FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 7. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 7. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BEČ

Dva dana prije predaje državnih dužnosti nasljedniku, austrijski predsjednik Thomas Klestil (71) umro je u utorak kasno navečer u krugu obitelji u bečkoj općoj bolnici AKH, gdje je od ponedjeljka ujutro nakon dva srčana udara ležao u komi. Zdravstveno stanje mu se u utorak jako pogoršalo. Pred ponoć su mu zakazali svi unutarnji organi što je dovelo do smrti, objavljeno je u liječničkom priopćenju iz bečke opće bolnice. Od kada je Klestil završio u bolnici, predsjedničke poslove obavljao je privremeno austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. Sukladno saveznom Ustavu, državne dužnosti nakon smrti predsjednika prelaze na tri predsjednika Nacionalnog vijeća austrijskog saveznog parlamenta do četvrtka u 10 sati, kada će u austrijskom parlamentu na zasjedanju oba doma položiti prisegu novi austrijski predsjednik Heinz Fischer.

NEW YORK

Usprkos povećanju sredstava za borbu protiv AIDSA diljem svijeta, lanjska stopa rasta te bolesti bila je najveća dosad, a procjenjuje se da da je u 2003, bilo 4,8 milijuna novozaraženih virusom HIV, izvijestili su Ujedinjeni narodi (UN). To je više nego godinu dana ranije, kaže se u "2004. Izvješće o globalnoj epidemiji AIDS-a" Zajedničkog UN Programa za HIV/AIDS (UNAIDS). Ukupan broj osoba koji u sebi nose HIV/AIDS popeo se na 37,8 milijuna, a do te je bolesti u 2003. umrlo 2,9 milijuna ljudi, kaže se u izvješću.

MADRID

Španjolski parlament u utorak je velikom većinom potvrdio vladin prijedlog da se poveća broj španjolskih vojnika u Afganistanu na 1.040, te da se pošalje 110 policajaca na Haiti, javljaju španjolski mediji. Ovo je bio prvi put da je španjolska vlada zatražila odobrenje parlamenta za odluku oko slanja vojnika u strane zone sukoba, kaže se u medijskim izvješćima. Socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero obećao je da će učiniti obveznim da parlament ubuduće ratificira takve odluke. Zanijekao je da je htio povući 1.300 španjolskih vojnika iz iraka. No, ustvrdio je da će Španjolska sudjelovati samo u multilateralnim vojnim operacijama podržanim od strane međunarodnih organizacija.

KATHMANDU

U sukobima između maoističkih pobunjenika i vladinih trup u Nepalu najmanje je 28 osoba poginulo, uključujući i 11 vojnika, izvijestili su u srijedu nepalski dužnosnici. Pobunjenici su ubili u utorak 11 vojnika, koji su prelazili rijeku u zabačenoj džungli u okrugu Sallyan, snažnom uporištu maoističkih pobunjenika u zapadnom Nepalu, kazao je jedna dužnosnik obrane. Vojni glasnogovornik Rajendra Thapa rekao je za Reuters da su vojnici ubili najmanje 11 pobunjenika u oružanoj borbi, koja je uslijedila nakon napada maoista. Dodao je da se neki vojnici vode kao nestali. U drugom izdvojenom incidentu nepalski vojnici ubili su šest maoističkih pobunjenika.

BAGDAD

U većinskoj sunitskoj pokrajini zapadno od Bagdada irački su gerilci ubili četiri američka marinca, izvijestila je u srijedu američka vojska. Marinci su poginuli u utorak tijekom "obavljanja uobičajenih sigurnosnih akcija" u pokrajini Al-Anbar u kojoj se nalaze gradovi Falluja i Ramadi. Pojedinosti nisu objavljene. Pentagon je izvijestio kako je od početka rata u Iraku u akcijama poginulo 646 američkih vojnika.

DOHA

Naoružana skupina Iračana otela je egipatskog vozača koji je radio za američke vojne snage u toj zemlji, izvijestila je u srijedu katarska satelitska tv-mreža al-Jazeera, prikazavši i video-snimku Egipćanina. Sayeda Mohammada Sayeda al-Garbauija oteli su pripadnici iračkog pokreta otpora dok je vozio kamion-cisternu s gorivom za američke vojne snage na putu iz Saudijske Arabije, prenosi al-Jazeera. Na video-snimci je pedesetogodišnji talac koji u ruci drži putovnicu, a oko njega su četiri zamaskirana naoružana muškarca. Otmičari su se predstavili kao oružana skupina koja "predstavlja legitimni irački otpor".

ULAN BATOR

Mongolija je objavila službene rezultate parlamentarnih izbora prema kojima je u prednosti vladajuća Mongolska narodna revolucionarna stranka (MPRP), no službeni podaci o broju osvojenih glasova na izborima još nisu dostupni, ni deset dana nakon njihova održavanja. Za sada je poznato kome će pripasti 74 od 76 mjesta u parlamentu. Glavno mongolsko izborno povjerenstvo objavilo je da je vladajući MPRP, bivša satelitska stranka sovjetskih komunista koja je zemljom vladala 75 godina do 1996., osvojila 36 mjesta u parlamentu, a oporbena Domovinska demokratska koalicija 34. No konačni rezultat ovisit će o odluci suda nakon ponovnog glasovanja koje će se, zbog navodnih neregularnosti, organizirati na tri biračka mjesta u dvije izborne jedinice na kojima je, prema za sada raspoloživim podacima, pobijedila Domovinska demokratska koalicija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙