FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAGI PAD CIJENA DIONICA NA AMERIČKIM BURZAMA

NEW YORK, 29. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Razočaravajući poslovnirezultati General Motorsa i zabrinutost ulagača oko podizanja kamatnihstopa ograničili su dobitke izazvane viješću o neočekivanom ranijemprijenosu suverenosti na prijelaznu iračku vladu, rezultiravši uponedjeljak blagim padom vrijednosti američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 29. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Razočaravajući poslovni rezultati General Motorsa i zabrinutost ulagača oko podizanja kamatnih stopa ograničili su dobitke izazvane viješću o neočekivanom ranijem prijenosu suverenosti na prijelaznu iračku vladu, rezultiravši u ponedjeljak blagim padom vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je stoga oko 0,14 posto, na 10.357 bodova. Tehnološki Nasdaq se spustio 0,28 posto, na 2.019 bodova.

Vijesti da su Sjedinjene Države prenijele suverenost na prijelaznu iračku vladu dva dana prije planiranog roka potaknule su rast cijena dionica na američkim burzama. No, njihov je rast usporen nakon što je General Motors (GM) objavio da je ostvario nižu od očekivanja prodaju na američkom tržištu u lipnju. Dionice GM-a oslabile su stoga za 2,4 posto.

"Poslovno izvješće iz GM-a loša je vijest i tržišta dionica očekivano su zabilježila pad", kazao je Hugh Johnson iz First Albany Corp.

Wall Street nestrpljivo čeka završetak dvodnevnog sastanka američke središnje banke Fed i odluke o kamatnim stopama u srijedu.Uvelike se očekuje njihovo povećanje, po prvi put u četiri godine, i to za četvrtinu postotnog boda. Trenutno iznose jedan posto i najniže su od 1958. godine.

Ulagači će najvjerojatnije veliku pozornost posvetiti Fed-ovom priopćenju nakon sastanka kako bi dobili smjernice glede toga u kojoj će mjeri američka središnja banka biti agresivna u podizanju kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

"Hoće li Fed biti strpljiv, ili će biti agresivniji, ostaje za vidjeti", kaže Mark Donahoe, direktor trgovine u U.S. Bancorp Piper Jaffray.

Na europskim su burzama dionice jučer ojačale, dosegnuvši najviše razine u zadnja dva mjeseca, pod utjecajem rasta cijena dionica u sektorima automobilske, kemijske proizvodnje i putovanja nakon pada cijena nafte izazvanog viješću o ranijem prijenosu vlasti u Iraku. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,55 posto, na 4.518 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti još i više, i to 1,4 posto, dosegnuvši 4.069 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙