FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak je primio predsjednika Hrvatske građanske inicijative Dalibora Burića i predsjednika Hrvatskog društva "Napredak" iz Crne Gore Silvija Markovića koji su ga izvijestili kako je cilj njihova posjeta približiti Hrvate iz Crne Gore Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika. U priopćenju se navodi kako je izaslanstvo Hrvata iz Crne Gore ukazalo na činjenicu da je hrvatski predsjednik, zajedno s političkim vodstvom Crne Gore, dao svoj doprinos sve boljim odnosima između Hrvatske i Crne Gore, ali i da je potrebno ojačati gospodarske odnose. Stoga izaslanstvo smatra važnim potaknuti hrvatske gospodarstvenike da sami ili putem Hrvatske gospodarske komore više ulažu na području Crne Gore, ali je Mesića istodobno upozorilo na prometnu izoliranost s obzirom da ne postoji ni zračna ni autobusna izravna veza između Crne Gore i Hrvatske, stoji u priopćenju.

SKOPJE

Nesuglasice zbog predsjedničkih izbora izazvale su razdor u najvećoj oporbenoj stranci u Makedoniji - VMRO-DPMNE, koji je rezultirao i pucnjavom pristaša sadašnjeg čelnika Nikole Gruevskog na pristaše bivšeg prvog čovjeka Ljubča Georgievskog. U pucnjavi su dvije osobe ranjene, ali nisu u životnoj opasnosti. Razdor u stranci nastao je kada je Gruevski za gubitak na prijevremenim predsjedničkim izborima optužio Georgievskog jer je dva dana prije drugog kruga u jednom tjedniku napisao kako Branko Crvenkovski neće pobijediti ako se simpatizeri oporbe suzdrže od glasovanja jer u tom slučaju ne bi bio ostvaren uvjet za uspjeh izbora - izlazak 51 posto birača. Na napade je Georgievski odgovorio kako Gruevski radi u interesu vladajućeg Socijaldemokratskog saveza pa je zajedno sa svojim pristašama zatražio izvanredni kongres stranke kako bi se vratio na čelnu poziciju koju je prošle godine samoinicijativno napustio i prepustio mjesto Gruevskom. Do izvanrednog kongresa nije došlo jer je Gruevski na brzinu smijenio više od polovice članova središnjeg odbora koji prema Statutu odlučuje o sazivanju izvanrednog kongresa. Georgievski se povukao u očekivanju nove prigode za smjenu Gruevskog, a razdor u stranci je konačan.

BANJA LUKA

Nakon gotovo cjelodnevnog zasjedanja, Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) u četvrtak navečer odlučio je da dužnosnici iz redova te stranke nastave djelovati u zakonodavnim i izvršnim tijelima Republike Srpske te da u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, odnosno u zajedničkim organima BiH, nastave djelovati samostalno što znači da SDS na državnoj razini razvrgava koaliciju s Partijom demokratskog procesa (PDP) i Strankom demokratske akcije (SDA). Glavni odbor SDS podržava i smjenu ministara Bošnjaka u Vladi Republike Srpske zbog, kako se kaže u priopćenju, "antidaytonskog djelovanja Stranke demokratske akcije i njezina predsjednika Sulejmana Tihića". Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio 49 dužnosnika iz reda SDS u Republici Srpskoj, učestali su zahtjevi iz pojedinih stranaka za raspisivanjem prijevremenih izbora koje je predsjednik RS Dragan Čavić (koji obnaša dužnost predsjednika SDS nakon smjene Dragana Kalinića) odbacio u sinoćnjem razgovoru za radioteleviziju RS.

BAGHDAD/DUBAI

Katarska satelitska tv-mreža Al-Jazeera objavila je u četvrtak video snimku putem koje irački militanti prijete da će smaknuti dva bugarska državljanina ako koalicijske snage predvođene SAD-om u iduća 24 sata ne oslobode vojne zatvorenike. Video snimka uz taoce prikazuje tri maskirana i naoružana militanta, od kojih je jedan pročitao prijeteću poruku. Al-Jazeera kaže da joj je vrpcu poslala skupina Jama'at al-Tawhid wal jihad (Ujedinjenje i sveti rat) koju vodi Jordanac Abu Musab al-Zarqawi, a koju se povezuje s terorističkom mrežom al-Qaidom. Skupina Tawhid wal jihad dosad je preuzela odgovornost za smaknuća dvaju civila, američkog i južnokorjskog, koji su ubijeni u svibnju i lipnju. "Militanti su poručili da bugarske vlasti snose odgovornost za sigurnost svojih građana jer su poslale vojnike u Irak", prenosi tv-postaja. Bugarska vojska je krajem lipnja objavila da namjerava zamijeniti irački bataljun od 450 vojnika većim snagama i preseliti ih u sigurniju bazu u predgrađu Karbale.

WASHINGTON

Teroristička skupina al Qaida napreduje u svojim planovima da izvede veliki napad na Sjedinjene Države kako bi poremetila predsjedničke izbore, upozorio je u četvrtak američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge. "Vjerodostojna izvješća sada pokazuju da al Qaida napreduje sa svojim planovima da izvede veliki napad u Sjedinjenim Državama kako bi poremetila naš demokratski proces", rekao je Ridge na konferenciji za novinare. On je kazao kako nema određenih saznanja o vremenu, mjestu i načinu napada, ali da njegovo ministarstvo zajedno s CIA, FBI i drugim agencijama radi na tome da dođe do tih informacija. Ridge je rekao da Sjedinjene Države neće povisiti stupanj pripravnosti za teroristički napad, ali da neprestano ocjenjuju izvješća o prijetnji napadom, te da se poduzimaju mjere za jačanje nacionalne sigurnosti.

WASHINGTON

Predsjednik SAD-a George W. Bush stekao je malu prednost u odnosu na svog izazivača Johna Kerryja, pokazalo je istraživanje koje je u četvrtak objavila američka novinska agencije Associated Press (AP). Istraživanje koje je proveo institut Ipsos, pokazalo je da republikanac Bush ima potporu 49 posto birača, demokratski kandidat Kerry 45 posto, dok je neovisni kandidat Ralph Nader dobio potporu tri posto ispitanih. Bush i Kerry su prije mjesec dana bili izjednačeni, dok je Nader tada imao šest posto potpore ispitanih. Istraživanje je pokazalo da ukupno 50 posto ispitanih odobrava način na koji Bush obavlja dužnost predsjednika. Time je Bush dobio najveću potporu od početka godine. Bushovu ekonomsku politiku odobrava 49 posto ispitanih, što je za nekoliko postotaka bolje u odnosu na rezultate istraživanja od prije mjesec dana. Njih 46 odobrava politiku zdravstvene skrbi, obrazovanja i okoliša, što je također napredak u odnosu na prethodno istraživanje. No, podrška Bushu, vezano uz vanjsku politiku i Irak i dalje je niska, pokazuje istraživanje, iako je malo porasla nakon predaje suverenosti Iračanima. Istraživanje provedeno od ponedjeljaka do srijede također je pokazalo da 56 posto birača smatra kako Sjedinjene Američke Države idu u krivom smjeru.

HAAG

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma u četvrtak je obećao da će predsjednički izbori, najavljeni za 31. listopada, biti slobodni i pravedni, ukorivši pritom kritičare koji tvrde da bi jedini pošteni ishod bio pobjeda oporbe. Kučma, koji u Hagu sudjeluje na summitu između EU i Ukrajine, pozvao je uniju da u Ukrajinu za vrijeme izbora uputi svoje promatrače. No kontroverzni predsjednik, koji je zanijekao navode o korupciji i povezanost s ubojstvom novinara koji je kritizirao njegov način vladanja, izrazio je zabrinutost da se Zapad već opredijelio. "Čini nam se da neki na Zapadu smatraju da, ako ne pobijedi oporba, izbori nisu bili pravedni", rekao je Kučma. "Zato smo pozvali sve - i međunarodne organizacije i mnoge države - da dođu k nama. Otvoreni smo i spremni... ali, molim vas, budite pravedni i objektivni. Nemojte doći s unaprijed određenim mišljenjem", dodao je.

BEČ

U Beču je u četvrtak Stalno vijeće OESS-a na redovitom zasjedanju razmotrilo 14. izvješće o Hrvatskoj. Predstavljajući ga voditelj misije te međunarodne organizacije u Hrvatskoj Peter Semneby naglasio je da je u proteklom razdoblju, što se poklapa s dolaskom sadašnje hrvatske vlade na vlast, postignut napredak u ispunjavanju obveza iz mandata Misije OESS-a, ali da ima područja na kojima treba još puno raditi. Semneby je posebice izdvojio zadaće u reformi pravosuđa, a spomenuo je i preostale obveze glede povratka izbjeglica i povrata imovine, zaštite manjinskih prava te suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine. U ime Europske unije, kojoj predsjeda, Nizozemska je pohvalila napore Vlade RH naglasivši da treba dalje raditi na neriješenim pitanjima, spomenuvši posebno reformu pravosuđa. Američko izaslanstvo upozorilo je uz ostalo da u reformi pravosuđa nedostaje besplatna pravna pomoć u civilnim sporovima. Voditelj izaslanstva Europske komisije u Zagrebu, veleposlanik Jacques Wunnenberger naglasio je vrlo dobru suradnju s hrvatskom Vladom.

BEČ

Rusija i osam bivših republika SSSR-a optužile su u četvrtak OESS za nepoštovanje njihove suverenosti, nakon što ih je krovna europska organizacija za sigurnost i ljudska prava kritizirala zbog izbora za koje tvrdi da nisu bili održani po demokratskim standardima. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju "djelomično ne poštuje tako temeljna načela poput nemiješanja u unutarnja pitanja i državnu suverenost", kaže se u izjavi koju su potpisale Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan, Ukrajina i Uzbekistan. Rusija se već dugo žali na dvostruka mjerila u OESS-u, koji, kako tvrdi, kritizira nedostatke u demokraciji i zaštiti ljudskih prava istočno od Beča, gdje mu je sjedište, ali ne osuđuje slične pojave na zapadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙