jazeeri.

U priopćenju "Pokreta islamskog odgovora - oružanog ogranka otpora" koji je prijetio da će taocu odrubiti glavu, objavljuje se da se marinac živ i zdrav vratio u bazu.

Marinci tvrde da ništa ne znaju o njegovu navodnom oslobađanju te ga i dalje smatraju zatočenim.

"Nećemo komentirati ono što objavljuje al-Jazeera", izjavio je pukovnik T.V. Johnson. "To ćemo učiniti kad budemo imali više informacija o njemu", dodao je Johnson.

RIM

Zastupnički dom talijanskog parlamenta počeo je jučer kasno popodne postupak ratifikacije nekoliko međunarodnih sporazuma, među njima i Sporazuma o uzajamnoj administrativnoj pomoći između vlada Hrvatske i Italije u sprječavanju, utvrđivanju i kažnjavanju carinskih prekršaja, kao i dodatak Sporazumu potpisanom u Zagrebu 21. svibnja 2002. Ta je točka dnevnog reda ostala u sjeni burne rasprave o nacrtu zakona o sukobu interesa.

Govoreći u ime Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma, zastupnica Patrizia Paoletti Tangheroni izjavila je da su sva nadležna tijela podržala carinski sporazum s Hrvatskom i da ga treba hitno ratificirati. Dodala je uz ostalo da se time "pokazuje spremnost da se pruži novi poticaj bilateralnoj suradnji". S tim stavom suglasio se i vladin predstavnik na sjednici parlamenta Cosimo Ventucci.

Time je sporazum prošao potrebnu parlamentarnu proceduru i na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma očekuje se ratifikacija. Rasprava o ovom i drugim međudržavnim sporazumima prošla je u sjeni prethodne točke dnevnog rada, odnosno burne rasprave o nacrtu zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Oporbeni lijevi centar zatražio je ostavku vlade nakon što je ostavku već podnio ministar gospodarstva i financija Giulio Tremonti, a njegovu dužnost privremeno preuzeo premijer Silvio Berlusconi. Oporba tvrdi da je preuzimanjem tog ministarstva Berlusconi još više povećao sukob interesa.

BANJA LUKA

Sonja Karadžić, kći Radovana Karadžića, najtraženijeg srpskog bjegunca kojeg traži Međunarodni kazneni sud (ICTY), prekinula je emitiranje svoje radio postaje koja je radila od 1997. godine, uz ostalo zbog "međunarodnog pritiska", rekao je jučer jedan bivši djelatnik radija.

"Sonja Karadžić odlučila je prekinuti emitiranje radija Sveti Jovan početkom lipnja iz više razloga, među kojima su financijski problemi i međunarodni pritisak", izjavio je taj neimenovani bivši djelatnik radija.

U potrazi za bjeguncem Karadžićem, postrojbe NATO-a u Bosni nekoliko su puta posljednjih mjeseci pretraživale prostorije privatnog radija Sonje Karadžić na Palama, gdje se tijekom rata u BiH nalazio vojni stožer bosanskih Srba.

PARIZ

Desetorici navodnih islamističkih gerilaca sudit će se ove godine u Francuskoj, a bit će optuženi za urotu sa željom da podmetnu bombu na Božićnome sajmu u Strasbourgu uoči početka novoga milenija, priopćili su sudski izvori.

Suđenje pod optužbom za "udruživanje radi terorističke aktivnosti" vjerojatno će početi u listopadu, dodali su u ponedjeljak ti izvori koji su željeli ostati anonimni.

Među optuženima je i njihov navodni vođa, Alžirac Mohammed Bensakhria koji je iz Španjolske izručen 2001.

ADIS ABEBA

Afrička unija priprema se poslati stotine naoružanih vojnika u sudansku regiju Darfur u kojoj je u sukobima domove moralo napustiti više od milijun ljudi, izjavio je jučer visoki dužnosnik Unije Sam Ibok.

"Zaštitne snage stići će čim je prije moguće ... Snage iz Ruande i Nigerije već su spremne krenuti", rekao je Ibok na konferenciji za novinare.

Misija u Darfuru, u kojoj će u prvom navratu biti poslano 300 vojnika, najavljena dan uoči summita Afričke unije u Adis Abebi, bit će prva zajednička vojna akcija te organizacije otkako je poslala mirovne snage u Burundi 2003. godine.

Ibok je izrazio uvjerenje kako se Sudan neće protiviti dolasku vojnika Unije.

"Uvjereni smo da će prihvatiti. Teško je, ali još razgovaramo", rekao je.

STOCKHOLM

Šveđanin zatočen u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi uskoro će biti oslobođen, izjavio je jučer navečer švedski premijer Goeran Persson na državnoj televiziji SVT.

Švedski je državljanin Mehdi Gherali (25) uhićen u prosincu 2001. u Pakistanu, blizu granice s Afganistanom, a u Guantanamu je od siječnja 2002. Kao i više od šest stotina zatvorenika u toj bazi, nikada nije optužen.

Većina zatvorenika u američkoj bazi uhićena je u Afganistanu tijekom rata protiv terorizma koji nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. vodi američki predsjednik George Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙