FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAGI OPORAVAK AMERIČKIH BURZOVNIH INDEKSA

NEW YORK, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkimsu burzama u srijedu blago porasle, predvođene oporavkom tehnološkogsektora koji se posljednjih dana našao na većem udaru uslijed sniženihprocjena rezultata poslovanja.
NEW YORK, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim su burzama u srijedu blago porasle, predvođene oporavkom tehnološkog sektora koji se posljednjih dana našao na većem udaru uslijed sniženih procjena rezultata poslovanja.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je tako 0,21 posto, dosegnuvši 10.240 bodova. Tehnološki Nasdq indeks oporavio se blagih 0,13 posto, dosegnuvši 1.966 bodova.

Nakon golemih gubitaka zabilježenih posljednjih dana uslijed zabrinutosti oko usporavanja rasta dobiti kompanija, tehnološki sektor blago se oporavio, predvođen dionicama tehnološke kompanije EMC i proizvođača telekom opreme Motorole. Dionice EMC-a ojačale su pritom za 7,9 posto, a Motoroline 3,1 posto.

"Tehnološke su dionice tako snažno pogođene. Čini se da rast zarada usporava i mislim da su ulagači vrlo zabrinuti, kao što obično jesu zbog tog sektora obzirom na to koliko može biti promjenjiv", kazao je Owen Fitzpatrick iz Deutsche Bank Private Bankinga.

Cijene zlata, koje su skočile nakon što se dolar spustio na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca u odnosu na euro, potaknule su jačanje dionica rudarskih kompanija, poput Newmont Mininga, čije su dionice ojačale 4,4 posto. U očekivanju objave solidne dobiti u drugom tromjesečju cijene dionica proizvođača aluminija Alcoa porasle su za 2,5 posto. Kasno sinoć, nakon zatvaranja burzi, taj je najveći svjetski proizvođač izvijestio o tromjesečnom snažnom rastu dobiti.

Ulagači su se držali na oprezu zbog očekivanja rezultata poslovanja Yahooa, spustivši cijene njegovih dionica za gotovo dva posto. "U tehnološkom smo sektoru od proizvođača softvera dobili neke negativne smjernice, pa mislim da je to vjerojatno razlog koji pritišće dionice tvrtki kao što je Yahoo", kratko je komentirao raspoloženje ulagača glavni tržišni strateg u Puglisi & Co., Ozan Akcin.

Silazni trend s američkih burzi zahvatio je i europska tržišta dionica. Uslijed slabljenja dionica proizvođača lijekova londonski je Ftse indeks oslabio 0,28 posto, na 4.358 bodova - najnižu razinu u posljednja više od tri mjeseca. Frankfurtski DAX oslabio je 0,36 posto, spustivši se na 3.930 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙