FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRIJANCI I NIJEMCI U UTRCI ZA TREĆEG GSM OPERATORA U BiH

SARAJEVO,23. lipnja(Hina) - Austrijski "Mobilcom" i njemački "DeutscheTelecom" postali su izravni konkurenti za mjesto trećeg operatoramobilne telefonije u Bosni i Hercegovini nakon iznenađujuće odlukevećinskih dioničara tvrtke "Eronet" da svoj kontrolni paket ponude naprodaju, samo tri tjedna prije donošenja konačne odluke o dodjelitreće GSM licence.
SARAJEVO,23. lipnja(Hina) - Austrijski "Mobilcom" i njemački "Deutsche Telecom" postali su izravni konkurenti za mjesto trećeg operatora mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini nakon iznenađujuće odluke većinskih dioničara tvrtke "Eronet" da svoj kontrolni paket ponude na prodaju, samo tri tjedna prije donošenja konačne odluke o dodjeli treće GSM licence.

"Hercegovačka banka" iz Mostara posredstvom "Hercegovine osiguranja" te tvrtka "Alpina komerc" kao i općina Grude vlasnici su nepunih 51 posto (50,5) dionica u "Eronetu", koji se prijavio kao jedna od dvije tvrtke zainteresirane za dobijanje treće GSM licence u BiH.

Preostalih 49 posto vlasničkog udjela u toj tvrtki ima HT Zagreb koji je ujedeno i dioničar u HT Mostar, drugom potencijalnom GSM operatoru.

Općinsko vijeće Gruda, na sjednici koja je održana u utorak, informirano je kako je austrijski "Mobilcom" odnosno njegov predstavnik Boris Nemšić općinskim čelnicima prenio ponudu za kupnju kontrolnog paketa dionica u "Eronetu", za što bi bilo isplaćeno 24 milijuna eura.

Takvu ponudu općinski su vijećnici Gruda ocijenili povoljnom, a sličnu ocjenu iznijeli su i predstavnici "Hercegovačke banke".

Predsjedatelj Općinskog vijeća Gruda Mate Šimunović, kako ga u srijedu citira sarajevsko "Oslobođenje", pojasnio je kako su Austrijanci ponudili i dodatne pogodnosti poput ulaganja 200 tisuća eura u infrastrukturu općine.

Istodobno "Hercegovina osiguranje" dobilo bi posao osiguravanja "Eroneta", dok bi tvrtka "Alpina komerc" vjerojatno dobila posao postavljanja novih baznih stanica za mobilnu telefoniju.

Sadašnji većinski dioničari "Eroneta" svjesni su međutim kako pravo prve kupnje dionica ima HT Zagreb iza kojega stoji DT.

Šimunović je kazao kako u Grudama i Mostaru sada očekuju ponudu iz Zagreba i ne dvoje kako bi ona bila ista ili još bolja od one što ju je već dao "Mobilcom".

HT Zagreb ranije je vlastima Federacije BiH ponudio prijenos svog udjela u "Eronetu" na HT Mostar čime bi se pojednostavila utrka za trećeg GSM operatora faktičkim integriranjem dva postojeća konkurenta.

Taj je prijedlog, međutim, naišao na oštro protivljenje uprave "Eroneta" i poslovodstva "Hercegovačke banke".

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) koja ima ovlasti odlučiti o trećem GSM operatoru trenutačno razmatra dokumentaciju koju su dostavili "Eronet" i HT Mostar a sukladno odluci Vijeća ministara BiH, konačnu odluku donijet će do 15. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙